Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η κοροϊδία με τη δόση και το χρέος

Με άδεια χέρια θα επιστρέψει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φορτώνει στην Ελλάδα τις καθυστερήσεις για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και μαίνεται ο «πόλεμος» του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για νέο «κούρεμα» του χρέους. Η εμμονή της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο της Ελλάδας από τη Γερμανία οδηγεί σε όξυνση της κόντρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ζητά νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά από τον λεγόμενο «επίσημο τομέα». Ούτως ή άλλως, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το πρώτο «κούρεμα» (το λεγόμενο PSI) οδηγεί στην αύξηση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εν μέσω του μαρτυρίου, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ στο
υπουργείο Οικονομικών δήλωναν μέχρι πρόσφατα ότι τα χρήματα τελειώνουν αυτή την εβδομάδα.

Το Βερολίνο δείχνει να μη βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα. Συνεχίζει να κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον Β. Σόιμπλε να δηλώνει ότι απαιτείται πριν απ' όλα η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θέτει εκ νέου και το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εμμένει στην ανάγκη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι θα συνεχίσει να κινείται εκτός στόχων πάρα το νέο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Κάποιοι δεν απέκλειαν να τεθεί σήμερα και δημοσίως το ζήτημα από την ίδια την κυρία Λαγκάρντ.

Οι Γερμανοί, διά του Β. Σόιμπλε, φρόντισαν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, δηλώνοντας χθες στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Δεν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα τους χρέους, την επιμήκυνση του Μνημονίου και την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει μάλιστα προκλητικά ότι για το ταμειακό πρόβλημα φταίει η Ελλάδα! Οπως υποστηρίζει, «δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πίεση χρόνου. Ολοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την ημερομηνία εδώ και καιρό. Οταν έχουμε της έκθεση της τρόικας με βάση την οποία μπορούμε να εισηγηθούμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση, πρέπει να πάμε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ολοι εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπουμε να μας θέσουν υπό πίεση».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο σημερινό Eurogroup αναμένεται πάντως να θέσουν νέο, γενικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.


Στέλιος Κράλογλου

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...