Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι χαμένοι του νέου φορολογικού

Φορο-παγίδες για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και γης που εισπράττουν ενοίκια αλλά και για όσους έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, φαίνεται να κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ολοκληρώθηκε και κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Δευτέρας, από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και, παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, θίγονται οι φορολογούμενοι με παιδιά,

καθώς για εισοδήματα υψηλότερα των 25.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις φθάνουν έως και τα 2.430 ευρώ τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι συντελεστές που προβλέπονται στο νέο φορολογικό για τους μισθωτούς - συνταξιούχους είναι:

- Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ με 21%
- Για εισοδήματα από 25.000 ευρώ έως 40.000 με 36%
- Για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ με 40%

Επιπλέον, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τα φορολογικά βάρη που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και «ψαλιδίζει» σημαντικά τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από το 2014 θα φορολογούνται για πρώτη φορά οι αγρότες βάσει των κερδών, όπως αυτά θα προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων - εξόδων που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν από τον Ιανουάριο του 2013.

Όσον αφορά εκείνους που αμείβονται με μπλοκάκι, για τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες.

Προϋπόθεση, το 75% των συνολικών εισοδημάτων τους να προέρχεται από έναν εργοδότη με σχέση εργασίας που υποκρύπτει μισθωτή απασχόληση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) το 2013, ωστόσο πιθανότατα θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος των 500 ευρώ που ισχύει έως σήμερα.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η αντιμετώπιση εκείνων που έχουν ανενεργά μπλοκάκια.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης αυστηρές διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με πρώτη την «ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα».

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι «τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές ή διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές ΑΕ κατά τον χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου που οφείλεται από τα νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης».

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...