Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πώς έφτασαν Βενιζέλος και Κουβέλης στην πολιτική κωλοτούμπα για την ΕΡΤ

Η τρίτη και -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 8.30 το βράδυ, των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα σημάνει τη συμφωνία για την υπόθεση της ΕΡΤ αλλά και τη συνολική διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στη διακυβέρνηση της χώρας υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι στα επιτελεία και των τριών εταίρων από χθες το βράδυ τηρούν τη δέσμευση των ίδιων των αρχηγών για «όρκο σιωπής» σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, πληροφορίες που φτάνουν στο iefimerida.gr συγκλίνουν στα εξής καθοριστικά και άκρως αποκαλυπτικά σημεία σε σχέση με την πολιτική… κωλοτούμπα που έκαναν από χθες οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναφορικά με τη δέσμευσή τους προς τους
εργαζόμενους ότι θα αγωνιστούν για την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που κατάργησε την ΕΡΤ.

Το βασικότερο όλων, το κομβικό σημείο είναι ότι κανείς από τους τρεις εταίρους δεν θα ήθελε να προκηρυχθούν εκλογές. Ο μεν κ. Σαμαράς γιατί θα έπρεπε να μπει σε έναν προεκλογικό αγώνα ο οποίος, ακόμη κι αν τον έφερνε πρώτο κόμμα, θα του δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα σχηματισμού νέας κυβέρνησης και μοιραία θα ετίθεντο στο μετεκλογικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμη και ζητήματα αλλαγής πρωθυπουργού.

Από την πλευρά όμως κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ τα πράγματα θεωρούνται ακόμη πιο δύσκολα. Τα περισσότερα από τα κεντρικά στελέχη των δύο κομμάτων είχαν επισημάνει σε όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτή η τελευταία κρίση ότι οι εκλογές θα σήμαιναν πραγματική καταστροφή.

Χαρακτηριστικά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν στον κ. Βενιζέλο ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν το κόμμα τους χρεωνόταν την πτώση της κυβέρνησης, αυτό που θα μπορούσαν να προσδοκούν θα ήταν ένα ποσοστό μονοψήφιο που θα τους έφερνε τέταρτο κόμμα, στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου και με τον κ. Βενιζέλο να λαμβάνει το λόγο στο Κοινοβούλιο μετά τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Και αυτό, εκτός όλων των άλλων, θα ήταν πολύ βαρύ.
Αντίστοιχα, στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφραζαν στον κ. Κουβέλη τους φόβους τους ότι το κόμμα τους θα κινδύνευε να συνθλιβεί από την ακραία πόλωση που θα αναπτυσσόταν.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν υπήρχε ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος -ακόμη κι αν ξεπερνιόνταν τα όποια εσωκομματικά εμπόδια- για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις εκλογές που θα προκηρύσσονταν το πολύ σε ένα μήνα, τότε συμπληρώνεται το πρώτο κομμάτι του παζλ της πολιτικής κωλοτούμπας.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις
Από εκεί και πέρα έπρεπε να βρεθεί -και μοιάζει να βρέθηκε, παρότι υπάρχουν ακόμη επιμέρους αγκάθια που μένει να… κοπούν- ο τρόπος της αμοιβαίας υποχώρησης όλων των πλευρών για την ίδια την υπόθεση της ΕΡΤ.

Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης δέχθηκαν να απαλείψουν από το λεξιλόγιό τους τη λέξη ΕΡΤ και να μιλούν από χθες το βράδυ για δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σε αντιδιαστολή ζήτησαν από τον πρωθυπουργό -ως αντίδωρο- να δεχθεί την έστω και προσωρινή πρόσληψη περισσότερων από τους περίπου 700-800 που ήθελε αρχικά να προσληφθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πιέζουν να κλείσουν στην προσωρινή πρόσληψη περίπου 2.000 υπαλλήλων της καταργημένης ΕΡΤ. Εξαιρούν όλους τους συμβασιούχους, όλα τα μέλη των μουσικών συνόλων, τους εργαζόμενους στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση και τις προσλήψεις-ρουσφέτια ειδικού σκοπού που έγιναν μετά τις 17 Ιουνίου του 2012 και από τα τρία κόμματα. Αυτό το τελευταίο γίνεται για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, καθώς θα πρέπει να δείξουν στην κοινωνία ότι θυσιάζονται και τα δικά τους παιδιά.

Φυσικά, στη συζήτηση θεωρείται δεδομένο και από τις τρεις πλευρές ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα αποζημιωθούν κανονικά, ενώ έχει συμφωνηθεί να δοθεί η υπόσχεση πως στο νέο φορέα δημόσιας τηλεόρασης που θα λειτουργήσει μετά από δύο ή τρεις μήνες προτεραιότητα για πρόσληψη θα έχουν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που έτσι κι αλλιώς θα αποτελέσουν το βασικό του κορμό.

Το κερασάκι της νομιμότητας
Αυτό που έρχεται ως κερασάκι στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι η όλη συμφωνία θα βαπτιστεί ως προσαρμογή στη νομιμότητα, καθώς θα βασίζεται και στην αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκτιμάται ότι απλώς θα επεξηγήσει αυτό που έλεγε η προσωρινή απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος τη Δευτέρα και έγινε αντικείμενο διαφωνιών σχετικά με την ερμηνεία της.

Οτι δηλαδή η ΕΡΤ δεν υπάρχει πλέον και ότι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου πρέπει να μεριμνήσουν για την εκπομπή νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σήματος.

Μόνο που όμως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν έως το πρωί της Τετάρτης πως ανεξαρτήτως των όποιων ερμηνειών αυτοί θα ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», έλεγαν

Η λειτουργία της κυβέρνησης
Ανεξαρτήτως αυτών, αφού δηλαδή ξεπεραστεί η υπόθεση της ΕΡΤ, οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται ότι εξασφαλίζουν από τον πρωθυπουργό διακριτό ρόλο στη λειτουργία της κυβέρνησης και την υπόσχεση, που θα ντυθεί και θεσμικά από μια αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, ότι θα υπάρξει πραγματική συγκυβέρνηση στη χώρα, ότι κανείς δεν θα αιφνιδιάζει τον άλλο και ότι δεν θα κατατίθεται κανένα νομοσχέδιο ή τροπολογία που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ή ότι έστω θα υπάρχει η προσδοκία ότι θα συγκεντρώνει την αποδοχή τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Ο ανασχηματισμός
Αυτό που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι ο ανασχηματισμός που έχει προαναγγελθεί ήδη για την 1η ή τις 2 Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι και από τις τρεις πλευρές γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ή κοινή γνώμη πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτό. Απλώς δεν υπάρχει διαρροή ή ομολογία, προς το παρόν.

Οι αντιδράσεις
Από την άλλη μεριά όμως αυτή η συνθηκολόγηση των τριών μερών που ανεμένεται να επισφραγιστεί το βράδυ στο Μαξίμου προκαλεί και γκρίνιες μεταξύ βουλευτών τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ. Και για το λόγο αυτό, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συγκάλεσαν σε συνεδρίαση τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου να προλάβουν τα… χειρότερα.


alexiptoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...