Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Νεκρός ο πρέσβης των ΗΠΑ» κατά την επίθεση στη Βεγγάζη, σύμφωνα με τη Λιβύη

Βεγγάζη
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης Μουσταφά Αμπού Σαγκούρ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Αμερικανός πρέσβης και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη, το βράδυ της Τρίτης, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το κτίριο της πρεσβείας που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για μια ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσβάλει τον Μωάμεθ. Ανάλογο επεισόδιο προκληθηκε και στο Κάιρο.

Ο Λίβυος αντιπρόεδρος, μέσω twitter, επιβεβαίωσε το θάνατο του Αμερικανού

πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς και καταδίκασε την ενέργεια.

Νωρίτερα, Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως ο Αμερικανός πρέσβης και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη σε «επίθεση με ρουκέτες την Τρίτη».


Ο Λίβυος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις υπάλληλοι είχαν φύγει τη νύχτα της Τρίτης από το προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο νωρίτερα είχε πυρποληθεί,
με αποτέλεσμα το θάνατο ενός διπλωματικού υπαλλήλου, αλλά το αυτοκίνητό τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν σε ασφαλέστερο σημείο.

Το Reuters ανέφερε πως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη το μεσημέρι της Τετάρτης είπε πως «δεν έχει τέτοια πληροφόρηση». Το γαλλικό France24 είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την αναφορά».


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη από το πρωί επιβεβαιώσει το θάνατο ενός Αμερικανού στα περιστατικά στο προξενείο, μιλώντας για «διπλωματικό υπάλληλο».


Το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη, εξοργισμένο πλήθος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για πλάνα σατιρικής ταινίας αμερικανικής παραγωγής που προσέβαλε τον Μωάμεθ, είχε επιτεθεί με όπλα στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.


Το πλήθος πυρπόλησε μέρος του προξενείου ενώ ένας Αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος που πυροβολήθηκε υπέκυψε στα τραύματά του. Ταραχώδης ήταν ανάλογη διαμαρτυρία και στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...