Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση 2€ στην τιμή τσιγάρων

«Νόμιμα και παράνομα κυκλώματα απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και δημόσια υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εθνική μας οικονομία».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννη Κυριόπουλο, η οικονομική κρίση «έσπρωξε» τους καταναλωτές σε φτηνά προϊόντα καπνού, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία τους.


Ο κ. Κυριόπουλος επανέλαβε την πρόταση της ΕΣΔΥ για αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ χαρακτηρίζοντάς της «κρίσιμης σπουδαιότητας, που πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας πολιτικής, δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί ότι συνεισφέρει πολύ θετικά στη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του αριθμού νέων καπνιστών και στην αποτροπή νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας».

Παράλληλα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζεται να επαναφέρει στους δρόμους τα συνεργεία ελέγχου κατά του καπνίσματος. Εάν τελικά αυτό συμβεί, τότε οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα που θα «ζεστάνουν» τα άδεια κρατικά ταμεία.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Ιωάννης Τούντας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Στην ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52 % και οι καπνιστές σε 26%.

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...