Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Επτά θάνατοι από εποχική γρίπη στη Β.Ελλάδα

Αναστάτωση συνεχίζουν να προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά της εποχικής γρίπης και στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 16 σοβαρά περιστατικά, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων τα επτά κατέληξαν.
Ειδικότερα, για τους πέντε από τους επτά θανάτους ευθύνεται ο... ιός της γρίπης τύπου Α (H1N1) pdm09 και για τους δύο ο ιός της γρίπης τύπου Β.

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ελέγξει μέχρι στιγμής εργαστηριακά 180 δείγματα, εκ των οποίων τα 70 ήταν θετικά στον ιό της γρίπης. Η πλειοψηφία των δειγμάτων

φτάνει σε μας από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχεί το στέλεχος Α Η1Ν1, ενώ στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Μικροβιολογίας ΑΠΘ Νικόλαος Μαλισσιόβας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων της γρίπης πανελλαδικά έφτασε τα 62, εκ των οποίων τα 56 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ έξι δεν χρειάστηκαν εισαγωγή στην εντατική. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θανάτων πανελλαδικά «σκαρφάλωσε» στους 19, εκ των οποίων οι 14 ασθενείς κατέληξαν μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ οι πέντε ασθενείς χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Πάντως, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ιού, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι κυρίως οι υπότυποι Α (Η3Ν2) και Α (Η1Ν1) pdm09 και σε πολύ μικρό ποσοστό ο τύπος Β, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο. Πάντως, ενώ ο τύπος Α (Η3Ν2) προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, το πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους.

Συνήθως, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες ενδέχεται να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού που συνοδεύεται από ρίγη, ισχυρό πονοκέφαλο, ρινική καταρροή/απόφραξη, έντονο βήχα, μυαλγίες/αρθραλγίες, κόπωση/ατονία και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα.


«Τον φετινό χειμώνα σημειώθηκε μια αυξητική δραστηριότητα της γρίπης τόσο στο βόρειο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που ξεπέρασε κατά πολύ τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Στην Ευρώπη και κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα έντονη η επανεμφάνιση του πανδημικού τύπου της γρίπης Α (Η1Ν1) 2009», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής.


Παράλληλα, εξηγεί ότι η Ελλάδα ακολουθεί την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης των βορειότερων ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας ένα σημαντικό αριθμό ασθενών που σχετίζεται κυρίως με τον πανδημικό τύπο της γρίπης Α (Η1Ν1) και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμη και σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή μονάδα εντατικής θεραπείας και κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς κατέληξαν.


«Αρκετά σοβαρά περιστατικά αφορούν σε νέους ενήλικες, χωρίς ορισμένες φορές να συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και την πλημμελή ιατρική βοήθεια λόγω οικονομικής κρίσης, οδηγούν σε επιβάρυνση του συστήματος υγείας μέσα από την αυξημένη ανάγκη νοσηλείας στις μονάδες αυξημένης φροντίδας ή εντατικής θεραπείας», επισημαίνει ο κ. Τσακρής.



Σώζουν εμβολιασμός και σχολαστική υγιεινή
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, για την αποφυγή της γρίπης, η οποία θα μας απασχολήσει τουλάχιστον έως και το τέλος Μαρτίου, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:


- Ο εμβολιασμός κάθε χρόνο με αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει ικανοποιητική προστασία και αποφυγή των επιπλοκών της γρίπης, ιδίως για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός πρέπει να επεκτείνεται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία κλπ.


- Η σχολαστική εφαρμογή των κανόνων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα: οι χώροι στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα πρέπει να αερίζονται συχνά (π.χ. σχολικές αίθουσες, χώροι ενδιαίτησης κλπ.).


- Πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα τύπου κοινού κρυολογήματος.


- Πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, σε περίπτωση που εμφανίζουμε συμπτώματα κρυολογήματος, διότι με αυτόν τον τρόπο διασπείρουμε τα ιικά σωματίδια.


- Πρέπει να εφαρμόζουμε συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούμε ήπια αντισηπτικά. Ο συχνός καθαρισμός των επιφανειών όπου παίζουν ή συχνάζουν παιδιά (πατώματα παιδικών σταθμών κλπ.) βοηθά στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης αναπνευστικών ιών.


- Επιβάλλεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος με καθαρά χαρτομάντιλα σε περίπτωση πταρμού ή βήχα και η άμεση απόρριψή τους μετά από κάθε χρήση.


- Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων νοσημάτων που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα φυσικής απάντησης σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Τέτοια νοσήματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια.


- Η φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με άσκηση, με αποφυγή του καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους και επαρκή ξεκούραση.

Ρεπορτάζ:Νικολέττα Μπούκα
Πηγή: Eφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...