Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Νέες κακουργηματικές διώξεις για τους αδελφούς Ψωμιάδη

pan dion pswmiadhs 4-3-2013Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κατσή,  άσκησε την Δευτέρα, συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση για την υπόθεση με τα έργα - τα επονομαζομενα «45άρια» - τα οποία η νομαρχία ανέθετε απευθείας με πρόχειρους διαγωνισμούς. 
 

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν μετά το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση μετά από παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα για τα οικονομικά εγκλήματα στη Θεσσαλονίκη, Λάμπρου Τσόγκα. 

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα:  


*Της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη. 

*της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που φέρονται να τέλεσαν οι αδελφοί Ψωμιάδη, σε βάρος των εργολάβων που χρηματοδοτήθηκαν για τα συγκεκριμένα έργα. 

*της απιστίας, σε βάρος υπαλλήλων της νομαρχίας που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο και την έγκριση των συγκεκριμένων έργων,
*της ψευδούς βεβαίωσης και της άμεσης συνέργειας σε απιστία, σε βάρος υπαλλήλων  των τεχνικών υπηρεσιών που έδιναν βεβαιώσεις για την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων. Επίσης, για άμεση συνέργεια σε απιστία διώκονται και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών που ενέκριναν τα επίμαχα έργα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρώτες διώξεις για την υπόθεση ασυτή είχαν ασκηθεί το Μάρτιο του 2012. Τότε ο εισαγγελικός λειτουργός Λ. Τσόγκας είχε αναθέσει νέα έρευνα σε Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος διαβίβασε το σχετικό πόρισμά του στην Εισαγγελια Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις αρχές Ιανουαρίου. 

Αναλυτικότερα, η υπόθεση αφορά σε 456 έργα, από τα οποία, σύμφωνα με το πόρισμα του Οικονομικού  Επιθεωρητή,  το Ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημιά περίπου 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δικογραφία, που βρίσκεται ήδη στα χέρια ανακριτή, διαπιστώνεται κατ' εξακολούθηση παράβαση της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία για κάθε έτος επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνον έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ για κάθε ειδικό φορέα και ΚΑΕ.

Οπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, τα έργα που χαρακτηρίστηκαν «45άρια» κατασκευάστηκαν με εξαιρετικές και συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά με ανάθεση άνευ διαγωνισμού.

«Έσπαγαν» σε 45άρια  με τρεις μεθόδους
Οπως επισημαίνει ο agelioforos,  κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης κατατέθηκε ότι τα μεγάλα έργα τα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους και συγκεκριμένα:

- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.

- Τέλος, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Απρίλιο του 2010 που διατάχθηκε από την Εισαγγελία να διερευνηθεί η υπόθεση, τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο αδερφός του Διονύσης επί της ουσίας δεν έχουν τοποθετηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αρκέστηκαν στο να προβάλλουν αιτήματα ακυρότητας εστιάζοντας σε δικονομικά ζητήματα που εγείρονται στην υπόθεση.

directNEWS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...