Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Περί..."βελτίωσης στο ισοζύγιο απασχόλησης": 1.200 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Τη δραματική εικόνα στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, καθημερινά περίπου 1.200 εργαζόμενοι απολύονταν ή εξαναγκάζονταν σε οικειοθελή αποχώρηση. Ταυτόχρονα, το πρώτο δίμηνο του 2012 συνεχίστηκε η μείωση των μισθών, με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ να δείχνουν ότι μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε νέες μειώσεις μισθών κατά 12%, ενώ το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η συνολική μείωση των μισθών από το 2010 έως το τέλος του 2013 θα φθάσει το 50%.
 
Χθες και με τη γνώριμη γκεμπελίστικη κουτοπονηριά του μνημονιόδουλου κοπριταριού, ο υπουργός Ανεργίας επιχείρησε να ωραιοποιήσει την  τραγική
κατάσταση στην αγορά εργασίας προβάλλοντας το υποτιθέμενο θετικό ισοζύγιο που παρουσίασε η απασχόληση τον Μάρτιο του 2013, καθώς η μείωση των απολύσεων σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2012 και η σταθεροποίηση των προσλήψεων (η πλειοψηφία των οποίων αφορά εποχική απασχόληση σε τουριστικές περιοχές) είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. 
ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ) ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΦΟΥ (ΟΠΩΣ ΣΤΟ "ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ" ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) ΑΝΑΛΟΓΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ "ΘΕΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ (Π.Χ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012: ΔΙΑΦΟΡΑ 14.435, ΜΑΪΟΣ 2012: ΔΙΑΦΟΡΑ 41.820 (!!!!!), ΙΟΥΝΙΟΣ 2012: ΔΙΑΦΟΡΑ 10.180 ΚΛΠ.),  ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ -ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΞΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ "ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ" ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ).
Απολύσεις και αποχωρήσεις έφθασαν συνολικά τον Μάρτιο τις 37.538 και, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες καταγράφησαν στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα. 
Αναλυτικά, στην Αττική χάθηκαν 17.363 θέσεις (απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, λήξεις συμβάσεων) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, όπου υπήρξε απώλεια 5.881 θέσεων. 
Ακολουθούν η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα, όπου έχασαν τη δουλειά τους 2.460 και 2.142 άτομα αντίστοιχα και μάλιστα στις συγκεκριμένες περιφέρειες χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργήθηκαν. 
Το ίδιο συνέβη και σε δύο ακόμα περιφέρειες -τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα-, όπου οι απολύσεις ξεπερνούν τις προσλήψεις. 
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία χάθηκαν 422 θέσεις περισσότερες από όσες δημιουργήθηκαν και στη Στερεά Ελλάδα 348 θέσεις. 
Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων καταγράφηκε στις τουριστικές περιοχές, δηλαδή στην περιφέρεια της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου οι προσλήψεις υπερβαίνουν τις απολύσεις. Στην Κρήτη βρήκαν δουλειά 3.725 άτομα, ενώ χάθηκαν 2.047 θέσεις εργασίας, και στο Νότιο Αιγαίο οι προσλήψεις έφθασαν τις 1.779 και οι απολύσεις τις 618.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...