Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δεκατέσσερις ώρες σε σκοτεινή δεξαμενή η φάλαινα που σκότωσε την εκπαιδεύτρια (video)

Φως στη ζωή των φαλαινών υπό αιχμαλωσία αλλά και στα αίτια του τραγικού θανάτου της εκπαιδεύτριας Dawn Brancheau, ρίχνει το ντοκιμαντέρ Blackfish, που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο αμερικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς.
Η άτυχη εκπαιδεύτρια σκοτώθηκε το 2010 από την όρκα Tilikum, βάρους 5 τόνων, μπροστά στα μάτια του κοινού στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld, στη Φλόριντα.
Η φάλαινα άρπαξε τη 40χρονη γυναίκα και την έσυρε για ώρα κάτω από το νερό, μέχρι να πνιγεί.

Μετά το συμβάν, το θαλάσσιο πάρκο κλήθηκε να καταβάλλει πρόστιμα για σειρά παραβιάσεων, ωστόσο η Tilikum και οι υπόλοιπες φάλαινες δολοφόνοι συνέχισαν να συμμετέχουν σε παραστάσεις.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη ζωή της φάλαινας Tilikum σε συνθήκες
αιχμαλωσίας και παρουσιάζει πώς χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά της το 1983, κοντά στην Ισλανδία, για να συμμετάσχει σε θεάματα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ η όρκα τρομοκρατούνταν από τις μεγαλύτερες φάλαινες όταν κατέφτασε στο θαλάσσιο πάρκο σε μικρή ηλικία, ενώ κρατούνταν ως και δεκατέσσερις ώρες ημερησίως σε μια μικρή, σκοτεινή δεξαμενή, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

Τα ένστικτα σε συνδυασμό με τα τραύματα που προκάλεσαν στην φάλαινα οι συνθήκες αιχμαλωσίας οδήγησαν στον θάνατο της εκπαιδεύτριας.

Η 40χρονη γυναίκα ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό θύμα της Tilikum. Η φάλαινα είχε σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα στο θαλάσσιο πάρκο Sealand στον Καναδά το 1991 και άλλον έναν άνδρα στο SeaWorld οκτώ χρόνια αργότερα.

Μετά τον θάνατο της εκπαιδεύτριας στον Καναδά, οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν ζητήσει την απελευθέρωση της όρκας, κάτι που οι υπεύθυνοι του πάρκου αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η Tilikum δεν θα επιβίωνε πλέον ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι η Tilikum, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες στο Seaworld ετησίως, δεν είναι η χαρούμενη και παιχνιδιάρα φάλαινα που δείχνει αλλά ένα επιθετικό ζώο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους εκπαιδευτές του.
Δείτε εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ
econews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...