Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Κωλοτούμπες μπροστά στους πρέσβεις των G20, και παράπονα για τα ΜΜΕ

Μετά την ψυχρολουσία που υπέστη στο εξωτερικό, όταν επιχείρησε να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολάντ και τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Φ. Στάινμαγερ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε δεύτερη ήττα, και μάλιστα εντός έδρας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο για να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πρέσβεις των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, οι μεγάλες δυνάμεις, κυρίως αυτές που
συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Ελλάδος, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εκπροσωπήθηκαν στο κατώτερο διπλωματικό επίπεδο.

Παντελώς αγνόησαν την πρόσκλησή του χώρες όπως το Μεξικό, που ηγείται αυτή την περίοδο του G20, η Αυστραλία και η Ινδονησία, ενώ χαμηλή εκπροσώπηση υπήρξε από τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ιταλίας.

Αντίθετα, άμεση ήταν η ανταπόκριση, με εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβευτών, χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, η οποία στο παρελθόν έχει βιώσει τον εφιάλτη του ΔΝΤ, καθώς επίσης της Κορέας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση παρέστησαν και εκπρόσωποι χωρών που δεν μετέχουν στο κλαμπ των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, όπως οι Δανία, Φινλανδία, Κύπρος, Ολλανδία, Ισπανία.

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε εξωραϊσμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καθησυχάσει τους ξένους ως προς τις προθέσεις του κόμματός του σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό δεν επανέλαβε τις κορόνες περί καταγγελίας του Μνημονίου, που εκστομίζει από τα προεκλογικά μπαλκόνια.

Αντιθέτως, αφού τόνισε ότι «το πρόγραμμα που έχουμε δεν οδηγεί σε έξοδο από την ευρωζώνη», εν συνεχεία εξήγησε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας. «Δεν εκβιάζουμε, απλώς θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να υπάρξει συμφωνία για αλλαγή του πλαισίου πολιτικής» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ, όταν έκλεισαν οι πόρτες και αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι για να συζητήσει «ελεύθερα» με τους διπλωμάτες, έστρεψε τα πυρά του κατά των ΜΜΕ της Ελλάδας, επειδή, όπως είπε, διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας περιγράφουν ως μια δύναμη χάους, που έρχεται να τα τινάξει όλα στον αέρα» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων.

Στη σκιά των σεναρίων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει με τις επαναληπτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, έθεσε θέμα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση» είπε.

Πάντως την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας «δαιμονοποιούσε» τα ΜΜΕ, στελέχη του, όπως ο Α. Καλύβης, ομολογούσαν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο με ακρίβεια.


Γ. Κατσίγιαννης

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...