Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τι κράτος θέλω τελικά

Είναι μία ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κάθε σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος σέβεται τους νόμους του κράτους.

ΘΕΛΩ λοιπόν ένα κράτος επενδυτή
όπως λέει ο Κέυνς,  ένα κράτος ρυθμιστή, εγγυητή του κοινωνικού συμβολαίου και της δημοκρατίας όπως λένε οι Κρούγκμαν, Αγκιόν και Ρουλέ, ένα κράτος εθνικο-κοινωνικό-δίκαιο όπως λέει το Σύνταγμά μας.  Η βασική του στήριξη θα είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες ιδέες, στην καινοτομία, στην πράσινη οικονομία, στην προστασία του κλίματος για να μειωθεί η ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη. Κάποιοι θα πουν ποια πράσινη οικονομία;


Όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό, γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαχείριση απορριμμάτων,
πραγματικά ηχοθερμαντικά σπίτια και διαμερίσματα είναι μερικά από αυτά που αναδεικνύουν την πράσινη οικονομία.

Θα απαιτήσω
ευέλικτη ασφάλεια ως μέτρο προστασίας των ατόμων από τις αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας εργασίας. Δεν γίνεται στον 21ο αιώνα να ψηφίζονται αποικιακοί εργατικοί νόμοι όπως ο πρόσφατος.

Όπως και θα απαιτήσω
ένα κράτος που να έχει σύνορα και όχι να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ένα κράτος που να προστατεύει τους νόμιμους πολίτες και όχι τους άννομους.

Θα ήθελα
ένα προοδευτικό και σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς φοροαπαλλαγές, που θα επιτρέπει τη μείωση των ανισοτήτων. Δεν γίνεται σε ένα κράτος να πληρώνουν φόρους μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όπως δεν γίνεται ένα κράτος που κυκλοφορούν τόσα SUV και μερσεντές να δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100 χιλιάδες λιγότεροι και από όσους χωράει ένα γήπεδο ποδοσφάιρου.

Ζητ
ώ  ένα κράτος θεμελιωμένο στη δημοκρατία και στην ελευθερία δράσης.

Επιδιώκω
ένα κράτος με ανάπτυξη όπου η καινοτομία να επιτρέπει να υποχωρούν συνεχώς τα όρια του εφικτού, χάρη στην ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας και νέων παραγωγικών διαδικασιών που καθιστούν δυνατή την εξοικονόμηση της χρήσης των υφιστάμενων πηγών. Ένα κράτος με  στρατηγική διακυβέρνησης ως προς τον τρόπο που παρέχει τη στήριξή του, αλλά και το πώς χειρίζεται τους θεσμούς και τους τομείς δραστηριοτήτων που ευεργετούνται από το δημόσιο χρήμα. Η δημοκρατία, τα μέσα ενημέρωσης και η αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο.
 
Ξέρω είναι ουτοπικό, αλλά σαν πολίτης ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΑ, ούτε ΕΦΑΓΑ, αλλά μόνο ΠΛΗΡΩΝΩ και απαιτώ αυτό το κράτος. Διότι πιστεύω σε μια κοινωνία σχετικής ισότητας, που στηρίζεται σε θεσμούς οι οποίοι περιορίζουν τα άκρα και του πλούτου και της φτώχειας. Διότι πιστεύω στη δημοκρατία, στα πολιτικά δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Αυτό με καθιστά φιλελεύθερο και είμαι υπερήφανος γι' αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...