Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τι είναι το ευρωομόλογο και γιατί δε το θέλει η Μέρκελ

Πολύς λόγος γίνεται για το περιβόητο ευρωομόλογο την έκδοση του οποίου ζητούν μετ΄επιτάσεως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και αρνείται με σθένος η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του πλούσιου Ευρωπαϊκού βορρά.
Ας δούμε τι είναι τα ευρωομόλογα. Το ερωομόλογο είναι ουσιαστικά η έκδοση ενός γραμματίου από μια κρατική οντότητα, στην προκειμένη περίπτωση αυτή η οντότητα θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση η κάποιος θεσμός της Ε.Ε όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εκδίδεται
λοιπόν αυτό το γραμμάτιο, το αγοράζουν ορισμένοι και τα χρήματα τα χρησιμοποιεί αυτή η κρατική οντότητα για να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα ή για να κάνει κάποιες επενδύσεις.


Η Γερμανία αντιτίθεται στην έκδοση του ευρωομολόγου γιατί πολύ απλά θα επιβαρύνει και το δικό της εξωτερικό χρέος το οποίο ανέρχεται περίπου στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώστην παρούσα φάση και άρα εκεί που σήμερα δανείζεται με 0% ή με χαμηλό επιτόκιο θα δανείζεται με 3% και 4%  και γιατί θα δημιουργήσει και έναν προβληματισμό στις αγορές το πόσο αυτό το ευρωομόλογο είναι κάτι που μπορεί να το χειριστεί όλη η Ευρώπη η μόνο η Γερμανία. 

Το ευρωομόλογο ουσιαστικά επιτρέπει τη μεταβίβαση πόρων από το βορρά προς τον νότο η οποία όμως δεν είναι απλή υπόθεση οπως θα μπορούσε να γίνει από ένα οποιοδήποτε διαρθρωτικό ταμείο γιατί μπορεί να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα της Γερμανίας, της Αυστρίας η όποιας άλλης χώρας καταφέρνει αυτή τη στιγμή και δανείζεται με χαμηλό επιτοκιο. Είναι πιο εύκολο για τις χώρες του βορρά να δώσουν χρήματα από ένα διαρθρωτικό ταμείο παρά να εγγυηθούν το ευρωομόλογο". 

hkremala

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...