Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ο (απίστευτος) Ευάγγελος εναντίον της ρύθμισής του για τις απολύσεις


«Εργατοπατέρας» το παίζει τώρα ο Ευ. Βενιζέλος, που με πολιτικό θράσος εμφανίστηκε χθες αντίθετος στη ρύθμιση που ο ίδιος είχε δεχτεί να συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο για απολύσεις.

Χαρακτήρισε μάλιστα κάτι τέτοιο «βάρβαρο και επιθετικό», ζητώντας «έντιμη
αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού» και προκρίνοντας τις «αναγκαίες μετατάξεις και μετακινήσεις» προσωπικού. Υποστήριξε άλλωστε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 103.000 και ότι αρκεί η εφαρμογή του κανόνα 1:5.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δέκα σημεία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, βαφτίζοντάς τα «κατ’ ανάγκην και εξ αποτελέσματος κοινή προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης», εφόσον κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει σαν «εργαστήριο» για την προετοιμασία συλλογικής εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία ή έστω δύο χρόνια, ώστε να καταρτιστεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το β΄ εξάμηνο του 2012. Προϋποθέσεις αποτελούν κατά τον ίδιο η διαμόρφωση «του αναγκαίου χρηματοδοτικού σχήματος», άρα νέου δανείου, και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Εξ ου και αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΝΤ για χρηματοδότηση με 8,2 δισ. ευρώ ως τις αρχές 2016, στην «επιτυχία» του PSI, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, ζητώντας να ισχύσει και στην Ελλάδα. Ζήτησε την πλήρη συμμετοχή ομολόγων ελληνικού δικαίου της ΕΚΤ στο PSI και κάλεσε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να χρησιμοποιήσουν παλιά για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου, μειώνοντας περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Απάντησε άλλωστε σε όσα είπε μία μέρα πριν ο Αλ. Τσίπρας, τασσόμενος κατά της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά μην εξηγώντας -κατά τον κ. Βενιζέλο- πώς θα γίνει η μείωση του χρέους. Τον κατηγόρησε ότι χωρίς αυτή οδηγούμασε σε ακαριαία ισοσκέλιση της πρωτογενούς διαχείρισης και πιστωτικό γεγονός, θυμίζοντάς του την αντίθετη ψήφο του λαού.

Στη μακρά ομιλία του ζήτησε «δράση» από όλα τα κόμματα, χαρακτήρισε «έλλειμμα» την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, καλώντας τον ξανά στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, και μίλησε για αναθεώρηση της σύμβασης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει συνείδηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. «Ανακάλυψε» τώρα πρόβλημα στον πυρήνα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τάχθηκε δε εμμέσως κατά των ευρωομολόγων, καθώς «οι προτεινόμενες εκδοχές δεν μας δίνουν τόσο μικρό κόστος δανεισμού όσο η δανειακή σύμβαση».


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...