Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ζώδια, Καφέδες και η γυάλινη μπάλα..

Αν και δεν ασχολούμαι με αυτά τα θέματα, εντούτοις μπήκα στην διαδικασία να αποτυπώσω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ επί αυτού, καθώς αφορμή στάθηκε μια φιλική διαφωνία με ενα κοντινό μου πρόσωπο.
Μιλώ για το θέμα αστρολογίας (Ζώδια), μαντείες, καφέδες κτλ...

Να το πιάσω απο την αρχή λοιπόν. Το θέμα της αστρολογίας είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος, καθώς το μυστήριο του ουρανού που μας περιέβαλλε ειδικά το βράδυ, με τα χιλιάδες άστρα να λαμπυρίζουν πάντα προκαλούσε το δέος των ανθρώπων απο κάτω που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι υπάρχει απο πάνω τους.

Θεωρούσαν πάντα οτι ήταν ενα φαινόμενο "Θεϊκής" φύσης, όπως ο κεραυνός, η βροντή, ο σεισμός κτλ.. φτάσαν μάλιστα να τους αφιερώσουν ονόματα

πλασματικών θεών σε όλο τον κόσμο. Είναι και ενας απο τους λόγους μάλιστα που οι Θεότητες μοιάζουν παντού ασχέτως φυλής και περιοχής. Ο Θεός της γονιμότητας, ο θεός της βροχής και της αστραπής, του σεισμού κτλ.

Στην περίπτωση λοιπόν των άστρων , η ουράνια θέση τους που είναι και επιστήμη (αστρονομία) , σε συνδυασμό με την φαντασία του ανθρώπου δημιούργησε τα συμπλέγματα. Όπως δηλαδή ακριβώς ενα παιδάκι ενώνει τελίτσες με γραμμές , έφτιαξαν συμπλέγματα με ονόματα όπως μεγάλη Άρκτος, μικρή Άρκτος κτλ.. κτλ..

Κάποια με σημειολογία καθώς βοηθούσαν στην ναυσιπλοϊά (άστρο τελευταίο στην ουρά της Άρκτου δείχνει βορρά, Αυγερινός κτλ. ).. κάποια εντελώς αυθαίρετα με μπόλικη φαντασία (π.χ. Ωρίωνας). Σε αυτό το πλάνο πάντως βασίστηκε και η αστρονομία για την ευκολότερη κατανομή και αναγνώριση τους.


Τι γίνεται όμως με την αστρολογία; .. Βασικά είναι ενα σύμπλεγμα δυσειδαιμονίας, παρατηρητικότητας και πολλαπλής χειραγώγησης κατά εμέ. Απο τους αρχαίους πολιτισμούς των Βαβυλώνιων , των Ασύρριων , των Αιγύπτιων κτλ. υπήρξαν άνθρωποι που "ερμήνευαν" σημεία και κινήσεις άστρων στο ουράνιο στερέωμα, δίνοντας και κάποιες μαντεψιές σε ανθρώπους απλούς ή και με εξουσία.
Μην γελάσει κανείς.. είναι πολλές οι προσωπικότητες που πίστευαν σε αυτά. Ηγεμόνες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Μέγας Αλέξανδρος .. ακόμα και ο Χίτλερ, είχαν προσωπικούς "ερμηνευτές" να τους λένε τι έβλεπαν και τι θεωρούσαν οτι θα συμβεί.

Τι συμβαίνει κατά την γνώμη μου;.

Το όλο θέμα για μένα βασίζεται σε ενα σύμπλεγμα πραγμάτων όπως είπα. Το βασικότερο όμως είναι οτι έχει περάσει πάνω σε μια γραμμή "γενικολογίας" & "άπλας" του λόγου που μπορεί να προσαρμοστεί κατά τα θέλω και των επιθυμιών των ανθρώπων ... δηλαδή με μια λέξη.. αυθυποβολή.

Επι παραδείγματι.. κάποιος θα διαβάσει μια πρόβλεψη που θα του δώσουν και θα λέει πως έχει εύννοια στις ερωτικές προβλέψεις και στον οικονομικό του τομέα και οτι σε πολύ λίγο διάστημα θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του, ενώ θα αντιμετωπίσει και κάποιες δυσκολίες σε αυτό.


Αναλυτικά τώρα.. Η παρουσία μιας δήθεν "εύνοιας" των άστρων οδηγεί κάποιον σε μια προδιάθεση θετική και σε ενέργεια απο τον ίδιο που θα δραστηριοποιηθεί ακόμα και αν πέσει σε δυσκολίες στο εγχείρημα του να κάνει μια δουλειά ή μια σχέση (τι πιο κοινότυπο απο το να έχεις δυσκολίες σε κάτι τέτοιο; ).. και ακριβώς επειδή ο ίδιος είναι θετικός και έχει βάλει όλη του την ενέργεια στην επίτευξη του στόχου.. τότε έχει δυνατότητες να το καταφέρει.

Σε μια αντίστροφη "προφητεία" επέρχεται η απογοήtευση πριν καν προχωρήσει και έτσι ακυρώνει όποια προσπάθεια του πριν καν ξεκινήσει. Η δύναμη της αυθυποβολής βλέπεις είναι μεγάλη. Παρόμοιο σκηνικό είναι και με τις μαντείες απο καφέδες κτλ..

Θυμίζω τους χρησμούς της Πυθίας όπου οι "ερμηνευτές" της , έδιναν διφορούμενους χρησμούς και άφηναν τους δέκτες τους να ξεδιαλύνουν το θέμα. Αν τους ερχόντουσαν καλά τα πράγματα... ω τι θαύμα.. η Πυθία το είπε.. αν ερχόταν ανάποδα.. τότε εκείνοι έφταιγαν γιατί δεν έκαναν σωστά όσα είπε η Πυθία.


Το ίδιο σκηνικό λοιπόν συμβαίνει σήμερα με όσα είπα παραπάνω.. υπάρχει λοιπόν ενα σύνολο ανθρώπων που κάνει χρήση της ίδιας γλώσσας και τεχνικής (ακκούσια κατά πλειοψηφία).. και παραδίδει χρησμούς σε άλλους που είναι ανοιχτοί και δεκτικοί σε ότι τους προτείνουν για να αυθυποβάλουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Ξέρω οτι θα έχω αντιδράσεις με το παραπάνω, αλλά έχω μάθει δύο πράγματα στην ζωή μου. Οι άνθρωποι διαλέγουν μόνοι τους την μοίρα τους.. πράττουν μόνοι τους και καθορίζουν μόνοι τους τον δρόμο τους. Καμία προφητεία δεν πρόκειται να προβλέψει το αύριο. Αυτό μόνο οι ίδιοι μπορούμε να το κάνουμε με τις πράξεις και τις σκέψεις μας.


Τα άστρα είναι απλά ουράνια σώματα που το περισσότερο που θα μας επηρρεάσουν είναι με το μαγνητικό τους πεδίο στην διάθεση μας (π.χ. πανσέληνο) παρά θα καθορίσουν την μοίρα μας και το μέλλον μας. Αυτό είναι δουλειά δική μας. Προσωπικά λοιπόν συγχωρήστε με αν τα θεωρώ απλά "άμπρακαντάμπρα" και υπενθυμίσεις της πολύ καλής ταινίας "η καφετζού" του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου με την Βασιλειάδου.


pigadi-tis-skepsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...