Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Εκτεθειμένος ο Ι. Στουρνάρας

Λίγες ημέρες προτού έρθει η τρόικα (4/6) στην Αθήνα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) βάζει πάγο στην αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με τον χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με έκθεση του IIF, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές πριν από το 2020 και κυρίως προτού αποκτήσει σταθερούς ρυθμούς θετικής ανάπτυξης.

Στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε έμμεσα έκδοση ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια του 2014, χωρίς να διευκρινίσει αν θα είναι στο α' ή στο β' εξάμηνο. Απλά αρκέστηκε να πει μόνο ότι το
ποσό θα είναι μικρό.

Από την πλευρά του, το IIF, που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους αγοραστές ομολόγων, σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς, όπως αναφέρει, «σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι' αυτό ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2%, που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν από το 2020».

Χθες, εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που περίμενε η Ελλάδα μετά τη θετική εισήγηση του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Το μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα βρίσκεται στις εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος και το χρηματοδοτικό κενό που ενδέχεται να υπάρξει την τριετία 2014-2016, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα τους αναλυτές της τρόικας, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια από το 2014, λόγω βαθύτερης ύφεσης. Επίσης ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2014 και ότι, λόγω της ύφεσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε έκτακτο δανεισμό από την τρόικα, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα.

Σε πρόσφατη έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε σε δημοσιονομικό κενό ύψους 8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016! Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 υπολογίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) και στο 2,1% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) αντίστοιχα. Η διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα καλύψουν το κενό αυτό ορίζεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τυχόν αποκλίσεις στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, στην έκθεση του ΔΝΤ θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφείς αναφορές στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τη στήριξη των εσόδων.

Χτες, εξάλλου, εκταμιεύτηκαν και 7,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν εκταμιευθεί ήδη τα 48,2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική δέσμευση του EFSF για χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 144,6 δισ. ευρώ.


dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...