Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ξεχάστε το Wi-Fi, έρχεται το Li-Fi (βίντεο)

Στο Παρίσι, οι ερευνητές δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια πάνω στην ιδέα της μεταφοράς δεδομένων με τη βοήθεια του φωτός. Αντί δηλαδή να
 έχουμε μια ασύρματη Wi-Fi μεταφορά δεδομένων θα έχουμε μεταφορά με τη βοήθεια φωτός Li-Fi.

«Εδώ έχετε, αυτό που αποκαλούμε δέκτη Li-Fi, που μπορεί να διαβάσει δεδομένα, να τα αναγνωρίσει και στη συνέχεια να τα μεταμορφώσει σε μουσική. Εδώ λοιπόν βλέπουμε, εάν μετακινήσω τη λάμπα, πώς γίνεται»

επισημαίνει ο διευθυντής της παρισινής εταιρίας Oledcomm, Σεντρίκ Μαγιέ.

Υπάρχουν όμως και άλλες δυνατότητες, όπως π.χ. η αποστολή αρχείων βίντεο. Εδώ, οι εικόνες της κάμερας παρακολούθησης μεταφέρονται σ' αυτή την τηλεόραση, μέσω μια δέσμης φωτός. Πώς λειτουργεί ακριβώς;

«Ανοίγουμε και σβήνουμε το φως μέσω LED, σε πολύ υψηλή συχνότητα. Όταν το σβήνουμε είναι στο μηδέν, όταν το ανοίγουμε είναι στο 1. Με αυτό τον τρόπο, στέλνετε πολλά μηδέν και ένα σε υψηλή συχνότητα. Μπορούμε να φτάσουμε σε ροή έως και τρία Gigabits το δευτερόλεπτο, που είναι, θεωρητικά, ρεκόρ» εξηγεί ο Σεντρίκ Μαγιέ.





Πρόκειται για μια ροή, 150 φορές μεγαλύτερη από αυτή που πετυχαίνει η ασύρματη σύνδεση. Το επόμενο στάδιο είναι το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, ένα κλασικό μόντεμ που συνδέεται με μια λάμπα LED θα αρκούσε για να στείλει δεδομένα στον υπολογιστή, μέσω ενός φωτοευαίσθητου αισθητήρα. Αυτή η καινούργια τεχνολογία δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αντίθετα με με το Wi-Fi θα μπορούσαμε να μπούμε στο διαδίκτυο στα αεροπλάνα ή στα νοσοκομεία, χωρίς ρίσκο. Εάν τα πλεονεκτήματα του Li-Fi είναι προφανή, υπάρχει κι ένα αρνητικό:

«Οι συσκευές που συνδέονται, για παράδειγμα το smartphone σας, που θα συνδεόταν με μια λάμπα, θα έπρεπε να είναι τοποθετημένο σε μια συγκεκριμένη θέση, για να δεχθεί τη φωτεινή δέσμη από τη λάμπα. Είναι, πιθανώς, απαγορευτικό όταν χρησιμοποιούμε κινητές συσκευές», αναφέρει ο Ζαν Ιβ Λεμπουντέκ, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης.

Σήμερα πολλές εταιρίες από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δουλεύουν πάνω σ' αυτή την εφαρμογή για το διαδίκτυο. Στο Παρίσι, υπόσχονται ότι το προϊόν θα μπορέσει να βγει στο εμπόριο από το 2014, με λιγότερα απο 80 Ευρώ.
 


axortagos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...