Την είδηση μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίς Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, υποστήριξε ότι ο  Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (…) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί.  Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν
την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC World News, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, υπάρχει σίγουρα ένας θάνατος.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή».

Στην Άγκυρα οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις νεαρών χρησιμοποιώντας κάνουλες νερού και δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτιρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν – όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Σύμφωνα με το Reuters, oι αναταραχές προκάλεσαν βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10%και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε από τις αναφορές που έρχονται για χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.


matrix24