Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κυπριακό: Ανεβάζουν στροφές τα Ηνωμένα Έθνη

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία μεταθέτουν μερικώς την εικόνα στο Κυπριακό, εν αναμονή της κατάληξης της κατάστασης, αν και στα Ηνωμένα Έθνη η προετοιμασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έχουν ξεκινήσει τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Λευκωσία. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού, οι οποίοι ασχολούνται με το Κυπριακό, αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που ειρήσθω εν παρόδω θα συνέλθει σε πολυήμερες συνόδους, για να καθορίσουν τα
επόμενα βήματα.

Από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τα Ηνωμένα Έθνη ενδιαφέρονται για δύο ζητήματα:


Πρώτο, την αξιολόγηση του εγγράφου συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών (2008-2012). Κατά πόσο θα απορριφθεί ή θα παραμείνει ως έγγραφο αναφοράς. Είναι σαφές πως στα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν τις αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και το γεγονός ότι πολλά από όσα καταγράφονται στο έγγραφο δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Αυτό προκύπτει και από την αξιολόγηση που έγινε από ομάδα συμβούλων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.


Δεύτερο, αναμένουν το διορισμό του διαπραγματευτή και της ομάδας του. Δεν θεωρείται δεδομένο πως ο διαπραγματευτής θα διορισθεί τον Ιούνιο. Στο Εθνικό Συμβούλιο θα γίνει μια σειρά από συζητήσεις, ενδεχομένως να αναφερθούν σε ονόματα, αλλά πριν από τον Σεπτέμβριο θεωρείται δύσκολο να ανακοινωθεί οτιδήποτε.


Είναι ακόμη σαφές πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι λεγόμενοι εν δυνάμει μεσολαβητές ασχολούνται και με τις εξελίξεις στην Τουρκία και το ψευδοκράτος.


Τους ενδιαφέρει το μέλλον του Ερντογάν καθώς η κυβέρνηση του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης είναι στους σχεδιασμούς τους για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα με την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης (λεπτομέρειες στη διπλανή στήλη), είναι σαφές πως οι πρόωρες «εκλογές» χρονικά δεν επηρεάζουν τους σχεδιασμούς τους. Οι ψευδοεκλογές προγραμματίζονται να γίνουν στις 28 Ιουλίου –περίοδος νεκρή για τους μεσολαβητές– ενώ η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετούνται χρονικά τον Οκτώβριο.


Ένας ακόμη σταθμός στις εξελίξεις θα είναι και η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και η υποβολή της σχετικής έκθεσης από τον Γενικό Γραμματέα. Όπως εκτιμάται, δεν αναμένονται εκπλήξεις στο ψήφισμα καθώς αυτό θα ανέτρεπε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.


* Η «κυβέρνηση» Κουτσιούκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, φέρεται να έχει μοιράσει 7.000 «υπηκοότητες» σε πολίτες της Τουρκίας και άλλων χωρών. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η «κυβέρνηση» του ΚΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα «υπηκοότητα» σε 7 χιλιάδες εποίκους. το «υπουργικό συμβούλιο» μέσα σε 3 μέρες έδωσε 77 «υπηκοότητες» σε εποίκους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον τερματισμό της κατοχής πολυτελών οχημάτων από αξιωματούχους τους κράτους.


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το mignatiou.com



logia-starata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...