Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο

Αισιοδοξία ότι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα καλύψουν τις ζημιές που καταγράφουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο Μάιος αλλά και ο Ιούνιος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Λοιζίδης ανέφερε ότι «οι εκτιμήσεις μας είναι ότι τόσο ο Μάιος όσο και ο Ιούνιος δεν παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή με αυξητικές τάσεις. Ευελπιστούμε όμως ότι υπάρχει ο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος που είναι οι μήνες της πραγματικής αιχμής κι ελπίζουμε ότι εκείνη την περίοδο θα καλύψουμε μέρος της ζημιάς που
έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα ή μέρος των απωλειών».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα πάρει ένα μερίδιο του τουρισμού από την Τουρκία λόγω των εκεί αναταραχών, είπε πως «επειδή είμαστε λίγο ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα γιατί κατά την περίοδο που είχαμε εμείς τα προβλήματα γινόταν μια άγρια εκμετάλλευση από τους ανταγωνιστές μας, δεν θέλουμε κι εμείς τώρα να εκμεταλλευτούμε κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται στην Τουρκία».

Η πραγματικότητα όμως, συνέχισε, είναι ότι έχουν εκδοθεί και ταξιδιωτικές οδηγίες ιδιαίτερα από τη Βρετανία για ταξίδια προς την Τουρκία. Απλώς, είπε, δεν θέλουμε να χαιρεκακούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί μας προορισμοί, όπως μας ενόχλησε εμάς όταν χαιρεκακούσαν άλλοι στα δικά μας προβλήματα κατά την περίοδο του Μαρτίου-Απριλίου.
Σε σχέση με χαμηλά πακέτα, είπε πως είναι γεγονός ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές εκπτώσεις της τάξης που έχουν φθάσει στο 20-25% όσον αφορά τα μεγάλα συμβόλαια για τους διοργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού ώστε να συγκρατήσουμε αυτή τη μειωμένη ροή των κρατήσεων που είχαμε την τελευταία περίοδο.

Παράλληλα θα ξεκινήσουμε από τις επόμενες εβδομάδες, είπε, και εξαγγελίες προσφορών για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι συνήθως επιλέγουν τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και κάποιες περιπτώσεις του Ιουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το σύνολο των διανυκτερεύσεων Κυπρίων στα ξενοδοχεία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι το 7% του συνόλου της αγοράς.

Όσον αφορά το σχέδιο στήριξης της ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Λοιζίδης ανέφερε πως για να αξιολογηθεί το σχέδιο πρέπει πρώτα απ΄ όλα να εξετάσουμε κατά πόσο ο συγκεκριμένος τομέας έχει μια αναπτυξιακή πορεία.

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σημείωσε, φαίνεται ότι η τουριστική βιομηχανία μέχρι και το τέλος του Απρίλη είχε μια μείωση της τάξης του 12,5%.

«Άρα σε αυτή την περίοδο υπήρξε η μείωση του 12,5%. Έχουν γίνει 1000 αιτήσεις με βάση το σχέδιο κινήτρων του Υπουργείου Εργασίας και παράλληλα έχει επίσης καταγραφεί το Μάιο μια μείωση στην ανεργία στον ξενοδοχειακό τομέα κατά ακόμα 1.700 θέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι βάσει του σχεδίου. Μπορεί ένα ποσοστό από αυτές να είναι και με βάση το σχέδιο. Εάν σε αυτή την περίοδο της ύφεσης έχουν προστεθεί 2.700 θέσεις εργασίας νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί θετικό κι όχι να κάνουμε κριτική είτε για το σχέδιο είτε για τη βιομηχανία», ανέφερε.

Για εμάς, πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης, αυτό που έχει σημασία σε μια περίοδο που δεν καταγράφεται αύξηση στην τουριστική βιομηχανία είναι να υπάρχουν πρόσθετες προσλήψεις.

«Αυτό έχει σημασία, και να είστε βέβαιοι ότι όσο προχωρεί η σεζόν θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις. Η σεζόν ακόμη δεν έχει παρουσιάσει θετικά πρόσημα», κατέληξε.



alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...