Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Και να μην έχετε καρκίνο θα σας τον βρούμε

Θα το πούμε κατευθείαν, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρεξήγησης: σταματήστε να ελέγχετε προληπτικά το PSA σας. Eίναι πιο πιθανόν να καταστραφεί η υγεία σας, παρά να σωθεί.

Η παραπάνω πρόταση δεν είναι προσωπική άποψη, αλλά αποδεδειγμένη και επίσημη θέση των πλέον έγκυρων ανεξάρτητων ιατρικών αρχών των ΗΠΑ. Ήδη, από τον Μάιο του 2012 η Ομάδα Εργασίας της Υπηρεσίας Πρόληψης των ΗΠΑ (USPSTF), δηλαδή το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της χώρας για θέματα πρόληψης ασθενειών, γνωμοδότησε αρνητικά στη χρήση του τεστ PSA για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Στις αρχές του Απρίλη του 2013, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ιατρικής των ΗΠΑ υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις του USPSTF και εξέδωσε κατευθυντήρια οδηγία, στην οποία τονίζει ότι οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι ο έλεγχος του PSA προσφέρει περιορισμένα οφέλη στην αποφυγή θανάτου από καρκίνο και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αναίτιας βλάβης.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς είναι τα εξής:


1) Το τεστ PSA είναι αναποτελεσματικό. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι είτε κάποιος ελέγχει τακτικά το PSA του είτε όχι, οι πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη δεν διαφέρουν και πολύ.

2) Το τεστ οδηγεί σε υπερδιάγνωση. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή καρκίνων προστάτη που ποτέ δεν θα εκδηλωθούν στη διάρκεια της ζωής ενός άντρα. Κάποιοι παρομοίασαν το πρόβλημα με ένα παγόβουνο. Στο παρελθόν, βλέπαμε μόνο το μέρος που εξείχε από το νερό – τους καρκίνους δηλαδή που προκαλούσαν αρρώστια και θάνατο. Με το τεστ PSA μπορούμε να βλέπουμε και κάτω από το νερό – και εκεί υπάρχουν πολλοί περισσότεροι καρκίνοι. Πολλοί απ’ αυτούς δεν θα προκαλέσουν ποτέ πρόβλημα. Καλύτερα να έμεναν αδιάγνωστοι και όσοι τους έχουν να παρέμεναν μακαρίως αγνοούντες, καθώς αν αυτοί οι «καρκίνοι» ανακαλυφθούν μέσω του τεστ PSA, οι γιατροί αδυνατούν να καταλάβουν αν θα εξελιχθούν ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι να βαφτίζονται οι πάντες καρκινοπαθείς και να υποβάλλονται σε «θεραπεία», δηλαδή προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, παρεμβάσεις με απίθανες παρενέργειες και κόστος στην ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck, για κάθε 1000 άντρες που ελέγχουν τακτικά το PSA τους, 20 θα βαφτιστούν αναίτια καρκινοπαθείς και θα υποστούν τα πάνδεινα για να θεραπευτούν από κάτι από το οποίο ουσιαστικά δεν πάσχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της USPSTF, από το 1986 έως το 2005, ο αριθμός των ανδρών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή και τα δύο για καρκίνο του προστάτη που δε θα είχε γίνει αντιληπτός αν δεν έκαναν εξέταση PSA, ανήλθε στο 1.000.000. Από αυτούς, οι 5.000 πέθαναν αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ άλλοι 10.000 με 70.000 υπέφεραν από σημαντικότατες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Οι 200.000 με 300.000 αντιμετωπίζουν το φάσμα της σεξουαλικής ανικανότητας, της ακράτειας ή και των δύο.

Τι απομένει; Η αποκατάσταση. Σε μία κοινωνία όπου ο απλός πολίτης είναι όμηρος του ιατρικού καταναγκασμού και της φανφάρας, η πολιτεία έχει σαφώς μεγαλύτερη υποχρέωση από το να μείνει απλώς ουδέτερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...