Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τι απέγινε το κίνημα Occupy;

occupy_september12
Ένα χρόνο στο ενεργητικό της, μετρά η οργάνωση κατά της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, «Occupy Wall Street» με έδρα το πάρκο Ζουκότι, της Νέας Υόρκης.

Το κίνημα ξεκίνησε μετά από διαμαρτυρία ομάδας Καναδών ακτιβιστών, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρεμπόδιση επιρροής των επιχειρήσεων –κυρίως χρηματοοικονομικού τομέα, στο κράτος- η δράση του οποίου όμως εξαπλώθηκε πολύ σύντομα, σε πάνω από
60 χώρες.

Είναι δυόμισι τα ξημερώματα. Σε ένα μικρό κομμάτι πεζοδρομίου της Γουόλ Στρίτ, μπροστά στην εκκλησία Τρίνιτι, στο Μανχάταν, περίπου 50 άτομα κοιμούνται τυλιγμένα σε κουβέρτες και υπνόσακους, υπό το βλέμμα της αστυνομίας που τους παρακολουθεί με συνεχείς περιπολίες. Άλλοι καπνίζουν και ζητούν νερό απ' τους περαστικούς.

Δίπλα τους, στο πεζοδρόμιο, ένα σλόγκαν γραμμένο με κιμωλία: «Οι πιο βρώμικοι, είναι στη Γουόλ Στρίτ.»

Υπάρχει λόγος πίσω απ' αυτήν την τακτική.

«Κοιτάξτε! Εδώ, στην καρδιά της πλουσιότερης πόλης στον κόσμο, υπάρχουν ακόμα άστεγοι», λέει η Ρίνα, μια 19χρονη που φορά πυτζάμες κάτω απ' το φόρεμά της. «Υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι χώροι στα αστικά κέντρα όλης της Αμερικής και παρ' όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σπίτι! Γιατί συμβαίνει αυτό;», συμπλήρωσε.

Που είναι όμως, όλος αυτός ο κόσμος που στήριζε το κίνημα; Ένα χρόνο πριν, δεν υπήρχε χώρος ούτε για τον Τύπο.

Η οργάνωση δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται. Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι των οποίων οι ζωές είναι αφιερωμένες στο κίνημα Occupy. Στη γενέτειρα του κινήματος, γίνονται ακόμα συμβούλια και η οργάνωση συνεχίζεται, το ενδιαφέρον του Τύπου όμως έχει μειωθεί σημαντικά.

Η ερώτηση που πλανάται σε όλον τον κόσμο είναι: Τι απέγινε τελικά το κίνημα Occupy- υπονοώντας την αδιαφορία και την κατάρρευση των κινήτρων των ακτιβιστών.

Κανένα όμως απ' τα μεγάλα σημεία συγκεντρώσεων δε σταμάτησε τη δράση από μόνο του –διαλύθηκαν όλα δια της βίας με κλομπ, δακρυγόνα και συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές.

«Η αστυνομία έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει και διαλύει τις καταλήψεις. Είναι το σύνηθες εδώ, στη Νέα Υόρκη. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί η αστυνομία αντιδρά με ...βαρύ χέρι!», δηλώνει στην Independent ο Λόγκαν Πράις, οργανωτικό μέλος του Occupy.

Πάνω από 7,500 ακτιβιστές έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στις ειρηνικές δράσεις του κινήματος στην Αμερική.

«Δε θα ψήφιζα σ' αυτές τις εκλογές αν μπορούσα. Είναι αστείο. Σα να μας ζητούν να διαλέξουμε αν θα οδηγηθούμε στην καταστροφή με αργούς ρυθμούς ή ... πιο γρήγορους», δηλώνει ο Ένβι, ένας 17χρονος διαδηλωτής.

Ελίνα Δεβούρου,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...