Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Άνοιξε ο δρόμος για νέο μνημόνιο

Άνοιξε ο δρόμος για νέο μνημόνιο
του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)

Ολοταχώς προς μία νέα συμφωνία με τους δανειστές της βαδίζει η Ελλάδα. Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σηματοδότησε την υπόσχεση περαιτέρω στήριξης προς τη χώρα μας, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας.

Η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη Ελλάδα θεωρείται από τους δανειστές ως επιβεβλημένη, αφενός επειδή η Γερμανία αποκλείει την περίπτωση ενός νέου «κουρέματος» και αφετέρου επειδή υπάρχει
χρηματοδοτικό κενό, το οποίο καλείται να καλυφθεί για να μην υπάρχουν ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες.

Τον δρόμο για ένα νέο μνημόνιο «άνοιξε» η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, που ωστόσο επέφερε νέους μπελάδες στη δικομματική κυβέρνηση, καθώς απέδειξε πως είναι θέμα χρόνου η οριστική κατάρρευσή της. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές «επιτυχίες» όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, απλώς φανερώνουν πως τα πειράματα στην Ελλάδα συνεχίζονται...

Σε όλα τα παραπάνω, ας μη λησμονηθεί και το κωμικοτραγικό της «απαγόρευσης συναθροίσεων» που συνόδεψε την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, φανερώνοντας την υποτέλεια των εδώ αξιωματούχων, αλλά κυρίως την αδυναμία των αρχών να φιλοξενήσουν με ασφάλεια έναν ανεπιθύμητο ηγέτη άλλης χώρας.

Μνημόνιο τουλάχιστον 17 δισ.

Πάνω από 11 δισ. ευρώ αποτιμάται από το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015, γεγονός που έχει επιφέρει κινητικότητα στους δανειστές της Ελλάδας. Όπως υπολογίζεται, το κενό ανέρχεται σε περίπου 4,6 δισ. για το 2014 και σε 6,5 δισ. για το 2015.

Το κενό επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία –επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης– υπογραμμίζει πως αγγίζει περίπου σε 10 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική Wall Street Journal, που σημειώνει πως οι διεθνείς πιστωτές τής Ελλάδας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το χρέος της χώρας, που φαίνεται να μην είναι βιώσιμο. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να προλάβει μια συζήτηση περί κάλυψης χρηματοδοτικού κενού και απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα περί κενού ύψους 10 δισ., τόνισε ότι το κενό είναι πολύ μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη του κενού θεωρείται ζωτική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς μόνο στην περίπτωση που είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως δανειστής. Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση της Ελλάδας ολοκληρώνεται το Ιούνιο του 2014 και – με δεδομένη την άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – μοιραία, η χώρα οδηγείται στη «λύση» ενός νέου μνημονίου, ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ (επειδή, εκτός από το κενό των περίπου 11 δισ., υπάρχει και ένα ποσό ύψους περίπου 5,6 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και είναι αμφίβολο εάν θα το «μετακυλήσουν» για το απώτερο μέλλον).

Σε κάθε περίπτωση, το νέο μνημόνιο θεωρείται ως μονόδρομος για τη χώρα μας, με τη σχετική απόφαση να ανακοινώνεται μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σόιμπλε: Πιο δυνατά και η στήριξη έρχεται 

«Κάντε περισσότερα», είπε ο κ. Σόιμπλε, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Αποκλείοντας ένα νέο κούρεμα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα. Ωστόσο, δήλωσε πως, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν. Οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της. Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το «δωράκι» του για το δάνειο

Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε, συνοδεύτηκε από τη δρομολόγηση της ίδρυσης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως, το Ταμείο ξεκινά με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW dr. Ulrich Schroeder, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Β. Σόιμπλε.

Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει το Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

Και στη... μέση οι ΗΠΑ

Ζωτικό ρόλο στην Ελλάδα επιθυμούν να διαδραματίσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δρομολογούν συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου.  

Όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Λου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις 21 Ιουλίου, μετά το ταξίδι του στη Μόσχα για την G20, προκειμένου να συζητήσουν την «οικονομική ατζέντα της χώρας και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», όπως σημειώνεται.

Σ' άλλα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.

«Πύρρειος» η νίκη στη Βουλή

Σχεδόν οριακά πέρασε το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης (που κομίζει απολύσεις και νέους φόρους) από την Ολομέλεια της Βουλής. Αν και η δικομματική κυβέρνηση αριθμεί συνολικά 155 βουλευτές (127 η ΝΔ, 28 το ΠΑΣΟΚ), το πολυνομοσχέδιο συγκέντρωσε μόλις 153 «ναι». Μάλιστα, σε ένα άρθρο (για την κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας), τα «ναι» ήταν 152, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, επέλεξε να το καταψηφίσει.

Οι απώλειες στην δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν να κάνουν (εκτός από τον κ. Κουκουλόπουλο, που καταψήφισε το άρθρο 81) με την απουσία του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, λόγω προσωπικού προβλήματος (απεβίωσε η μητέρα του), ενώ δεν προσήλθε στην ψηφοφορία και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε τα άρθρα για τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Ο κ. Κακλαμάνης, αν και ήταν εντός της Βουλής, επικαλέστηκε αδιαθεσία.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει άλλοθι στους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ του πολυνομοσχεδίου, φέρνοντας πιο «ανθρώπινες» τροποποιήσεις, την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία για τους τρίτεκνους υπάλληλους (μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα) που επέφερε, λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός αυτό έκανε τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργο, να άρει τις επιφυλάξεις του και να δηλώσει, λίγα λεπτά αργότερα, ότι τελικά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο (νωρίτερα, είχε θέσει ζήτημα καταψήφισης των σχετικών με τη διοικητική μεταρρύθμιση άρθρων).

Μπελάδες με Κουκουλόπουλο

Η αταλάντευτη στάση του Πάρι Κουκουλόπουλου και η καταψήφιση του άρθρου 81 του πολυνομοσχεδίου που αφορά τη Δημοτική Αστυνομία φέρνει πιο κοντά στην έξοδο, τον έμπειρο βουλευτή και επί χρόνια αυτοδιοικητικό, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Τα ονόματα που ήδη ακούγονται πως μπορεί να τον αντικαταστήσουν προσωρινά είναι οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ντόλιος. 

Τη δυσαρέσκεια του για την αρνητική ψήφο του Πάρι Κουκουλόπουλου στο άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «υπάρχει θέμα». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να είχε εκφράσει ο Πάρις Κουκουλόπουλος τη διαφωνία του, και να μην είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μια θέση που εκ των πραγμάτων δίνει άλλη βαρύτητα στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Πάντως, σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε για τον λόγο που καταψήφισε το άρθρο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως «η κρατικοποίηση της δημοτικής αστυνομίας είναι μεταρρύθμιση...τουρκομπαρόκ». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος δεν είναι και το μοναδικό θέμα που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ. Συζητήσεις προκάλεσε και η απουσία του ιστορικού στελέχους του κόμματος και πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις απομακρύνσεις των εκπαιδευτικών.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βγήκε αποδυναμωμένη από το πολυνομοσχέδιο, δείχνοντας πως η οριακή πλειοψηφία που είχε τη φέρνει πιο κοντά προς την έξοδο από την εξουσία παρά σε μακροχρόνια παραμονή της.

Ικανοποίηση Ευρωπαίων για το πολυνομοσχέδιο

Δεν έκρυψαν τη χαρά τους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπου του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. «Καλωσορίζουμε την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει του οποίου θα εφαρμοστούν οι συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Σ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα οι υπηρεσίες της Επιτροπής να αναλύσουν προσεκτικά την υιοθέτηση του πολυνομοσχεδίου. Πρόσθεσε, δε, ότι προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, τις επόμενες ημέρες, να προχωρήσει σε περαιτέρω νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις και αποφάσεις.

ΦΠΑ, μια «προσωρινή επιτυχία»
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, από 1ης Αυγούστου, ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μεσούσης της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα, υποσχέθηκε σύντομα καλύτερες ημέρες για τον λαό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε πάρει τη σχετική έγκριση από τους δανειστές της, με την προϋπόθεση πως η μείωση θα ήταν σε προσωρινή βάση.
«Εργαστήκαμε τις τελευταίες μέρες και κατέστη δυνατό να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να δημιουργηθούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε προσωρινή βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για την Οικονομία, Όλι Ρεν. Συνεπώς, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης δεν συνιστά success story για την κυβέρνηση αλλά μάλλον ένα νέο πείραμα, στην προσπάθεια συλλογής μεγαλύτερων εσόδων από φόρους και ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.


attikipress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...