Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα προαπαιτούμενα της Τρόικας που θα μας γονατίσουν

Η οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, παρά το «ελπιδοφόρο» κλίμα που καλλιεργείται με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το απόγευμα σήμερα.

Η τρόικα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει, μέχρι να υλοποιηθούν τα έξι προαπαιτούμενα που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση: Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων, η λύση στα ελληνικά αμυντικά
συστήματα, «τρέχοντα» θέματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη των δήμων προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα εξελίσσεται σε μείζον θέμα, καθώς η φορολόγηση των οικοπέδων (ώστε να συγκεντρωθούν 900 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα είχαν εγγραφεί το προηγούμενο έτος) προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στη «γαλάζια» και κυρίως την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού ουσιαστικά οι συνεπείς φορολογούμενοι εξαντλούνται. Η τρόικα, επίσης, είναι κάθετη στις συζητήσεις πως τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν, γεγονός που αναμένεται επίσης να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ο... φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
Το πραγματικό μεγάλο, πάντως, θέμα είναι οι εξελίξεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν δεν βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης, θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων, με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, που θα είναι και ο πραγματικός προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ταμείων, ώστε, κατόπιν έγκρισης της τρόικας, να το καταθέσει στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου, ωστόσο, τέτοιο σχέδιο δεν εφευρίσκεται, τουλάχιστον έως τώρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να ακούγεται ως λύση οι κατασχέσεις για οφειλές στα Ταμεία, με στόχο την είσπραξη 14 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές, ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό ότι ένα τέτοιο ποσό που αγγίζει το 8% του ΑΕΠ μπορεί εύκολα να προϋπολογιστεί, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκεντρωθεί. Έτσι, ο φόβος της κυβέρνησης μπροστά στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου μοιάζει με τον... φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, όσον αφορά -τουλάχιστον- στα ασφαλιστικά ταμεία. Τυχόν περικοπές, άλλωστε, των συντάξεων θα προκαλέσουν μείζονα πολιτικά προβλήματα.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Η μη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και η απόφαση της τρόικας να μην επιστρέψει έως αυτές να υλοποιηθούν, δημιουργεί εντάσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να τα «πουν» σχετικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως επίκειται συνάντησή τους στην Αθήνα. Μια συνάντηση όπου θα συζητήσουν και την τακτική αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή της, αλλά κυρίως, προκειμένου να συμφωνήσουν τις κατευθύνσεις εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων προς την τρόικα.

Γεφύρι της Άρτας η… Προγραμματική Συμφωνία

Εν τω μεταξύ, η μη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ανέστειλε για μια ακόμη φορά την ανακοίνωση της… Προγραμματικής Συμφωνίας της κυβέρνησης, την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος την τελευταία φορά την είχε… προγραμματίσει για τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωσή της είχε προαναγγελθεί για την εβδομάδα προ της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εν συνεχεία για την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ κ.ο.κ., ώσπου να προσδιοριστεί για τις 7 Οκτωβρίου. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τη βούληση του αντιπροέδρου για Προγραμματική Συμφωνία, η οποία, άλλωστε, συμφωνείται -όπως φαίνεται και αυτές τις ημέρες στη Γερμανία- προ της συγκρότησης της κυβέρνησης και όχι… μήνες μετά από αυτή!

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει Προγραμματική Συμφωνία, αν προηγουμένως δεν επέλθει συμφωνία τουλάχιστον με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα, αν όχι συμφωνία με τους δανειστές για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Συνεδρίαση ΚΟ και ΚΕ στο ΠΑΣΟΚ

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, συγκαλεί αυτή και την επόμενη εβδομάδα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή αντιστοίχως, καθώς το εσωκομματικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο, ενώ σημαντικές είναι οι διαφωνίες και για την κεντροαριστερά.

 

madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...