Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κίνα: Πληροφορίες για "εκατοντάδες" συλλήψεις Θιβετιανών

Εκατοντάδες Θιβετιανοί έχουν συλληφθεί από τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας έπειτα από τις δύο αυτοπυρπολήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ, μετέδωσε το Radio Free Asia.

Την Κυριακή, δύο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν στη Λάσα, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ένας από τους άνδρες εξέπνευσε.

Οι Αρχές της Κίνας χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» και εγκληματίες όσους προβαίνουν σε τέτοια διαβήματα διαμαρτυρίας και
κατηγορεί στελέχη της εξόριστης αντιπολίτευσης και τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα ότι υποκινούν τις αυτοπυρπολήσεις.

Τουλάχιστον 35 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί από τον Μάρτιο του 2011
σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον έλεγχο της περιοχής τους από την Κίνα τις τελευταίες έξι δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτικών. Τουλάχιστον οι 27 εξ αυτών έχουν πεθάνει.

 Μία γυναίκα ακόμα αυτοπυρπολήθηκε χθες στην περιοχή Άμπα της νοτιοδυτικής επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με την οργάνωση Free Tibet και το Radio Free Asia.

Αργά την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγές του, το Radio Free Asia ανέφερε ότι περίπου 600 Θιβετιανοί έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά τις ενέργειες διαμαρτυρίας της Κυριακής στη Λάσα. Ο αριθμός δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς οι ξένοι δημοσιογράφοι απαγορεύεται να εισέρχονται στο Θιβέτ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για να εμποδίσει την κλιμάκωση των ταραχών στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα των Θιβετιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...