Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Προωθείται ρύθμιση για 60 δόσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που οφείλουν στο Δημόσιο αναμένεται να ευνοηθούν από την ρύθμιση που σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον πάρει την έγκριση από την τρόικα, προχωρώντας σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με δόσεις. Η ρύθμιση θα άφορα την πληρωμή έως και σε 60 δόσεις των οφειλών για όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ για τα νοικοκυριά, και 75.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.



Το μετρό άφορα περίπου 800.000 φορολογούμενος, και ενδεικτικό του επείγοντος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το ότι από τα 46 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατάφερε να εισπράξει μόλις 693 κατ. ευρώ. Για τους συνεπείς φορολογούμενους υπάρχει και μπόνους η κατάργηση των προσαυξήσεων.


Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση κερδισμένοι θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι, αφού θα τύχουν πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων με προϋπόθεση όμως τη συνεπεία του καθενός. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολο τους.


Την ίδια στιγμή ρύθμιση χρεών προωθείται για την πληρωμή των "φουσκωμένων" φέτος εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος. Η πρόταση προβλέπει την ρύθμιση πληρωμής έως και σε 10 δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, τη στιγμή που χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο.


Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα τέλη κυκλοφορίας αντικαθίστανται με αποδείξεις. Οι οδηγοί ΙΧ και μοτοσυκλετών μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του taxisnet θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας, και θα παίρνουν έναν κωδικο. Στην συνέχεια είτε στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά θα πληρώνουν και θα παίρνουν απόδειξη αντί του ειδικού σήματος.

Αν δεν πληρωθεί το τέλος ο φορολογούμενος θα το λαμβάνει με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, ενώ το πρόστιμο θα είναι αντίστοιχο στο διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...