Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η δημοσίευση του γνωστού για τις «προοδευτικές» (σε 50 εισαγωγικά) του ιδέες μέλος του ΣΥΝ Νάσου Θεοδωρίδη και του γνωστού μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μίλιου για την Κύπρο και την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.



Στην συγκεκριμένη δημοσίευση οι συντάκτες της αναφέρονται στον ελληνικό εθνικισμό ως υπεύθυνου για την τραγωδία στο νησί, ξεχνώντας φυσικά τις ομολογίες Τούρκου στρατηγού (ε.α) Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου ο οποίος το 2010 αποκάλυψε ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι δολοφονούσαν τους τουρκοκύπριους και κατέστρεφαν τα τζαμιά για να προκαλέσουν την ρήξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
(«Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο», είχε πει).
Ξεχνούν επίσης την τοποθέτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου που στο βιβλίο του ανέφερε ότι η Τουρκία θα εισέβαλε στην Κύπρο ακόμα και αν υπήρχε μόνο ένας τουρκοκύπριος διότι οι λόγοι της εισβολής ήταν πρωτίστως γεωστρατηγικοί και σχετίζονταν με την αμυντική πολιτική της Τουρκίας και όχι με τα ανθρώπινα δικαιώματα που αρέσκονται να πιστεύουν κάποιοι.

Τέτοιου είδους ετκιμήσεις απορρέουν από την θεοποίηση ιδεολογιών που παραγκωνίζουν την αντικειμενική πραγματικότητα, που ειπώνεται ακόμα και από τα χείλη του.