Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σαολίν ΑΕ: Το Πεκίνο απαγόρευσε μετοχές Σαολίν στο χρηματιστήριο

Προσπαθώντας να ανακόψουν την καλπάζουσα εμπορευματοποίηση της θρησκείας στη χώρα, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους Σαολίν να εκδίδουν και να πουλούν... μετοχές τους!

Προηγουμένως οι ηγούμενοι αρκετών βουδιστικών ναών –ακόμη και του ναού της γνωστής ταινίας Κουνγκ – Φου- είχαν δημοσιοποιήσει τα σχέδιά τους να μπουν στο χρηματιστήριο, αλλά

λογάριαζαν χωρίς τον... ξενοδόχο (βλέπε Πεκίνο).

Στόχος ήταν να αποκτήσουν καθεστώς ανώνυμης εταιρείας και να εκδώσουν μετοχές. Η υπέρβαση των περιορισμών, που υπήρχαν από τις αρχές, δεν ήταν κάτι δύσκολο. Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν να βγουν οι τόποι λατρείας το ενεργητικό της νεοσυσταθείσας εταιρείας.

Σήμερα στο χρηματιστήριο γίνεται ήδη διαπραγμάτευση μετοχών ενός βουδιστικού ναού, ωστόσο από τη λίστα του ενεργητικού του ο ναός αυτός καθ’ εαυτός απουσιάζει, ένω έχουν εισαχθεί ένα ξενοδοχείο, μια εταιρεία για τη διαχείριση του τελεφερίκ και τα ταμεία των εισιτηρίων.

Το Πεκίνο διατηρεί υπό αυστηρό έλεγχο τη θρησκεία, με τους βουδιστικούς ναούς, τις χριστιανικές εκκλησίες και τα μουσουλμανικά τεμένη να τελούν υπό την αρμοδιότητα του κράτους. Πάντως, στη χώρα που κάποτε επικρατούσε (θεωρητικά τουλάχιστον) η αθεΐα, η ραγδαία άνοδος των πιστών, και η εμπορευματοποίηση της θρησκείας, αποτελεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα «επιχείρηση»...

himaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...