Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η «απόρρητη» έκθεση του ΥΠΟΙΚ: Γι αυτό κλείσαμε την ΕΡΤ

Το «ναυάγιο» της προσπάθειας εξοικονόμησης εκατομμυρίων ευρώ από «λουκέτα», συγχωνεύσεις ή τον εξορθολογισμό Φορέων και Νομικών προσώπων, η παταγώδης αποτυχία στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, οι υψηλές δαπάνες μισθοδοσίας της πλεονασματικής –όμως- ΕΡΤ, η κακοδιοίκηση και η έλλειψη ελέγχου αποτελούν τις κυριότερες αιτίες του «ξαφνικού θανάτου» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η οποία έβαλε «βόμβα» στα θεμέλια του πολιτικού σκηνικού.


Το e-reportaz αποκαλύπτει σήμερα την πολυσέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών.


Το πολυσέλιδο έγγραφο καταγράφει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Ουσιαστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πιάσει μόλις το 6% του στόχου από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Φορέων και Νομικών Προσώπων εξοικονομώντας ελάχιστα χρήματα. Προϊδεάζει, δε, και για άλλους
«ξαφνικούς θανάτους» οι οποίοι ενδέχεται να έρθουν μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 


Η έκθεση καταγράφει, επίσης, όλα τα συμπεράσματα σχετικά με την λειτουργία της ΕΡΤ. Χαρακτηρίζει την λειτουργία της «μη ανταποδοτική προς τους έλληνες πολίτες». Κάνει λόγο για «κατασπατάληση των εσόδων» επισημαίνοντας ότι η δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν παρείχε ποιοτικό πρόγραμμα στους πολίτες αλλά «συντηρούσε ένα σύστημα ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων», ενώ αναφέρει ότι δεν είχε εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο αναφορικά με τις αποδοχές του πάσης φύσεως προσωπικού της. Παραδέχεται όμως ότι και το 2012 η ΕΡΤ Α.Ε. ήταν πλεονασματική κατά 28.6 εκατ. ευρώ. Εκτιμά, όμως, ότι θα ήταν ακόμη πιο πλεονασματική αν δεν υπήρχαν υψηλά κόστη μισθοδοσίας και κακοδιαχείριση.

Καταρχάς, στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται οι «υποχρεώσεις» της χώρας μας ως προς τις μειώσεις απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση οι οποίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015:

• Επισημαίνει ότι αποτελεί στόχο η τοποθέτηση 27.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013,
 
• Αναφέρει επίσης ότι από την πρόσφατη αναθεώρηση του Μνημονίου Συνεννόησης τον Μάιο του 2013 ορίζεται ότι πριν την εκταμίευση «οι Αρχές εγκρίνουν τριμηνιαία σχέδια για 15.000 εξόδους, σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2014».


Δείτε το έγγραφο

Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Το σημαντικότερο όμως είναι τα μελανά χρώματα με τα οποία «βάφονται» τα αποτελέσματα των μέτρων που αφορούσαν στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από το κλείσιμο, τη συγχώνευση και τον εξορθολογισμό των φορέων Γενικής Κυβέρνησης το 2011-2015. Από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Φορέων και Νομικών Προσώπων σχεδιαζόταν εξοικονόμηση 670 εκατ. ευρώ. Το ποσό το οποίο έχει εξοικονομηθεί μέχρι σήμερα μετά βίας πλησιάζει τα 41 εκατ. ευρώ.

«Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΓΛΚ προκύπτει ότι η τελική εξοικονόμηση των τριών αυτών μέτρων μέχρι και σήμερα ήταν μόλις 41 εκατ. (μόλις το 6%) εν συγκρίσει με τον αρχικό στόχο εξοικονόμησης δημοσίων πόρων ύψους 670 εκατ, αφού στην πράξη έκλεισαν παρά τις νομοθετικές προβλέψεις ελάχιστοι φορείς».

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο εξηγεί το λόγο για τον οποία το «λουκέτο» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπήκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το χειρότερο; Προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι εξαιτίας των ανεκπλήρωτων στόχων. Και άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για συγχωνεύσεις, λουκέτα ή εξορθολογισμό σε άλλους Δημόσιους Φορείς.


Δείτε το έγγραφο-ντοκουμέντο

Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Το πλεόνασμα της ΕΡΤ


Η επιχειρηματολογία του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται και στα έσοδα τα οποία είχε η δημόσια Ραδιοτηλεόραση την τελευταία τριετία καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ εσόδων και δαπανών.

Το υπουργείο Παραδέχεται ότι η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική ΚΑΙ το 2012:

Το σύνολο των εσόδων ήταν 273,6 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των δαπανών 245 εκατ, ευρώ. Το πλεόνασμα λοιπόν έφτασε τα 28,6 εκατ. ευρώ.


Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Όμως η έκθεση αναφέρει ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι καθώς το πλεόνασμα έπρεπε να ανέλθει στα 97,6 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο στους εξής παράγοντες:

1) Η μισθοδοσία αυξήθηκε κατά 5,6% εκατ. ευρώ,
2) Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών προγράμματος κατά 34%,
3) Οι χρηματικοοικονομικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 25% και
4) Οι φόροι μειωμένοι κατά 25,6%


Δείτε το έγγραφο

Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Οι τηλεθεάσεις


Πραγματικά απίστευτο φαντάζει το γεγονός ότι στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται κριτική και στην ποιότητα του προγράμματος αλλά και τις τηλεθεάσεις που έκανε η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Καταλήγει ότι η ΕΡΤ «δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό με βάση τα ποσοστά τηλεθέασης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προγράμματος…».

Προηγουμένως αναφέρεται ότι το 2012 το μερίδιο τηλεθέασης της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα ήταν 14,9%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών (27,8%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2012 από τις συνολικές δαπάνες των 245 εκατ. ευρώ, για την μισθοδοσία διατέθηκαν 108,4 εκατ. ευρώ ενώ για πρόγραμμα 74.1 εκατ. ευρώ. «Οι δαπάνες, δηλαδή, της ΕΡΤ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ανήλθαν στο 46% επί του συνόλου των δαπανών για το εν λόγω έτος. Τα μεγέθη είναι υπερβολικά, ιδίως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ΒΒC, οι δαπάνες προσωπικού του οποίου ανέρχονται στο 33% των συνολικών δαπανών του καναλιού», αναφέρεται.


Οι αμοιβές


Επιπλέον το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι στην ΕΡΤ δεν έχει εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το προσωπικό της. «Οι δε δημοσιογράφοι, οι οποίοι ως εσωτερικοί συντάκτες εργάζονται 6 ώρες καθημερινά, αντέδρασαν στην εφαρμογή ακόμη και της κοινής υπουργικής απόφασης που καθόριζε κατά παρέκκλιση από το ενιαίο μισθολόγιο τις αποδοχές τους σε υψηλότερα επίπεδα…».


Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2013:

• Δημοσιογράφος λάμβανε 3.175 ευρώ
• Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ ειδικότητας ηλεκτρονικών 3.504 ευρώ,
• Υπάλληλος με ειδικότητα μετάφρασης-υποτιτλισμού 3.397 ευρώ,
• Προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικοί σύμβουλοι από 3.000-4.000 ευρώ,
• Χειριστής HY 2.272 ΕΥΡΏ,
• Σκηνοθέτης κατηγορίας ΤΕ 4.000 ευρώ,
• Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας εργάτη-μεταφορέα 2.459,50 ευρώ, κτλ.


Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε πολυδάπανες αποστολές χωρίς έλεγχο και χιλιάδες ευρώ που δίνονταν για κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος των αποστολών έφτανε τα 2.5 εκατ. ευρώ ενώ για την πληρωμή τελών κινητής τηλεφωνίας για την ΕΡΤ-3 εκταμιεύθηκαν 330.000 ευρώ. Οι συνδέσεις ήταν 490 ενώ οι εργαζόμενοι 422.


Δείτε το έγγραφο

Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Παράλληλα επισημαίνεται ότι η τελευταία απογραφή των πάγιων στοιχείων της εταιρείας έγιναν το 2005.


Έλλειψη ελέγχου


Στην έκθεση αναφέρεται και η έλλειψη ελέγχου που υπήρχε σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Αναφέρεται ότι η διοίκηση δεν γνώριζε ποιοι και πόσοι εργάζονταν εντός των κτηρίων, αν κάνουν υπερωρίες, βάρδιες ή αν έρχονται Σαββατοκύριακα και αργίες.
«Καθίστατο λοιπόν, αδύνατη η αντιστοίχηση του χρόνου απασχόλησης του προσωπικού με τις αποδοχές του…», αναφέρεται.

Χρυσές υπερωρίες στον ενημερωτικό τομέα το 2013


Εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η έκθεση καταγράφει ότι και υπό τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ δαπανήθηκε χρυσάφι για τις υπερωρίες του προσωπικού. Αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 εκταμιεύθηκαν 3.3 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της ενημέρωσης δόθηκε 1,3 εκατ. ευρώ για 100.422 ώρες υπερωριών, νυχτερινών, Κυριακάτικων, κτλ. Το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε σε 1757 υπαλλήλους. Αναφέρεται όμως ότι τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι απολύτως υπερβολικά καθώς τους συγκεκριμένους μήνες η ΕΡΤ απεργούσε όλα τα Σαββατοκύριακα και οι δημοσιογράφοι απέργησαν 60 ημέρες!


Δείτε το έγγραφο

Έγγραφο ΥΠΟΙΚ


Καταλήγοντας η έκθεση αναφέρεται σε γενικότερη προβληματική λειτουργία, την ύπαρξη έξι λογιστηρίων τα οποία δεν διασταύρωναν τα στοιχεία μεταξύ τους, καθώς και την κακή οργανωτική διάρθρωση που είχε ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να εργάζονται σε ένα μόλις μέσο ενώ υπήρχαν ανάγκες και για άλλο.

- See more at: http://www.e-reportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...