Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δένδιας: Δουβλίνο ΙΙ η Ελλάδα δεν ψηφίζει. Να μοιράσει η Ευρώπη αναλογικά τους λαθρομετανάστες. Εμείς δεν αντέχουμε

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρόοδο του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών ροών, όπως αυτή έχει καταγραφεί από την αρχή της εφαρμογής του, επικεντρώθηκε στα ακόλουθα σημεία:


  • Κέντρα υποδοχής: «... Η πρώτη υπηρεσία υποδοχής ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου του 2013 και στις επόμενες 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος του παρόντος μήνα, θα είναι απόλυτα λειτουργική ... Άλλα δύο κέντρα στη Λέσβο και την Αττική θα είναι έτοιμα και πλήρως λειτουργικά ως το τέλος του 2013 ... Συνεργαζόμαστε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα και εξοπλίζουμε τα κέντρα υποδοχής με ψυχολόγους, μεταφραστές και διερμηνείς ...».
  • Κέντρα προελέγχου: «... Από φέτος λειτουργούν δύο κέντρα προελέγχου στο Αιγαίο, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο ...».
  • Κινητές μονάδες: «... Είμαστε στη διαδικασία επάνδρωσης δύο κινητών μονάδων, διότι οι τρόποι και τα μοντέλα λαθρομετανάστευσης αλλάζουν ... Πριν είχαμε τον Έβρο ως πρόβλημα τώρα έχουμε το Αιγαίο ...».
  • Άσυλο: « ... Σε ότι αφορά το άσυλο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε νέα γραφεία στην Αθήνα η νέα αρχή ασύλου μαζί με την αρχή για τους πρόσφυγες ... Πέρα από αυτό, θέλουμε άλλα πέντε κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία, θα είναι επιχειρησιακά λειτουργικά σύντομα ... Το κέντρο είναι λειτουργικό από τις 7 Ιουνίου και έχει ήδη λάβει αρκετές αιτήσεις ... Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις 55.000 αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν από τα προηγούμενα χρόνια ... Οι αιτήσεις αυτές έχουν ψηφιοποιηθεί και μέσω των ψηφιακών αρχείων έχει αρχίσει η διεκπεραίωση ... Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 17.000 αιτήσεις, ενώ άλλες 3606 είχαν ήδη εκδικαστεί ... Επιπλέον αυξήσαμε τις επιτροπές που διαχειρίζονται τις αιτήσεις αυτές από 10 σε 20...»
  • Προαναχωρησιακά Κέντρα: «... Στόχος μας είναι τα πέντε κέντρα. Ήδη λειτουργεί το κέντρο στην Αμυγδαλέζα της Αττικής, το οποίο είναι 2.000 θέσεων. Τα πέντε συνολικά κέντρα, θα βρίσκονται στην Αθήνα, την Πελοπόννησο και τρία στη Βόρειο Ελλάδα, τα οποία, είναι χωρητικότητας 5.000 θέσεων, ενώ το πλάνο είναι να επιτευχθεί χωρητικότητα 10.000 ... Τα κέντρα αυτά, είναι παλιά κέντρα, τα οποία προϋπήρχαν και έχουν αναπλαστεί με βάση τα κλασσικά πρότυπα που ορίζονται από την οδηγία της ΕΕ και την Ελληνική Νομοθεσία ... Υπάρχει βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασφαλείας, τροφίμων και προμηθειών ...».
  • Επαναπατρισμός: «... Ο επαναπατρισμός και η επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δημιουργείται κώλυμα, λόγω της μη συνεργασίας των χωρών προέλευσης ... Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αλγερία και το Μαρόκο δεν συνεργάζονται μαζί μας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών ... Υποστηρίζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2012, για τον εθελοντικό επαναπατρισμό και μέσω της διεύθυνσης επαναπατρισμού η Ελληνική Αστυνομία, εφαρμόζει δικό της πρόγραμμα …».
  • Έλεγχος Συνόρων: «... Ο έλεγχος είναι αποτελεσματικός στην περιοχή του Έβρου ... Γίνονται δύο επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» και η επιχείρηση «Ασπίδα» ... Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μία ημέρα πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα Ασπίδα πέρασαν 412 παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ από τότε περνάνε τρεις με τέσσερις μετανάστες την εβδομάδα ... Υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα στο Αιγαίο, για το οποίο προετοιμάζεται το πρόγραμμα «Ποσειδών», αλλά αυτό, είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού, ο οποίος θα έρθει να σας παρουσιάσει το πρόγραμμα …».
  • Χρηματοδότηση: «…Το συνολικό κόστος του νέου σχεδίου ανά έτος, είναι περίπου 500 εκατομμύρια. Από αυτά 250, για την ακρίβεια 247 εκατ. ευρώ, τα δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά είναι 178 εκατ. ευρώ. Είμαστε ευγνώμονες, αλλά είναι λιγότερα από αυτό που δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός για τη λαθρομετανάστευση, αυτή τη στιγμή που έχουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τις μεγαλύτερες στην ελληνική ιστορία. Και μας λείπουν 72 εκατ. Ευρώ. Μιλήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προτείνει να χρησιμοποιήσουμε, τα ποσά που έχουμε στη διάθεσή μας, τα έχουμε απορροφήσει όλα, και τώρα μας προτείνει η Κομισιόν να χρησιμοποιήσουμε τα διαφορετικά ταμεία. Τα διαφορετικά ταμεία δίνονται σε προτιμησιακή βάση, επομένως δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε, κυρίως για να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά φοβάμαι ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί».
  • Διαχείριση παράνομων μεταναστών: «…Οτιδήποτε και να κάνουμε, κυρίες και κύριοι, πρέπει να συζητηθεί μεταξύ ημών, των Ευρωπαίων. Ό,τι και να κάνουμε, κάποιοι πρέπει να εγκατασταθούν. Εμείς είμαστε μια χώρα 10.000.000 ανθρώπων. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε 500-600.000 παράνομους μετανάστες. Δεν μπορούμε, απλούστατα. Όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να απορροφήσει 10. 000.000 παράνομους μετανάστες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα, πρέπει να δει το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό».

logia-starata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...