Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σε περισσότερες οικογένειες το επίδομα θέρμανσης

Σε περισσότερες οικογένειες το επίδομα θέρμανσης

Σε μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότερες οικογένειες και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης για τη φετινή χρονιά προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.

Αρχικά οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι να προπληρωθεί το επίδομα θέρμανσης πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου) για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο, ενώ
ταυτόχρονα εξετάζεται η απλοποίηση του συστήματος με λιγότερα κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Βέβαια, και με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί το επίδομα. Σημειώνεται ότι την περασμένη – χειμερινή– περίοδο από τα 260 εκατ. ευρώ (που ήταν το συνολικό κονδύλι) απορροφήθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να χορηγηθεί το επίδομα σε περισσότερες οικογένειες. Με το ισχύον σύστημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα έπρεπε το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 35.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Άλλωστε χθες το πρωί και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε τη σκέψη του σχετικά με το επίδομα θέρμανσης αναφέροντας: «Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση. Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως λίγο περιβαλλοντικώς επικίνδυνα. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο».

attikipress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...