Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Φάκελος Μεγάλα Έργα: οι μακέτες που έμειναν μακέτες


H προώθηση μεγάλων υποδομών είχε εξαρχής περίοπτη θέση στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο, ύστερα από δύο «γεμάτα» χρόνια, η πραγματικότητα έχει μάλλον διαψεύσει την ίδια την πολιτική ηγεσία και μαζί τις προσδοκίες της αγοράς και του κατασκευαστικού κλάδου.
Στελέχη του οποίου, πλέον, θέλοντας να αποτυπώσουν το χρονικό διάστημα που πέρασε, μιλούν για «δύο χρόνια κατά βάση εξαγγελιών και μακετών», μια περίοδο στην οποία περίσσεψαν οι εξαγγελίες και τα λόγια αλλά έλειψαν τα νέα έργα, τουλάχιστον στον βαθμό που η πολιτική ηγεσία και το υπ. Yποδομών είχαν αφήσει να διαφανεί, ή έστω η ουσιαστική προώθηση, και όχι στα «χαρτιά», των projects που εμφάνιζαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Mπορεί δε αυτά τα δύο χρόνια η χώρα μας πραγματικά να κλυδωνίζεται στη δίνη του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου είναι στον «αέρα», οι τράπεζες

να αποφεύγουν να παράσχουν πλέον κεφάλαια, καθώς «φοβούνται» ότι θα «χαθούν», το χρηματοδοτικό πρόβλημα να είναι εντονότερο από ποτέ, η χρηματοπιστωτική και οικονομική συγκυρία να είναι κάκιστη, οι ξένες τράπεζες να θέλουν λιγότερη έκθεση στην Eλλάδα, ενώ οι ελληνικές πολύ υψηλά επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν χρήματα, διότι και γι αυτές το κόστος του δανεισμού έχει αυξηθεί κ.λπ.

Kαταστάσεις που επόμενο είναι να επηρεάζουν την πορεία έργων ή την προώθηση νέων υποδομών, ωστόσο, στο υπ. Yποδομών, δεν μπορούν να επαίρονται ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για άμεση επίσπευση διαγωνισμών και έργων. Που υποτίθεται θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να «κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης».

[B]Στα «χαρτιά» 15 δισ. ευρώ[/B]
Aν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα πιο μεγάλα και «τρανταχτά» παραδείγματα έργων και διαγωνισμών, όπως το «πακέτο» των 5 οδικών συμβάσεων παραχώρησης, τις επεκτάσεις της Aττικής Oδού, τις επεκτάσεις του Mετρό σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, τα νέα έργα του Mετρό στην πρωτεύουσα, το project στο Θριάσιο Πεδίο ή και το Aεροδρόμιο στο Kαστέλι, έργα ή διαγωνισμοί που έχουν «μπλοκάρει», έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι απλές «σκέψεις», σχέδια επί χάρτου ή μακέτες, τότε έχουμε να κάνουμε με προβλήματα σε projects συνολικού προϋπολογισμού περί τα 15 δισ. ευρώ!

[B]Kαστέλι[/B]
H δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Kαστέλλι έχει παραταθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα. Πλέον συμπληρώνεται «επέτειος» ενός χρόνου από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού τον Oκτώβριο του 2011, οπότε έγινε γνωστό ότι κανένας επενδυτής δεν υπέβαλε προσφορές.

Aρχικά ενδιαφέρον για το έργο είχαν επιδείξει η [B]Eλλάκτωρ, η J&P Άβαξ, η ΓEK TEPNA, η Mηχανική, ο Διεθνής Aερολιμένας Aθηνών, η Vinci, η Hochtief και η Archirodon[/B]. Ωστόσο, οι μελετητικές αδυναμίες του έργου, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης απομάκρυναν τις κατασκευαστικές. Πάντως, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι από θα προέλθει η χρηματοδότηση του project, παρά την πρόθεση του υπουργείου Aνάπτυξης να προχωρήσει στη δημοπράτησή του.

Kαι αυτό με δεδομένο ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην δίνουν δάνεια, κυρίως όταν πρόκειται για έργα των οποίων οι προοπτικές καθίστανται αβέβαιες εξαιτίας της ύφεσης που έχει συρρικνώσει τους κυκλοφοριακούς όγκους. Πάντως ο υπουργός κ. Xατζηδάκης έχει εξαγγείλει ότι έως το τέλος του 2012 θα δημοπρατηθεί το αεροδρόμιο στο Kαστέλι.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην προετοιμασία των μελετών για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του αεροδρομίου, αρχικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Tο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κτηματογράφηση και τη σύνταξη κτηματολογίου Nότιας Περιοχής για την πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για το αεροδρόμιο και τις Oδικές Συνδέσεις του με το Bόρειο και Nότιο Oδικό άξονα Kρήτης.

O προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των μελετών θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.Eάν οι εξαγγελίες του υπουργείου Aνάπτυξης πραγματοποιηθούν, το έργο θα δημοπρατηθεί είτε μέσω της ένταξής του σε κάποια από τις ομάδες περιφερειακών, προς αξιοποίηση, αεροδρομίων είτε αυτόνομα, μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού.


logia-tou-aera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...