Ύστερα από πρόσκληση της ελληνοαμερικανικής  κοινότητας «Ελληνική Πρωτοβουλία» γίνεται συνάντηση Μπιλ Κλίντον- Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κλίντον θα συμμετάσχει σε διευρυμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και μέλη της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας».

Αναμένεται να γίνει λόγος για τη δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας. Ας σημειωθεί ότι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος είναι μέτοχος της Noble Energy που έφερε καλά αποτελέσματα στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα.
Ένα καλό πρώτο βήμα για τη χώρα. Πολλοί όμως θα σκεφτούν, και δικαίως, ότι οι Αμερικανοί θα θέλουν να οικειοποιηθούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να μας δώσουν μετά ψίχουλα.
Η Ελλάδα έχει στα χέρια της εντούτοις δύο κλειδιά που εφόσον τα χρησιμοποιήσει θα βγει αρκετά κερδισμένη.

1. Ομογένεια
Οι ομογενείς ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στη χώρα, παρόλη την πίκρα, με την οποία ποτίζονται τόσα χρόνια από την αδιαφορία του κράτους στο ρόλο που μπορούν κάθε φορά να διαδραματίσουν και μέχρι τώρα έμεινε ανεκμετάλλευτος.
Από εδώ και στο εξής η Αθήνα οφείλει
  • να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τις επιρροές των Ελλήνων της διασποράς -πολλοί από τους οποίους κατέχουν θέσεις κλειδιά στο πολιτικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας- για την ενδυνάμωση των διπλωματικών επιχειρημάτων της χώρας
  • να κατευθύνει και να στηρίζει τις προσπάθειές τους με τη λειτουργία ΜΜΕ στις χώρες διαμονής τους με σκοπό την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά μας θέματα, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, τον τουρισμό αλλά και τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Με λίγα λόγια να υπερτονιστεί η ανάγκη της Ελλάδας για πραγματικά έσοδα από τον ορυκτό πλούτο με τα αντίστοιχα κέρδη για τους επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν και δεν θα παρεμποδίζουν την ανάπτυξη χάριν κερδοσκοπίας.
Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις της ομογένειας σε θέματα κλειδιά για την ελληνική πολιτική (π.χ. όνομα Μακεδονίας), έχουν παρεμποδίσει-καθυστερήσει αρνητικές καταστάσεις για τη χώρα μας. Στην πολιτική τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και όλα μπορεί ν’ αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη, αρκεί να τολμήσει το κράτος. Η ηττοπάθεια απορρέει από δήθεν «τετελεσμένες» καταστάσεις που περνάνε σε «ταγούς» κέντρα συμφερόντων, οι οποίοι με τη σειρά τους τις «εμφυτεύουν» στον κόσμο, προκειμένου να επικρατήσει γενικευμένη απαισιοδοξία και να περάσουν τα σχέδια. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει το μέλλον ούτε τις συγκυρίες που προκύπτουν κάθε φορά.

2. Γεωγραφική θέση
Η περιοχή στην οποία στηρίζεται η Ελλάδα σε στεριά και θάλασσα (Άφρο-Ευρασία) δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να κινηθεί πολυδιάστατα εξασφαλίζοντας τις καλύτερες προσφορές σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και όχι μόνο. Με λόγια της πιάτσας «κάνεις παζάρι και δεν ξεπουλάς όσο-όσο».
Το γεωπολιτικό (Αιγαίο: πέρασμα προς Μεσόγειο, Άγιον Όρος: αφετηρία ορθόδοξου άξονα στα Βαλκάνια) αλλά και επενδυτικό (υδρογονάνθρακες, σιδηρόδρομοι, ηλεκτρικά εργοστάσια κ.ο.κ.) ενδιαφέρον των Ρώσων πρέπει να «σπρώξει» την Ελλάδα στο να γνέψει προς Μόσχα μεριά, ώστε να κατεβάσει τους Ρώσους με καλές προθέσεις στο Αιγαίο (και όχι όπως πάει να τους κατεβάσει η Τουρκία).

Το έργο, τώρα, EuroAsia Interconnector καθώς και οι καλές σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου φέρνουν άλλον ένα υποψήφιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Βάσει των παραπάνω η Ελλάδα μέσω επιχειρηματικής διπλωματίας θα χτίσει γύρω της ασφαλές «τείχος» που θα απωθεί οποιονδήποτε επιτήδειο θέλει να επιβουλευτεί κάθε τι το ελληνικό. Παράλληλα θα ενισχύσει την πολύπλευρη και ταυτόχρονα ουδέτερη παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, από την Αδριατική μέχρι την Κύπρο. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα επιλέξει άμεσα στρατόπεδο και επομένως δεν θα αναμειχθεί (τουλάχιστον επιθετικά) σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. 

ΠΥΓΜΗ.gr