Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Fast track σουλούπωμα

Εντάξει θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από ένα θαύμα για να σε βρει ο Δεκαπενταύγουστος σε φόρμα αλλά ένα μάζεμα στις πατσές μπορείς να το κάνεις.
 

Το λέει και ο τίτλος. Για σουλούπωμα πρόκειται. Σε καμία περίπτωση για μαγικές διατροφές / προπονήσεις ή fast track μεθόδους για να γίνεις τούμπανο μέχρι να έρθει η ώρα για παραλία. Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που γίνονται μόνο στην Αμερική. Εδώ στην Ευρώπη είμαστε ακόμα παραδοσιακοί.
Να στο πω αλλιώς. Χρόνος για να χάσεις την κοιλιά ή να "γραμμώσεις" μέχρι τις διακοπές δεν υπάρχει. Αλλά, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν μέχρι τότε.

Το λιγότερο που σου υποσχόμαστε είναι ότι στις διακοπές θα νιώθεις καλύτερα, θα έχεις περισσότερη ευεξία / ενέργεια για να τις απολαύσεις, δε θα γκρινιάζεις και δε θα είσαι μίζερος να πλακώνεσαι με το μωράκι με το παραμικρό.
Αν μάλιστα (και αναλόγως του πόσο) ήσουν "καλό παιδί" το χειμώνα και έβαζες που και που ένα σορτσάκι να πας γυμναστήριο μπορείς να δεις μικρή βελτίωση στο γενικότερο σουλούπι σου.

Διατροφή

2 κιλά σε 4 εβδομάδες είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. 4 κιλά σε δύο εβδομάδες δε τα χάνεις ούτε αν πας στη Φολέγανδρο κολυμπώντας. Αν φτιάξεις τη διατοφή σου -και πάντα αναλόγως με το σωματικό σου βάρος ίσως πετύχεις το μαγικό 1 κιλό την εβδομάδα. Πάντως αν φτιάξεις τη διατροφή σου θα το έχεις σαν παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά.
-Κόψε μαχαίρι γλυκά, αναψυκτικά, αλκοόλ, καφέδες και ροφήματα με ζάχαρη. Θα έπρεπε να το έχεις κάνει ούτως ή άλλως, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τα συγκεκριμένα καλούδια είναι της κατηγορίας "τζάμπα θερμίδες" και αυτή τη στιγμή δεν έχεις την πολυτέλεια ούτε μίας θερμίδες. Θα πρέπει να κάψεις ότι προλαβαίνεις, και να περιορίσεις την πρόσληψη θερμίδων στο ελάχιστον.
-Μείωσε το καθημερινό φαί κατά 20-30%. Προσοχή, όμως. Αν κόψεις απότομα το φαγητό ο οργανισμός σου δεν θα αντιδράσει όπως πρέπει και μπορεί να αποταμιεύσει λίπος. Γι' αυτό κάντο σταδιακά και μόνο αν ξέρεις ότι το φαγητό σου είναι αυτό που συντηρεί το λίπος στο σώμα σου.
-Κόψε λαδερά, τηγανητά, παπάρες στη χωριάτικη, το τυρί φέτα και όλα τα κόκκινα κρέατα. Αντικατέστησε κάθε κρέας με ψάρι και αυτό να είναι ψητό ή βραστό. Αυτό που θα πετύχεις είναι να μηδενήσεις την πρόσληψη λιπαρών ενώ παράλληλα θα παίρνεις μόνο ωφέλιμα Ω-λιπαρά.
-Κάνε τα ενδιάμεσα γεύματα σου σπαρτιάτικα. Οχι μέλανα ζωμό αλλά μαύρο ψωμί ολικής άλεσης και light τυρί/γαλοπούλα. Τίγκαρε το σε ζαρζαβατικά και αν δεις ότι κατεβαίνει με δυσκολία βάλε ελάχιστο φρέσκο ελαιόλαδο. Αν δεις ότι πεινάς κόψε την πείνα σου με σαλάτες άντε το πολύ κάνα light γιαούρτι.

Cardio

Αν πέρασες όλο το χειμώνα/άνοιξη πάνω στον καναπέ βλέπωντας Game Of Thrones δεν έχει κανένα νόημα να πέσεις με τα μούτρα στη γυμναστική. Το πιθανότερο είναι ότι θα τραυματιστείς. Ούτε να πέσεις με τα μούτρα στο αερόβιο για να χάσεις λίπος. Το πιθανότερο είναι ότι δε βγάζεις καν ένα 20λεπτο οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις ίχνος λίπους. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορείς να κάνεις αν είσαι αποφασισμένος.
-Διάδρομος: Ανέβα σε ένα διάδρομο του γυμναστηρίου σου και περπάτα σε σταθερό τέμπο. Παίζοντας με την κλίση και την ταχύτητα βρες εκείνο το σημείο που η δραστηριότητα σε καταπονεί ελάχιστα και δως του να καταλάβει. Σταμάτα πριν αρχίσεις να κουράζεσαι ή να βλέπεις αστεράκια.
-Ελλειπτικό: Ομοίως. Με τη διαφορά ότι το ελλεπτικό είναι ελαφρώς πιο απαιτητικό από το περπάτημα αφού κάνεις χέρια πόδια. Κάτσε όσο χρόνο χρειαστεί για να βρεις τις ιδανικές ρυθμίσεις και δως του να καταλάβει.

Βάρη

Και με τα βάρη μπορείς να χάσεις κιλά αλλά για να γίνει αυτό θες κανονικές προπονήσεις, κανονικά διαστήματα ανάρρωσης και χρόνο που μάλλον δεν υπάρχει. Αυτό που μπορείς να κάνεις αν ήσουν αραχτός όλο το χρόνο είναι να μπεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής όπως θα έκανες αν ξεκίναγες αύριο γυμναστήριο. Η ιδέα είναι προπόνηση ενός σημείου κάθε μέρα (1 μέρα π.χ. στήθος, 1 πλάτη, 1 δικεφαλους κλπ και κοιλιακούς ραχιαίους στο τέλος κάθε προπόνησης). Τούμπανο δεν πρόκειται να βγεις αλλά σε συνδυασμό με λίγο cardio κάτι θα κάψεις. Ασκησεολόγιο απαραίτητα από γυμναστή. Αλλιώς γύρνα όλα τα μηχανήματα αντιστάσεων (γράφουν πάνω τι γυμνάζουν) και κάνε 3 ασκήσεις για κάθε σημείο από 3 σετ των  12-15 επαναλήψεων. Μη σε πιάσει το πατριωτικό, όμως, γιατί θα το πληρώσεις.

Βουντού

Τι είναι το βουντού; Φαντάσου ότι, ακριβώς πριν μπεις στο αυτοκίνητο για την παραλία, κάνεις 3 σετάκια των 10 κάμψεων. Το σώμα σου θα στείλει αίμα στους τρικέφαλους και το στήθος και οι μύες θα δείχνουν αρκετά πιο φουσκωμένα από ότι συνήθως. Πες ότι όταν φτάνεις εκεί δεν αρχίζεις τα μοχίτο αλλά κάνεις 20 λεπτά κολύμπι. Το νιώθεις στα φτερά και τους ώμους ότι το σώμα σου τονώθηκε. Αν κάνεις και καμιά έλξη σε μονόζυγο ή καμιά βύθιση με όλο το σώμα θα δείχνει λίγο πιο τρίγωνος από ότι συνήθως. Αυτό είναι το βουντού. Ενα εφέ της τελευταίας στιγμής για να μην είσαι εντελώς πλαδαρός.
Φαντάσου τώρα ότι βάζεις στο καθημερινό πρόγραμμα των διακοπών ένα 20 λεπτο τέτοιων ασκήσεων. Δε μπορεί... Ρουφώντας και λίγο το στομάχι κάπως καλύτερα θα δείχνεις.
Αν πρόσεξες καμία συμβουλή δε συμπεριλαμβάνει ριζοσπαστικές δίαιτες ή κοπάνημα στο γυμναστήριο. Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια πράγματα ούτε υπάρχει νόημα να κάνεις κακό στον εαυτό σου, να χάσεις την ευεξία σου και τη διάθεση σου για διακοπές. Κάνε ότι προλαβαίνεις, βάλε ένα πρόγραμμα άσκησης για κάθε μέρα μέχρι και το τέλος των διακοπών και δεν πρόκειται να σου βγει σε κακό.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...