Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε ότι συζητούνται απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για εφεδρείες δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα», καθώς από το «πακέτο» εξοικονομήσεων των 11,5 δισ. ευρώ λείπουν ακόμη 3,5-4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση, που συνεχίζεται αυτές τις ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, έχει «σκαλώσει» στο θέμα των μεγάλων μειώσεων μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, που έχει την υποχρέωση βάσει του μνημονίου να επιτύχει η κυβέρνηση ώς το τέλος του 2014.
Ειδικότερα, το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από έναν συνδυασμό μέτρων μείωσης μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο. Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει ώς τώρα συμφωνία με την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τα σκληρά μέτρα που είχαν προβλεφθεί στο μνημόνιο, ενώ οι «τροϊκανοί» εμμένουν στην ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεφωνημένα μέτρα στο ακέραιο.
Ενδεικτικό του δύσκολου κλίματος στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση είναι ότι η τρόικα προσανατολίζεται να απορρίψει, λόγω υψηλού κόστους για τον προϋπολογισμό, την πρόταση της κυβέρνησης για μια «ηπιότερη» εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας υπαλλήλων με αύξηση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων σε αυτό το καθεστώς από ένα σε τρία χρόνια, ώστε να λαμβάνουν, έστω και σημαντικά μειωμένες, τις αποδοχές τους για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε χθες (μιλώντας στο «Mega») ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την τρόικα να μετρηθεί ξανά το κόστος αυτής της πρότασης, που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή η τρόικα επιμένει στην ανάγκη να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πρόβλεψη του μνημονίου για 15.000 εφεδρείες υπαλλήλων εντός του 2012, ώστε μετά από ένα χρόνο να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει δεκτό αυτό το μέτρο από την τρόικα, η οποία το είχε απορρίψει και στο παρελθόν, όταν είχε συζητηθεί για πρώτη φορά, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησης της μισθοδοσίας των 15.000 υπαλλήλων για δύο επιπλέον χρόνια. Ετσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η τρόικα θα επιμείνει στην ανάγκη να τεθούν άμεσα σε εφεδρεία οι 15.000 υπάλληλοι, ώστε πριν από το τέλος του 2013 να έχουν σταματήσει να πληρώνονται από το Δημόσιο.
Επιπλέον, όμως, η τρόικα επαναφέρει πιεστικά στο τραπέζι των συζητήσεων, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, την πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου για μαζικές απολύσεις υπαλλήλων σε φορείς και οργανισμούς που θα κλείσουν το προσεχές διάστημα μέσω της κατάργησης των θέσεων στις οποίες υπηρετούν.
Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει να μετατάσσονται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο όσοι εργάζονται στους φορείς που θα βάλουν λουκέτο. Ομως είναι πολύ αμφίβολο αν με τη διατήρηση αυτού του προσωπικού στο Δημόσιο θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί η συνολική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2014, αλλά και ο στόχος του μνημονίου για μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για τα ειδικά μισθολόγια
Ακόμη και για το θέμα των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις προβλεπόμενες στο μνημόνιο περικοπές κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί, πανεπιστημιακοί), η συζήτηση με την τρόικα είναι πολύ δύσκολη, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.
Ακόμη και αν αποφευχθεί το «ψαλίδισμα» των ειδικών μισθολογίων αναδρομικά από τον Ιούλιο, όπως προέβλεπε το μνημόνιο, οι περικοπές θα είναι αναπόφευκτες από το 2013, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν με άλλες περικοπές τα συνολικά 800 εκατ. ευρώ που είχε υπολογισθεί στο μνημόνιο ότι θα εξοικονομούνταν τη διετία 2013-2014 με τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα φτάσει αναπόφευκτα το προσεχές διάστημα σε πολύ δύσκολα σημεία και θα απαιτηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν σοβαρές αποφάσεις με υψηλό κόστος προκειμένου να κλείσει επιτέλους το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ.
πηγή
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου