Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Οι "γκρίζες ζώνες" της Θεσσαλονίκης

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ
Σε «γκρίζες ζώνες» μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές στην καρδιά της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της εγκατάλειψης. Γειτονιές μένουν «αιχμάλωτες» της εγκληματικότητες, της εκτεταμένης παραβατικότητας και χρόνο με το χρόνο γίνονται το τελευταίο καταφύγιο τοξικομανών, λαθρομεταναστών, άστεγων και ιερόδουλων.
Ροτόντα, Παναγία Φανερωμένη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Γιαννιτσών «βουλιάζουν». Η ανασφάλεια των περιοίκων και η παραβατικότητα βρίσκονται «στο κόκκινο». Πολλοί κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και την καλύτερη συνεργασία του δήμου με την Αστυνομία, ώστε να μπει φρένο στην υποβάθμιση των περιοχών τους. Από την άλλη αρκετοί είναι και αυτοί που έχουν αγανακτήσει και πλέον έχουν παραιτηθεί, αδυνατώντας να αντιδράσουν και να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ροτόντα
Ατομα χτυπούν ενέσεις όπου βρουν, άστεγοι ξαπλώνουν στα παγκάκια, άλλοι κοιμούνται στα πάρκα, περιθωριακά στοιχεία κυκλοφορούν ανάμεσα σε παιδιά που προσπαθούν να παίξουν και τουρίστες που επιχειρούν να απαθανατίσουν το μνημείο -όλες στιγμές από τη σημερινή εικόνα της Ροτόντας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τοξικομανείς και περιθωριακοί μετακινήθηκαν εδώ και ένα χρόνο από την πλατεία Ναυαρίνου στη Ροτόντα καταλαμβάνοντας τη γύρω περιοχή.
«Το εμπόριο γίνεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, ενώ δεν λείπουν και οι συμπλοκές μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν μία δόση», λέει στον «ΑτΚ» ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ Χρόνης Φωτακέλης.
«Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν σουρουπώνει. Δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός. Η δημοτική αρχή τα φτιάχνει και αυτοί σπάνε τις λάμπες για να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα», προσθέτει ο κ. Φωτακέλης. Περισσότερο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση επί της Αρμενοπούλου. Το «delivery» ουσιών ξεκινά 4.30 - 5.30 το απόγευμα και διαρκεί μέχρι να ξεκινήσουν να μαχαιρώνονται. «Το πρωί τους βλέπεις να κάθονται διπλωμένοι στα κράσπεδα», τονίζει στον «ΑτΚ» ο γιατρός και κάτοικος της περιοχής Χρήστος Αξιόπουλος.
«Ποιος θα έρθει να επενδύσει στη γειτονιά μας; Εχω το μαγαζί στη γωνία ανοίκιαστο πάνω από έξι μήνες», λέει αγανακτισμένη η Κερασιά Κυρμπουγιούκη, υπεύθυνη καταστήματος με ιατρικά μηχανήματα. «Εχουν καταντήσει το μνημείο που βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco σε αφοδευτήριο, ενώ αρκετοί σουρώνουν και κοιμούνται μέσα στις εισόδους των πολυκατοικιών», συμπληρώνει.
«Οι φοιτητές εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς φοβούνται. Εννέα διαμερίσματα άδειασαν μόνο στην πολυκατοικία μου, αφού οι φοιτήτριες δεν ένιωθαν ασφάλεια. Ακόμη και η γυναίκα μου όταν πλησιάζει στο σπίτι μου τηλεφωνεί και κατεβαίνω να πάω να την πάρω», λέει ο κ. Αξιόπουλος.
Οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούν αναγκαία τη συνεργασία εισαγγελέα, αστυνομικών και Δημοτικής Αστυνομίας για να αναπνεύσει η περιοχή.

Αναγεννήσεως
Αλισβερίσι κλοπιμαίων, πιάτσα παράνομης πορνείας, στέκι λαθρομεταναστών στολίζουν τη γειτονιά της Αναγεννήσεως, δυτικά της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα η περιοχή παραμένει χωρίς σχολείο, πάρκο και σε πολλά σημεία με χωμάτινους δρόμους. Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση οι κάτοικοι έχουν αναλάβει δράση.
Από πέρσι ξεκίνησαν περιπολίες για να διώξουν τις παράνομες ιερόδουλες που έκαναν πιάτσα στη γειτονιά. Κρατώντας σφυρίχτρες επί 5 μήνες 60-70 κάτοικοι όργωναν ολόκληρη τη γύρω περιοχή. «Κινείται πολύ μαύρο χρήμα με την πορνεία στη Γιαννιτσών», λέει ο αντιπρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Αναγέννηση», Γιώργος Μουρατίδης.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα λαθρομεταναστών από τη Βουλγαρία, ενώ τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Ελένη Καγιάφα, ιδιοκτήτρια φωτογραφείου στην περιοχή. «Νοίκιασαν γραφεία κάποιοι δικηγόροι, καθώς και εταιρίες. Ενα χρόνο αργότερα έφυγαν. Παραβατικοί τούς χτυπούσαν τα κουδούνια, τις πόρτες ζητώντας τους λεφτά, ενώ και οι πελάτες φοβόνταν να προσεγγίσουν την περιοχή», συμπληρώνει η ίδια.
«Εδώ και δεκαετίες περιμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση της Πολιτείας για ανέγερση σχολείου σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Σαπφούς με Βουτυρά και ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν τη Μοναστηρίου και να κάνουν μάθημα σε σχολείο πίσω από το εργοτάξιο του μετρό και δίπλα στα τρένα και τα λεωφορεία», λέει με παράπονο ο κ. Μουρατίδης. «Αλλά και η διάνοιξη της Καζαντζάκη έχει μείνει στα χαρτιά», προσθέτει.
Παναγία Φανερωμένη
«Τι να ζητήσουμε εδώ που μας έχουν φτάσει;», αναρωτιέται αφοπλιστικά στον «ΑτΚ» η Βασιλική Χάδου, μόνιμη κάτοικος τα τελευταία δέκα χρόνια στην Παναγία Φανερωμένη. «Οι ξένοι αποτελούν τα 3/4 της περιοχής, ενώ ο πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παλιότερα είχαν έρθει Ρωσοπόντιοι, τώρα μας έχουν περικυκλώσει γύφτοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πακιστανοί. Μόνον από την πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το ψιλικατζίδικό μου έφυγαν το τελευταίο διάστημα 7-8 οικογένειες Ελλήνων», τονίζει η Βασιλική Χάδου. Σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, στα περισσότερα σπίτια μένουν 5 με 10 Πακιστανοί, ενώ νοικιάζονται προς περίπου 180 ευρώ.
«Πακιστανοί και αθίγγανοι πηγαινοέρχονται καθημερινά με καροτσάκια γεμάτα σίδερα στην Αλεξάνδρου Παπαδοπούλου και τη Σαχτούρη. Τα βάζουν εκεί που έχει πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια», εξηγεί στον «ΑτΚ» η Στέλλα Σαλαάντη, κάτοικος της περιοχής. «Εχουμε και πολλά αδέσποτα, ενώ συνέχεια την πλατεία Περιστερίων την καταστρέφουν και τη βρομίζουν ταραξίες», προσθέτει.
agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...