Τι προβλέπει για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύσει από το 2013- Προκρίνεται αφορoλόγητο 50.000 ευρώ
Δόθηκε στα κόμματα η τελική πρόταση με τις αλλαγές στο εισόδημα των
φυσικών και των νομικών προσώπων και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το
2013.Εντωμεταξύ, «ανοικτό» παραμένει μετά και τη νέα σύσκεψη της
διακομματικής επιτροπής το ύψος του αφορολόγητου που θα διέπει τον
ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια για την
φορολόγηση της περιουσίας των φυσικών προσώπων. Το πρώτο προβλέπει
μηδενικό αφορολόγητο, το δεύτερο αφορολόγητο έως 50.000 ευρώ που είναι
και το πιο επικρατέστερο, και το τρίτο με αφορολόγητο έως 100.000 ευρώ.
Καθένα από αυτά τα σενάρια οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό
αποτέλεσμα, το οποίο ξεκινά από τα 650 εκατ. ευρώ και φθάνει μέχρι και
το 1 δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 8-9 φορολογικά κλιμάκια και με συντελεστές οι οποίοι θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και θα φθάνει το 2% για περιουσίες άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 8-9 φορολογικά κλιμάκια και με συντελεστές οι οποίοι θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και θα φθάνει το 2% για περιουσίες άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Για τα νομικά πρόσωπα οι συντελεστές από 3 που είναι σήμερα (1,3,6 τοις χιλίοις) ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10 ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλο βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.). Τα συνολικά έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων προϋπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γιώργου Μαυραγάνη (Α. Βεσυρόπουλος από τη Ν.Δ., Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ και Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ) υπήρξε πρόοδος στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
Αποφασίστηκε να υπάρξει μέριμνα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τις οποίες θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών..
Παράλληλα, στην αγροτική γη που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αττική) θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές τιμές για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων.
Η επιτροπή κατέληξε ότι πρέπει να μπει στο «συρτάρι» το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προωθώντας από την άλλη την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών για τις περιοχές της χώρας που δεν εφαρμόζεται.
Μπορεί οι τιμές των ακινήτων να «παγώνουν» για το 2013, ωστόσο ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει η αύξηση να έρθει από το 2014, που η Ελλάδα θα βρίσκεται στον «αστερισμό» των αντικειμενικών αξιών. Σε χρόνο παράλληλο με την διακομματική πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών που είχε ως κεντρικό θέμα τις αλλαγές στο εισόδημα των φυσικών και των νομικών προσώπων.
Η επιτροπή κατέληξε σε πρόταση η οποία παραδόθηκε ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την Δευτέρα θα δοθεί στα κόμματα.
Το σχέδιο αυτής της πρότασης προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με τρεις συντελεστές για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και την αντικατάστασή του με νέο σύστημα επιστροφής φόρου έως 1.950 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα φορολογούνται με 21% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ, και με 36% για το μέρος του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ. Εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ θα φορολογείται με 45%. Από την άλλη, όμως, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει αυτόματη επιστροφή φόρου 1.950 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι τα 29.000 ευρώ η επιστροφή φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου