Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Πως θα γίνει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Στα βασικά σημεία του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι αγροί και οι βοσκότοποι έχουν καταλήξει οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης και το υπουργείο Οικονομικών.

Η λύση η οποία προκρίνεται οδηγεί στο διαχωρισμό των φορολογούμενων σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε φορολογούμενους με άλλη κύρια πηγή εισοδήματος καθώς και στο διαχωρισμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων σε αγροτική γη και μη αγροτική γη.


Το ποσό που αναζητείται από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ανέρχεται στα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό που δείχνει ότι τελικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φόρο, όχι μόνο για τα κτίσματά τους, αλλά και για τα χωράφια που έχουν «στο χωριό».


Με βάση έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το σύστημα φορολόγησης των αγροτεμαχίων που προωθείται προβλέπει τα εξής:



- θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ της αγροτικής γης (είτε αυτή καλλιεργείται είτε όχι) και των υπόλοιπων ειδών εκτός σχεδίου εκτάσεων. Ο διαχωρισμός αυτός θα επιχειρηθεί να γίνει με βάση τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στο δεύτερο πίνακα της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9. Στον πίνακα υπάρχουν ενδείξεις για μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες καθώς και ειδικές προβλέψεις για τη δήλωση παραθαλάσσιων εκτάσεων. Δεν αποκλείεται στο δεύτερο πίνακα του Ε9 προστεθεί και μια νέα στήλη στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν αν η εκτός σχεδίου έκταση που διαθέτουν είναι αγροτική γη.


- ο δεύτερος διαχωρισμός που θα γίνει θα είναι αυτός μεταξύ στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους φορολογούμενους. Η αντικειμενική αξία της αγροτικής γης που θα ανήκει σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες (π.χ. μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες) θα μειώνεται κατά 50% και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των κτισμάτων και εντός σχεδίου εκτάσεων που θα θεσπιστεί στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Η κλίμακα αυτή θα έχει αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ύψους 50.000 ευρώ και οκτώ έως δέκα κλιμάκια με κατώτατο συντελεστή 0,1% ή 0,2% και ανώτατο 1,5% ή 2%.


- για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δημιουργηθεί ειδική κλίμακα με την οποία φορολογείται η αγροτική γη που τους ανήκει. Η κλίμακα αυτή θα έχει αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για υψηλότερο αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ. Τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται όπως και σήμερα με την κλίμακα που θα θεσπιστεί και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.


Σημειώνεται ότι με βάση τα σενάρια που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών και η διακομματική επιτροπή των κομμάτων της συμπολίτευσης, η επιβολή φόρου ακινήτων και στα αγροτεμάχια προϋπολογίζεται ότι θα αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.


Από αυτά τα έσοδα, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να χρηματοδοτήσει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ που στοχεύει να θεσπίσει για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και εκτάσεις.


Με βάση τα σενάρια που έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 550.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση σε σχέση με όσα πληρώνουν τώρα για το ΦΑΠ και το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ).


flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...