Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Φύτεμα ντομάτας σε γλάστρα για μπαλκόνι

Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα απο το φύτεμα των κηπευτικών σε γλάστρες για μπαλκόνια.
 
Όλοι επι το πλείστον νομίζουμε οτι είναι δύσκολο,απαιτεί πολύ χρόνο,χώρο και πολύ αφοσίωση.Τίποτα απο αυτά δεν ισχύει...το μόνο που χρειάζεσαι είναι πολύ μεράκι,αγάπη γι`αυτό που θές να κάνεις και μια φορά στις 2-3 μέρες να ρίχνεις κάνα λίτρο νερό στις γλάστρες.

Θα σας το εξηγήσω σε πολύ απλά και κατανοητά βήματα.
 
Οι προυποθέσεις για πέντε π.χ. ντοματιές είναι οι εξής:


χώρος στο μπαλκόνι 1.5 μέτρο (αν μπουν κατα μήκος) επί 45-50 πόντους το πολύ, γλάστρες που να έχουν ενα τυπικό βάθος γύρω στους 25-30 πόντους και ακτίνα διαμέτρου γύρω στους 20 πόντους.Τις βρίσκεις παντού (φυτώρια,είδη κιγκαλερίας,ακομα και στα jumbo) και κοστίζουν μαζί με το πιατάκι της αποστράγγισης γύρω στα 3.50€-4.00€ (οι πλαστικές).
 
Καλό θα είναι αν είναι η πρώτη σας επαφή, να πάρετε πλαστικές κεραμυδί χρώμα (για ομορφιά) γλαστρες γιατί οι πήλινες,πορσελάνινες,γυάλινες,φωτιζόμενες και λοιπά είναι βαριές,πανάκριβες και δυσκίνητες σε περίπτωση που δεν συνεχίσετε την ενασχόληση σας με το φύτεμα.Οι μακρόστενες γλάστρες δεν βολεύουν γιατί είναι πολύ ρηχές και στενές για αυτό που εμείς τις θέλουμε,όπως δεν βολεύουν και τα στηρίγματα για τα κάγκελα,λόγω μετέπειτα βάρους απο τον καρπό.

 
Αφού αγοράσουμε τις γλαστρούλες απο το φυτώριο,μια και είμαστε εκεί,αγοράζουμε πέντε ρίζες ντομάτα (στο σακουλάκι με λίγο χωματάκι αν έχετε δεί) δηλαδή 5 ρίζες επι 0.30€ = 1.50€ και δύο σακουλάκια χώμα φυτωρίου για γλάστρες εξωτερικού χώρου,2 σακούλες επι 3€ = 6€ και ξεκινάμε για το σπίτι.

Καθ`οδόν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για κοκκινόχωμα  στο δρόμο,το κοκκινόχωμα θα το βρείτε όπου έχει παρτέρια ο δήμος και ασχολείται με αυτά,στις αποθήκες κοκκινοχώματος του δήμου,σε εκσκαφές οικοδομών για θεμέλια η εν πάσει περιπτώση στο βουνό (στο τελείωμα των αυλακιών που έχουν δημιουργηθεί απο τις βροχοπτώσεις).
 
Αν βρείς πάρε πέντε σακούλες του σούπερ μάρκετ καλά γεμισμένες (αναλόγως ογκου γλάστρας), εαν δε βρείς αγόρασε απο το φυτώριο 7-8 σακούλια χώμα.

 
Τέλος χρειαζόμαστε και λίγο χοντρό χαλικάκι για την στράγγιση...μάλλον σε μάντρα οικοδομών θα πάτε για αυτό,ειδάλλως βάλτε χοντρά πετραδάκια ή μικρά ξεπλυμένα βοτσαλάκια της θάλασσας....την ίδια δουλειά κάνουν
Φτάσαμε σπίτι....πάμε μπαλκόνι και αρχίζει η πλάκα!!


Βάζουμε την γλάστρα μπρός μας και ρίχνουμε στο πάτο μια στρώση χαλίκι,μετά βάζουμε μια στρώση 5 πόντων κοκκινόχωμα και το ζουλάμε να πατηθεί καλά (αυτό το κάνουμε στις ντομάτες κυρίως γιατί οι ριζούλες τους έχουν την τάση να κατεβαίνουν προς τα κάτω και πρέπει εμείς να έχουμε φροντίσει να του δώσουμε έδαφος για ανάπτυξη και στήριξη).
 
Μετά βάζουμε 1 μέρος κόκκινου χώματος και 2 απο το χώμα του φυτωρίου και τα ανακατεύουμε καλά για να γίνει το χώμα μας λίγο πιο αραιό ωστε να αναπτυχθεί η ρίζα του φυτού μας γρηγορότερα.

 
Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση λίγο μεγαλύτερη απο αυτήν της ρίζας μας,βγάζουμε απο το σακουλάκι την ντοματόριζα μας και την ακουμπάμε στο κέντρο της τρύπας μας,κατόπιν παίρνουμε λίγο χώμα φυτωρίου και βάζουμε περιμετρικά ωστε να μπορέσει να καλυφθεί η ρίζα επαρκώς απο χώμα,το πατάμε καλά και προσθέτουμε όσο χρειάζεται.

 
Περιμένουμε να βραδιάσει και της πατάμε ενα καλό πότισμα μέχρι να βγάλει νερό στο πιατάκι.Την πρωτη φορά χρειάζεται γύρω στα 2-3 λίτρα αναλόγως της πυκνότητας του χώματος η κάθε γλάστρα,μετά απο 3 μέρες περίπου επαναλαμβάνουμε με 1 λίτρο το πολύ!

 
Αυτό ήταν!!!! 

 
1 ώρα δουλειάς και έχεις να φτιάξεις 10-15 καλές σαλάτες με ντοματούλα απο τον "κήπο" σου.

 
Καθώς αυτές θα μεγαλώνουν θα τις δείς και θα θεριεύουν ατσούμπαλα περίπου στα μέσα της δεύτερης βδομάδας, γι`αυτό πας εκεί που έχεις δεί καλαμιές και κόβεις 5 καλάμια υψους γύρω στο 1-1.20 μέτρο (να μην είναι πολύ χοντρό το καλάμι) και το γυμνωνεις απο τα φύλλα. Το μπήγεις δίπλα στη ρίζα και το δένεις το ριζάκι ελαφρά σφιγμένο πάνω στο καλάμι με λίγο σπάγγο.

 
Μετά απο 3-4 βδομάδες πασπάλισε στο χώμα απο πάνω λίγο λιπασματάκι απο πρόβατα η γίδια ή κάτι φυσικό αν θές (οχι κόταςη αγελάδας) και ποτισέ το βράδυ (μπορείς να πάρεις και φυτωρίου αλλά νομίζω οτι έχουν χημικά,οπότε καλύτερα καθόλου). 

 
Η ντοματούλες θέλουν μπόλικο ήλιο,καλό νερό το βράδυ η κάνα δίωρο πριν βγεί ο ήλιος και μην βρέχεις τα φύλλα της απευθείας γιατί θα σαπίσουν. 

Γεωπόνος δεν είμαι αλλά έφαγα νόστιμη χωρίς χημικά ντομάτα και φέτος!!!
Νάσος Τζίφας


pisoapothnkoyrtina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...