Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Status Quo Ν.Α. Μεσογείου (Με φόντο την Ελλάδα του 2013)

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013




Δεν θα ζαλίσω με περιγραφές και άλλα λόγια.. πάμε κατευθείαν στα δεδομένα.


Η Ελλάδα είναι σε ενα χρονικό και γεωγραφικό σημείο που θα κληθεί να ανταποκριθεί σε ενα ρόλο πολύ σημαντικό , τόσο για την ίδια, όσο και γενικότερα για την περιοχή.


Οι παίκτες στην περιοχή ειναι οι παρακάτω..


- Τουρκία.  Με αρκετά εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα , όπως και εθνικά. Κούρδοι , αριστεριστές, μετανάστες, αντιπολίτευση, απόπειρες δολοφονίας καθώς και υποκλοπές. Πρόσθετα αυτών μεγάλο θέμα είναι η οικονομική διαφορά των κοινωνικών τάξεων.  Μέσα σε όλα αυτά , καλείται

να περάσει σε ενα νέο ρόλο κυριαρχίας και επιρροής στην περιοχή, με συμβιβασμό και συνεργασία με ενα έθνος/κράτος που μόνο φιλικές σχέσεις δεν είχαν ποτέ.

- Ισραήλ.  Η χώρα αυτή έχει μεγάλη και διαχρονική παρουσία στα τεκταινόμενα, αλλά για πρώτη φορά μετά τον πολεμο της δεκαετίας  του 1960, είναι σε τόσο πιεστική θέση με το Ισλάμ να σφίγγει τον κλοιό γύρω του. Εσωτερικά και αυτοί έχουν πολιτικά προβλήματα όπως και οικονομικά. Ταυτόχρονα , είναι σε μια περιέργη κατάσταση απέναντι στις ΗΠΑ, αφού ναι μεν η χώρα έχει τοπικές φιλοδοξίες, αλλά γνωρίζει οτι δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω χωρίς να προκαλέσει τον Λ.Οίκο.

- ΗΠΑ. Μια σύγχρονη πολεμική και διπλωματική αυτοκρατορία που ανακάλυψε νέες πηγές ενέργειας, και σίγουρα θα κάνει διάφορες εφαρμογές πολιτικών και τακτικών , για να αποκομίσει τα μέγιστα, με την ελάχιστη επένδυση.  Πολλά εσωτερικά και οικονομικά θέματα και εκεί με την διαφορά οτι έχουν την πάγια τακτική αυτά τα θέματα να τα κάνουν και κριτήριο εξωτερικής πολιτικής. Έτσι μειώνουν την ένταση και προσωποποιούν το δικό τους πρόβλημα στην εικόνα άλλων χωρών και οικονομιών.

- Ρωσία. Ενα κράτος που εδώ και δεκαετίες, κυνηγάει να κερδίσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό του δίνεται η ευκαιρία να την αποκτήσει.  Διάφορα προβλήματα εκεί με την απολυταρχική εφαρμογή πολιτικής του Πούτιν , που βαφτίζεται ώς εθνική ανάγκη. Είτε πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους, είτε για οικονομικά συμφέροντα, ο μανδύας του Εθνικού προσχήματος , δίνεται πολύ χαρακτηριστικά απο τον Πούτιν , με την ειδική εκπαίδευση της Μυστικής Αστυνομίας να του δίνει και το στοιχείο του ψυχρού υπολογισμού. 

 Παρόλα αυτά γνωρίζει και ο ίδιος οτι η δυναμική της Ρωσίας έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ονομαστεί υπερδύναμη.. οπότε κινήσεις αναπροσαρμογής είναι αναμενόμενες , πολύ σύντομα.

- Γερμανία. «Άνοιγμα προς Ανατολάς». Το δόγμα του Γ Ράιχ, βρίσκει αναφορά και στην οικονομική δύναμη της Γερμανίας που πλέον μετά τον εξαγνισμό της ( ;;; ) για τα οικτρά εγκλήματα της κατά της ανθρωπότητας.  Το παράδοξο είναι πως για πρώτη φορά ίσως δεν έχει την καθολική αποδοχή απο τον πληθυσμό της, αλλά μόνο μιας κάστας εξουσίας συγκεντρωτικής με φόντο τον ΕθνικοΣοσιαλισμό. 

Στον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικότερα στην Ελλάδα και Κύπρο , βρίσκει τον χώρο για να ασκήσει μια εξουσία απόλυτη που θα την οδηγήσει στα μεγάλα σαλόνια των μεγάλων παικτών.. ή τουλάχιστον έτσι θέλει να νομίζει , αφού κατά ουσία διπλωματία χωρίς στρατιωτική ισχύ είναι απλά κάτι άτοπο. Προβλήματα και εκεί εσωτερικής φύσης όπως είπα, αφού είναι σε μια περίοδο που το κλιμάκιο της Μέρκελ αμφισβητείται έντονα, όμως έχει ακόμα αποδοχή όσο και αυτοί «βαφτίζουν» τις οικονομικές πολιτικές των λίγων ώς εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και κατά επέκταση με αυτό της Ε.Ε.  Κάτι που σύντομα κατά την άποψη μου θα οδηγήσει και σε μεγάλο αδιέξοδο την ύπαρξη της Ένωσης.

- Βαλκάνια. Κατά ουσία δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος παίκτης. Απλά θυμίζει μια αγέλη ύαινων που περιμένουν τα λιοντάρια και άλλα αρπακτικά να πάρουν το μερίδιο τους , για να πάρουν και εκείνα κομμάτι απο το κουφάρι της περιοχής. Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, όλοι πλέον ενισχύουν τις εθνικιστικές τάσεις τους και λαμβάνουν θέση για μια μεγάλη μάχη που έρχεται και απλά θέλουν να είναι έτοιμοι, παρόλα τα χιλιάδες προβλήματα τους.


- Κίνα. Η χώρα που έχει συμφέροντα αλλά φαντάζουν μακρινά. Σημαδεύουν κυρίως τις μεταφορές και τις εξαγωγές της περιοχής.. και δεν θα πουν και οχι σε κάποια ενεργειακά συμφέροντα.. όμως δεν είναι σε θέση να επηρρεάζουν άμεσα τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Συν το οτι έχουν δικά τους θέματα πολύ σημαντικά αυτή την στιγμή , στην χερσόνησο της Κορέας, στον Ειρηνικό με Ιαπωνία και ΗΠΑ.. αλλά και στην Κ.Ασία με Τουρκία και Ρωσία.... ίσως οι πιο απόμακροι απο όλους, αλλά σίγουρα με ενα μάτι ενδιαφέροντος.


-Ελλάδα & Κύπρος.. Δύο εθνικά όμοια χώρες που όμως ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Η Ελλάδα επέλεξε το μνημόνιο με τυφλή υπακκοή χωρίς να κοιτάξει να ενισχύσει επιλεκτικά συμμαχίες. Με εντονότατα προβλήματα σε κοινωνία, οικονομία, .. ακόμα και εθνικά αφού πλέον όλες οι χώρες ανοιχτά αμφισβητούν τα σύνορα της. Βλέπεις η εικόνα οτι στρατός και κοινωνία δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση τους... προκαλεί παίκτες και υαίνες. Δυσοίωνο μέλλον γενικά.

Όσον αφορά την Κύπρο ενώ δείχνει να έχει μια πιο συγκροτημένη πολιτική συμμαχιών και αντιδράσεων,  απέναντι σε εθνικές επιβουλές απο τρίτους κατά εδαφών και πόρων , στην πραγματικότητα δεν έχει καμία στρατιωτική ισχύ άρα δεν έχει και ικανή διπλωματία να επιβληθεί.. πέρα απο εκείνη που τους δίνεται μέσω θεσμών και συμφωνιών.. Αυτό φυσικά πλέον είναι ανίκανο να σταματήσει παίκτες  όπως π.χ. η Ρωσία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Μια εικόνα ίσως με τις στρατιωτικές ικανότητες της Ελλάδος και τις οικονομικές της Κύπρου και μια λυκοφιλία με το Ισραήλ να έφερνε αποτελέσματα.. όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Με τα παραπάνω δεδομένα , όπου οι παράμετροι και οι προσωρινές συμμαχίες, είναι κάτι που αλλάζει συνέχεια,.. με μια Ελλάδα στο κέντρο του κυκλώνα με πολιτικούς και διπλωματία ανίκανους,  να αντισταθούν ουσιαστικά.... προσωπική μου γνώμη είναι πως οδεύουμε σε μονοπάτια που περιέγραφε καλύτερα ο Π.Κονδύλης στο θεωρία πολέμου.

Πολιτική αναταραχή – Κοινωνική αναταραχή – οικονομική αναταραχή – πόλεμος .. και αν δεν έχεις την ικανότητα να απομονωθείς χωρίς πλήγματα ή να αμυνθείς με επιθετικό δόγμα πλέον.. είσαι το θήραμα των παικτών και των υαινών. Και ειδικά στην περιοχή μας που τα σύνορα αλλάζουν βίαια και δυναμικά (λέγε με Κόσσοβο, Γιουγκοσλαβία κτλ. )... εμ.. ο καθείς μπορεί να κάνει την δική του πρόβλεψη



pigadi-tis-skepsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...