Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο Τσοχατζόπουλος μετά την απολογία του

Τον δρόμο για τη φυλακή έχει ήδη πάρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από τη μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των δύο δικαστικών λειτουργών.


Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, για διακίνηση και διαχείριση μαύρου χρήματος και για παράβαση νόμου περί «πόθεν έσχες».

Αν και εκτός Βουλής πια, ο πρώην υπουργός είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο το οποίο προφυλακίζεται για τα σκάνδαλα που αφορούν την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TORΜ1 και το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

To θρίλερ της μαραθώνιας απολογίας του

Στις 09.50 το πρωί της Δευτέρας διέβη το κατώφλι του ανακριτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από την ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι νομικοί του σύμβουλοι ζήτησαν και νέα προθεσμία για να απολογηθεί, με το επιχείρημα της ογκώδους δικογραφίας, η οποία περιλαμβάνει 11.000 σελίδες, αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη.

Στη συνέχεια υπέβαλαν υπόμνημα 15 σελίδων, το οποίο, αφού μελετήθηκε από τον ανακριτή, απερρίφθη επίσης. Ουσιαστικά η απολογία του Άκη άρχισε περί τις 13.00 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι και το απόγευμα. Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο, μετά το πέρας της απολογίας, ο εισαγγελέας και ο ανακριτής θα συναποφασίσουν την προφυλάκιση του Άκη, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης.

Χαμογελαστός χωρίς... χειροπέδες

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στην Ευελπίδων, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους, ζήτησε συγγνώμη… διότι από το πρωί βρίσκονται επί ποδός τα τηλεοπτικά συνεργεία και χωρίς να φορά χειροπέδες προχώρησε προς το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.

Η κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θεωρείται αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος – που τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο προφυλάκισης.

Ήδη βρίσκεται πολλές ώρες στο γραφείο του ανακριτή -με διάλειμμα μισής ώρας- και η ακρόαση συνεχίζεται, ενώ οι συνήγοροί του έθεσαν θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Bαρύ κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό - προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ιδίου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1, ενώ σε ό,τι αφορά στα γερμανικά υποβρύχια ο πρώην υπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ακολούθησαν τον λαβύρινθο των off shore εταιρειών, για να καταλήξουν στην αγορά ακινήτων, έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ από τη Μεγάλη Τετάρτη κρατείται στο τμήμα Ανηλίκων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με την ομάδα των συνηγόρων του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Όλες αυτές τις ημέρες τον επισκεπτόταν τακτικά η σύζυγός του.

Άλλες δύο συλλήψεις για την ίδια υπόθεση έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Μακεδονία», καθώς και τον Νίκο Ζήγρα, συγγενή του πρώην υπουργού. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της λογίστριας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο επιχειρηματίας Οικονομίδης, ο οποίος καταζητείτο, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Και οι τέσσερις απολογούνται αύριο στον ανακριτή.

Η κίνηση των λογαριασμών Σαχπατζίδη και το ακίνητο στην Κεφαλληνίας



Τι υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου κατ' αρχάς αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, αφού, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 11.000 σελίδων σε διάστημα λίγων ημερών, ώστε να μπορεί ο κ. Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί προθεσμία, οι συνήγοροι έχουν ετοιμάσει ένα υπόμνημα, όπου υποστηρίζουν πως η υπόθεση έχει κλείσει μετά τη διερεύνησή της από εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες για τον υπουργό. Επιπλέον, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του κ. Τσοχατζόπουλου, ακόμη και αν είχαν τελεστεί αδικήματα, αυτά έχουν πλέον παραγραφεί, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το συνταγματικό πλαίσιο.

Αν η αιτίαση αυτή δεν γίνει δεκτή, θα επιμείνουν στην κλήση των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ανωτάτου οργάνου λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, που έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τις επίμαχες εξοπλιστικές συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, οι αρχηγοί των τριών κλάδων και του ΓΕΕΘΑ κ.ά.. Στα τότε ΚΥΣΕΑ, της χρονικής περιόδου 1998-2002, όπου και εγκρίθηκαν τα επίμαχα προγράμματα -μεταξύ άλλων- συμμετείχαν ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κ.ά..

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου θα ισχυριστούν πως ο πρώην υπουργός υπέγραψε τυπικά τις συμβάσεις και πως κανένα έμβασμα δεν ήταν απευθείας προς τον ίδιο.

Ειδικά για το ζήτημα των υποβρυχίων, ο υπουργός αναμένεται να προτάξει το επιχείρημα ότι εκείνος αποχώρησε το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Επίσης θα ζητήσουν να μην κριθεί προφυλακιστέος, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός αφενός είναι αναγνωρίσιμος ευρέως κι έτσι η φυγή του είναι αδύνατη, αφετέρου μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα, αφού όσες φορές τού έχει ζητηθεί από τις Αρχές να καταθέσει, το έχει κάνει.

Ήδη σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία της σύλληψης ως «θεατρική» και κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης περί Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων, Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια.
Aνακοινώσεις από τα κόμματα

Σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως βασικό συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου στην  Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, εξαπέλυσε η Nέα Δημοκρατία κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως συνεχίζει να σιωπά.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο πως το το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών και χωρίς , όπως τονίζει, να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. 

«Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά - αντί των οκτώ - να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων», τονίζει ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα.

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας , η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις.

Το θέμα είναι ότι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών.

Αν το 2005 υπήρχαν στη διάθεση της Δικαιοσύνης και της Βουλής τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα, η στάση όλων μας θα ήταν από τότε διαφορετική σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Τα σημερινά, όμως, στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί, κατά τρόπο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, να ταυτίσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια με την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010 για την διάσωση των ναυπηγείων και των χρημάτων που έδωσε ο ελληνικός λαός, χωρίς να έχει παραλάβει ώς τότε ούτε ένα υποβρύχιο.

Από τα χρήματα αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος, 730 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Θα έπρεπε δε, να θυμάται η ηγεσία της ΝΔ ότι το 2010 δεν υπεγράφη σύμβαση, αλλά ψηφίστηκε με ευρυτάτη πλειοψηφία και πρωτοφανείς όρους διαφάνειας νόμος του κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ως τότε στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών.

Οι δε αντιρρήσεις της ΝΔ ήταν εστιασμένες μόνο στον τύπο των δύο νέων υποβρυχίων με ρητή δήλωση ότι δεν θέτει κανένα θέμα διαφάνειας. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει.

Προκύπτει όμως από τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ και μείζον ζήτημα ως προς τη λειτουργία της παρούσας Κυβέρνησης, καθώς η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει υλοποιήσει συνειδητά από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα τον ισχύοντα νόμο
του κράτους για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια. 

Ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται έτσι να εκτελεί κομματικές εντολές που παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους τα ποσά που έχει καταβάλει
μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο, τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό συνιστά εξαιρετικής σημασίας θεσμικό ζήτημα για το οποίο πρέπει προφανώς να επιληφθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αβραμόπουλος.

Φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Άμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».

www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...