Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ανακυκλώστε και περιορίστε τα σκουπίδια

Η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των σκουπιδιών, εξοικονομούν πρώτες ύλες και ενέργεια, που χρειαζόμαστε, για να παράγουμε καινούριο χαρτί, μέταλλο, γυαλί, και άλλα αντικείμενα. Η εξοικονόμηση ενέργειας βοηθάει στο να διορθώσουμε τις κλιματικές αλλαγές.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
  1. Μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν. Μπορούμε να διορθώσουμε ένα προϊόν. Εάν ένα προϊόν, που χρησιμοποιούμε, χαλάσει (π.χ. ένα ζευγάρι παπούτσια, ένας βραστήρας κ.λπ.), πρέπει πρώτα να ελέγξουμε, εάν διορθώνεται. Δεν είναι δυνατόν να πετάμε, στα σκουπίδια, ό,τι παρουσιάσει ένα μικρό ελάττωμα ή μια μικρή βλάβη. Η διόρθωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι οι καλύτεροι τρόποι, για να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών. Ας προσπαθήσουμε να μην αγοράζουμε προϊόντα μιας χρήσεως. Όταν κάτι, για εμάς, είναι άχρηστο μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον άλλον, που το χρειάζεται.
  2. Ανακυκλώνουμε περισσότερο. Περίπου τα 2/3 όλων των οικιακών σκουπιδιών μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν εφαρμόσει προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, μετάλλων. Κάποιοι άλλοι δήμοι έχουν προγράμματα και για άλλα υλικά, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παπούτσια, ξυλεία κ.λπ. Η Green Dot Cyprus αποτελεί μέχρι σήμερα το μόνο Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών στην Κύπρο.
  3. Φτιάχνουμε κομπόστα, από τα σκουπίδια μας. Τα σκουπίδια, που παράγουμε, όταν μαγειρεύουμε (π.χ. φλούδες λαχανικών) ή όταν πετάμε υπολείμματα φαγητού, μπορούμε να τα θάψουμε, στον κήπο μας και να παράγουμε κομπόστα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως λίπασμα, στα λουλούδια μας.
Όλα τα σκουπίδια του κήπου ή της γλάστρας μας, π.χ. κομμένο γρασίδι, κλαδεμένα κλαράκια, κουρεμένες μπορντούρες καθώς και φλούδες, σπόροι φρούτων και λαχανικών μπορούν να γίνουν κομπόστα. Η διαδικασία αυτή, σε αντίθεση με την απόρριψη σε χωματερές, μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι δήμοι διαθέτουν, με μειωμένο κόστος, ειδικούς κάδους κομποστοποίησης. Άλλοι δήμοι χορηγούν ειδικές πράσινες σακούλες, για τη συλλογή αυτών των σκουπιδιών, τα οποία συλλέγουν οι ίδιοι οι δήμοι, είτε δωρεάν, είτε ένα με ελάχιστο κόστος για τους πολίτες. Η κομπόστα αποτελεί ένα καλό φυσικό λίπασμα.

Τι μπορεί να γίνει κομπόστα:
  • Φλούδες φρούτων και λαχανικών
  • Σακουλάκια τσαγιού (αυτά που «βαφτίζουμε» σε βραστό νερό, για να κάνουμε τσάι)
  • Κόκκοι ή κατακάθια καφέ
  • Κελύφη αυγών
  • Γρασίδι, κλαράκια, φύλλα
  • Χαρτί και μαλακό χαρτόνι
  • Τρίχες ζώων
  • Η σκόνη, που μαζεύεται, στη σακούλα της ηλεκτρικής μας σκούπας, όμως, μόνον από μάλλινα χαλιά
Δε μπορούμε να κάνουμε κομπόστα:
  • Ακαθαρσίες σκύλου ή της γάτας μας
  • Κρέας
  • Τυριά
  • Ψάρια
  • Σερβιέτες και πάνες
  • Γυαλιστερό χαρτί
  • Σκληρά αντικείμενα
Κατοικίδια ζώα και κομποστοποίηση Συνήθως, τα σκυλιά και οι γάτες δεν ενοχλούνται, ούτε «ανακατεύονται» στη διαδικασία κομποστοποίησης, στον κήπο μας. Όμως, άλλα ζώα, όπως γουρούνια, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, ελάφια και άλλα ζώα, που έχουν οπλές, δεν πρέπει να πλησιάζουν το σημείο κομποστοποίησης, γιατί, ίσως, κολλήσουν ασθένειες. Εάν έχουμε τέτοια ζώα, δεν πρέπει να κάνουμε κομποστοποίηση, στον κήπο μας. Επίσης, αν έχουμε πουλερικά, πρέπει να κάνουμε κομποστοποίηση, σε καλά κλεισμένα δοχεία, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των πουλερικών, με την κομπόστα.

Υλικά μαγειρέματος Τα σκουπίδια από τα τρόφιμα και το μαγείρεμα μπορούν να γίνουν κομπόστα. Αν ο δήμος μας δε μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, μπορούμε να κάνουμε κομποστοποίηση, στον κήπο μας. Θάβουμε τα συγκεκριμένα σκουπίδια, σε ένα λάκκο και τα σκεπάζουμε με ένα στρώμα χώμα, μέχρι να γίνουν κομπόστα και να τη χρησιμοποιήσουμε, ως λίπασμα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στη Μ. Βρετανία περίπου το 1/4 του πληθυσμού φτιάχνει κομπόστα. Αυτό το ποσοστό έχει αυξανόμενη τάση. Βέβαια, ο αρχές έχουν φροντίσει να φτιάξουν τις κατάλληλες υποδομές, να μοιράσουν ειδικούς κάδους ή ειδικές σακούλες.
Περισσότερο από το 1/3 των οικιακών σκουπιδιών προέρχεται, από την κουζίνα μας ή τον κήπο μας. Είναι οργανικά απορρίμματα, που καταλήγουν, σε χωματερές και παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι αέριο του θερμοκηπίου και είναι 23 φορές πιο ισχυρό από το CO2 για τις κλιματικές αλλαγές. Η κομποστοποίηση εκτός του ότι παράγει ποιοτικό οργανικό λίπασμα, για τα φυτά μας, μειώνει και τις εκπομπές των επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου. Η κομπόστα, ως λίπασμα, βελτιώνει τη δομή το εδάφους, κρατάει την υγρασία, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη ζιζανίων. Επίσης, αντικαθιστά, ως ένα βαθμό, τα χημικά λιπάσματα, που και πλουτοπαραγωγικές πηγές εξαντλούν και το περιβάλλον επιβαρύνουν.

Γνωστά σήματα ανακύκλωσης
Ανακυκλωμένο υλικό

Ανακυκλώσιμο υλικό

Προσοχή! Τα δύο σήματα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Το πρώτο σημαίνει ότι το προϊόν προέρχεται, από ανακυκλωμένα υλικά. Το δεύτερο σημαίνει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά αυτό εξαρτάται, από εμάς.


meacolpa.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...