Ένα δυναμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις
εδόθη από το 66ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενώσεως ΗΠΑ, στην Φιλαδέλφεια όπου
και διεξήχθη το Συνέδριο από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2012. Τη διοργάνωση του
συνεδρίου την ανέλαβε η διοργανωτική επιτροπή οποία αποτελείτο από μέλη των Μακεδονικών συλλόγων Παύλος Μελάς, Αμαλία και το σύλλογο
της Νεολαίας Μέγας Αλέξανδρος. Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι κ. Κοσμάς Γιάτνσος,
Κώστας Μιτούλης και κ. Σέρη Χριστάκη οι οποίοι με τις επιτροπές τους και τη
συμμετοχή της Νεολαίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην διοργάνωση του Συνεδρίου.
Το τέλεια διοργανωμένο 65ο Συνέδριο προσέφερε τα πάντα: παιδεία, κουλτούρα,
διασκέδαση. Η έναρξη του Συνεδρίου ευλογήθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο
Κώττρο.
Στο ακαδημαϊκό πάνελ το οποίο έφερε τον τίτλο «Πάνελ της Μακεδονικής Κληρονομιάς» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εισηγήθηκαν οι εξής εμπειρογνώμονες:
Ο κ. Σερ Μαλίκ, Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ της φυλής των Καλάς, ο καθ. Μάρκος Τέμπλαρ και η καθ. Νίνα Γκατζούλη. Τα επιχειρήματά τους επικεντρώθηκαν στο θέμα: «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί μια μόνιμη ονομασία της ΠΓΔΜ, που περιλαμβάνει τον όρο
«Μακεδονία». Οι κύριοι
Γιάντσος και Χριστάκης ήταν οι συντονιστές του φόρουμ. Στο πάνελ προστέθηκε με
πολύ προσεγμένες τελικές παρατηρήσεις ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από την Αθήνα, κ. Νικόλαος Ξυδάκης, ο οποίος εξήγησε την σημερινή
πολιτική και οικονομική θέση της Ελλάδας και την ανάγκη στρατηγικής για την
αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.Στο ακαδημαϊκό πάνελ το οποίο έφερε τον τίτλο «Πάνελ της Μακεδονικής Κληρονομιάς» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εισηγήθηκαν οι εξής εμπειρογνώμονες:
Ο κ. Σερ Μαλίκ, Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ της φυλής των Καλάς, ο καθ. Μάρκος Τέμπλαρ και η καθ. Νίνα Γκατζούλη. Τα επιχειρήματά τους επικεντρώθηκαν στο θέμα: «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί μια μόνιμη ονομασία της ΠΓΔΜ, που περιλαμβάνει τον όρο
Τη συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής το χαρακτήρισε ίσως το πιο επίκαιρο θέμα του κόσμου για τα τελευταία δύο χρόνια, «Η Ελλάδα και το Ευρώ Οικονομική Κρίση». Το πρόγραμμα το άνοιξε η θρυλική μορφή του Αλεξάντερ Χάμιλτον (η οποία αναπαραστάθηκε με τρομερή επιτυχία από έναν ηθοποιό της περιοχής). Ο Αλεξάντερ Χάμιλτον υπήρξε ιδρυτής, οικονομολόγος, πολιτικός φιλόσοφος, και πρώτος Υπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ρόλος του στη οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε πολύ έξυπνα με θέμα το εμπόριο, η συνεργασία των τραπεζών με την κυβέρνηση και φυσικά σατιρίστηκαν ή εξυμνήθηκαν τα μυαλά των συμμετεχόντων πολιτικών της εποχής του.
Ο Δρ. Γιώργος Τσετσέκος, Κοσμήτορας, από το Πανεπιστημίου Drexel, παρείχε μια ποσοτική βάση για το πώς η Ελλάδα μπήκε στο οικονομική αυτό πρόβλημα. Ο Δρ. Κυριάκος Κοντόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Temple, παρείχε μια κοινωνιολογική άποψη του προβλήματος. Ο κ. Παναγιώτης Τσαούσης, ασφαλιστικός ειδήμονας, παρουσίασε μια διεθνή προοπτική που τονίστηκε από μια πολύ γραφική παρουσίαση λογιστικής ποιες χώρες οφείλουν πόσο και σε ποιον. Ο Georg Huellstrunk, Οικονομικός Σύμβουλος παρουσίασε τον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στον γερμανικό Τύπο και μια εμφανή πρόσφατη χαλάρωση εκ μέρους της γερμανικής αριστερής πτέρυγας για το υπόλοιπο της λιτότητας και των επενδύσεων στην ανάπτυξη. Ο Τάσος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής σε ελληνικές επιχειρήσεις έδωσε ίσως το μοναδικό προσανατολισμό πως η Ελλάδα πρέπει να καινοτομεί και να ανταγωνίζεται σε μια παγκόσμια οικονομία. Ο Νικόλαος Ξυδάκης, αρχισυντάκτης στην Αθηναϊκή εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έδωσε ένα πολιτικά προσανατολισμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές του Ιουνίου. Ο Ευάγγελος Δεληκούρας προετοίμασε και συντόνισε την όλη εκδήλωση με άψογο τρόπο, οδηγώντας τους συμμετέχοντες μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων σε βαθύτερη ανάλυση του οικονομικού θέματος.
Στην επίσημη δεξίωση στην οποία παραβρέθηκαν 350 άτομα, βραβεύτηκε και ανακηρύχθηκε Ισόβιο Μέλος της Παμμακεδονικής ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος για την προσφορά του στο θέμα της Μακεδονίας, ενώ ο κ. Ηαράλαμπος Ηλιόπουλος ανακηρύχθηκε και τιμήθηκε ως Μέγας Ευεργέτης της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Επίσης τιμήθηκε ο κ. Μάρκος Τέμπλαρ, καθώς και ο Δρ. Χρήστος Καράτζιος για την προσφορά τους στον ελληνισμό υπερασπίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Επίσης κατά τη διάρκεια της δεξίωσης τιμήθηκαν οι εξής πρώην Ύπατοι Πρόεδροι της οργάνωσης: Ο κ. Παναγιώτης Μιτούλης, ο κ. Στέργιος Γκάγκας, ο κ. Ανδρέας Μπουϊκίδης, ο κ. Ναπολέων Δαμιανίδης, ο Δρ.Γεώργιος Αχταρίδης, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος ο κ. Φώτης Γερασόπουλος, ο κ. Αθανάσιος βουλγαρόπουλος, ο κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ο Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, η κ. Νίνα Κοντοδίνα-Περοπούλου, ο κ. Σωτήριος Πρώιος, ο κ. Παναγιώτης Σπηλιάκος, η κ. Νίνα Γκατζούλη και ο Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
Το χορευτικό πρόγραμμα άρχισε με Ποντιακούς χορούς. Το δε αποκορύφωμα και η ουσία αρμονικής συνεργασίας με κέφι, μεράκι και υπερηφάνεια για την πολιτιστική μας κληρονομιά ήταν η συμβολή της Νεολαίας από τη Βοστόνη και Φιλαδέλφεια με τους Μακεδονικούς χορούς, την χορογραφία χορού η οποία είχε διεξαχθεί από παλιά μέλη των χορευτικών, αλλά και την αναπαράσταση του συμβολικού χορού Μπούλες από την Νάουσα που χορεύεται τις Απόκριες.
Οι Μακεδόνες και οι φίλοι τους είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να απολαύσουν την ξενάγηση σε διάφορα ιστορικά μέρη της Φιλαδέλφειας η οποία διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του 66ου Συνεδρίου. Εκδόθηκε επίσης λεύκωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μηνύματα, αλλά τκαι η ιστορία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Το καλαίσθητο αυτό λεύκωμα το επιμελήθηκε η κ. Σέρη Χριστάκη.
Η τετραήμερη συνέλευση των Μακεδόνων τελείωσε με το καθιερωμένο από τη Νεολαία της Φιλαδέλφειας, Μέγας Αλέξανδρος, στο Ridley Creek State Park, όπου οι Μακεδόνες έδωσαν την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Συνέδριο.
Ο επανεκλεγείς Ύπατος Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης τόνισε: «Είμαι υπερήφανος που υπηρετώ ένα Οργανισμό με ιστορία, έχει κάνει μεγάλο αγώνα εναντίον των επιδιώξεων των γειτόνων μας για το όνομα της Μακεδονίας».
Στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο 27 Μαϊου 2012 εκλέχτηκαν οι κάτωθι:
Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης-Ύπατος Πρόεδρος
Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής- Ύπατος Αντιπρόεδρος
Χαράλαμπος Σταθόπουλος-Β’ Αντιπρόεδρος (Πρόεδρος Νεολαίας)
Δημήτρης Χατζής -Ύπατος Γραμματέας
Σοφία Στρουμπάκη – Ύπατη Ταμίας
Δημήτριος Τασσόπουλος – Βοηθός Ταμία
Επίσης, κατά περιφέρειες κυβερνήτες εκλέχτηκαν οι εξής:
Ροδή Βασιλειάδου Μητκώνη, Ιορδάνης Αλεξιάδης, Στέλιος Κιριμλής, Σοφία Μέσκου, Χρήστος, Παπαδήμας, Μαρία Χατζηνάκου, Ιωάννης, Κωστούλας, Νίκος Κομνηνός.
Κατά τη διάρκεια του 66ου Συνεδρίου ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις και δηλώσεις:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 66ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 25-28 Μαΐου 2012, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβένιας έχοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της Π.Γ.Δ.Μ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Παροτρύνουμε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να ερευνήσει τον προκείμενο κίνδυνο μιας ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα αυτού.
2. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι σε καμία περίπτωση οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου συμπεριλαμβανομένων των Μακεδονικών Ενώσεων στην Ελλάδα θα αποδεχθούν ποτέ τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του για το όνομα της γειτονικής χώρας. Επίσης αναγνωρίζουμε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, όμως και τα εθνικά μας θέματα χρήζουν ίσης σπουδαιότητας. Δεν πρέπει να αφήσουμε ακραία στοιχεία να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
3. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
4. Η Παμμακεδονική Ένωση ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπόλοιπη Διεθνή Κοινότητα, όπως η τελική ονομασία του κρατιδίου της Π.Γ.Δ.Μ ξεχωρίζει με ακρίβεια τον Σλαβικό πληθυσμό αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες.
5. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
6. Η μόνιμη ονομασία της χώρας της Π.Γ.Δ.Μ οφείλει να εκφράζει την πολυεθνική της σύσταση η οποία θα επιτρέψει σε όλους του κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά.
7. Απαιτούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής προέλευσης κατοικούντων στην Π.Γ.Δ.Μ όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
8. Η Μακεδονική ταυτότητα είναι πολιτιστικά και ιστορικά ελληνική. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έννοια Μακεδονικής εθνολογικής ταυτότητας και Μακεδονικής γλώσσας.
9. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.
10. Ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η τελική συμφωνημένη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ή τα παράγωγά του.
11. Zητούμε όπως η τελική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ αντανακλάται στο σύνταγμά της.
12. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη του κρατιδίου βορείως των συνόρων της Ελλάδος με το ενδιάμεσο όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές του να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εφ’όσον το επίσημο όνομα του δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία η παράγωγο του ονόματος αυτού. Περαιτέρω, δεν τρέφουμε κακία η δόλο για τους πολίτες του κράτους αυτού ή της διασποράς του. Επιπλέον θεωρούμε πως οι καλές γειτονικές σχέσεις θα αποτελέσουν ένα περαιτέρω κριτήριο για την ευρω-ατλαντική του ένταξη.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 66ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 25 έως τις 28 Μαΐου του 2012 στη Φιλαδέλφεια της Πολιτείας της Πενσυλβένιας αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Απαιτούμε όπως η συνεχής προπαγάνδα για αλυτρωτισμό που εκπέμπεται από την ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης της οικειοποίησης και διαστροφής της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, παύσει παντελώς.
2. Δεν θα δεχθούμε ποτέ οποιαδήποτε Εκκλησία, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» η παράγωγό του στο όνομά της.
3. Διαφωνούμε με την χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε οποιοδήποτε έγγραφο από Ελληνικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εντός Ελλάδος και παγκοσμίως.
4. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους 372 Ακαδημαϊκούς ειδικούς της Ελληνορωμαϊκής εποχής παγκοσμίως για την διακήρυξη της ιστορικής αλήθειας της Μακεδονίας.
5.Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για την αποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με οποιοδήποτε όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ή παράγωγα του όρου αυτού.
6.Συμφωνούμε με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία απέκλεισε τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από οποιαδήποτε μελλοντική επίσημη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Οποιαδήποτε αλλαγή της απόφασης αυτής πρέπει να είναι απόφαση των Ελλήνων μέσω δημοψηφίσματος.
7. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.
8. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Πρέπει να αποσύρει αμέσως όλα τα κατοχικά στρατεύματά της, να αποσύρει τους παράνομους εποίκους οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Τουρκική ενδοχώρα πρέπει να επιστρέψει όλες τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες και να προβεί σε αποζημιώσεις προς τους Κυπρίους.
9. Θεωρούμε τις συνεχείς διακρίσεις , πράξεις, κανονισμούς και τακτικές της Τουρκίας ενάντια στο Χριστιανικό Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας κάτι που τυγχάνει ασυμβίβαστο με τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος της ΕΕ. Απαιτούμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή της κατησχυμένης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Τουρκικού Δικαστηρίου να αρνηθεί την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως αντιτίθεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
10. Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας να αναγνωρίσουν την γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν οι Έλληνες Πόντιοι.
11. Καταδικάζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου από την Τουρκία.
12. Απαιτούμε την επιστροφή των ιερών κειμηλίων των μοναστηριών Δράμας και Σερρών από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.
13. Απαιτούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο της καταγωγής τους.
14. Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.
15. Υποστηρίζουμε την πρόταση των Καλλάς “Bring the Glory Back” (Επαναφέρετε την Δόξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) η οποία έχει υποβληθεί ως πρότυπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
16. Η συλλογή των οστών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι οικονομική συναλλαγή, αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα και εθνικό καθήκον μας. Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί το Σεβασμό των Ανθρωπίνων, Πολιτικών, Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.
17. Η Αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας με το θέμα των Τσάμηδων, εάν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου