Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Δουβλίνο ΙΙ και η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ

Ο Χρυσοχοΐδης κόπτεται προεκλογικά να γεμίσει τα εγκαταλελειμένα στρατόπεδα της επικράτειας με μετανάστες περνώντας άρον-άρον τροπολογία σήμερα (όπως εξήγγειλε στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA, φυσικά), η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια. 

Ωστόσο, ήταν Υπουργός Δημοσίας Τάξης της κυβέρνησης Σημίτη, όταν στις 18 Φεβρουαρίου 2003 επί ελληνικής, μάλιστα, προεδρίας, τα κράτη μέλη της Ε.Ε ενέκριναν τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 343/2003 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2003 “για τα κριτήρια και τους μηχανισμούς προσδιορισμού του κράτους μέλους το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που έχει υποβληθεί σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας”, γνωστό ως Δουβλίνο II.

Ο εν λόγω Κανονισμός καθορίζει την χώρα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με το δεσμευτικό αυτό κείμενο, ένας μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.

Μ’ αυτό τον τρόπο, το Δουβλίνο ΙΙ μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρο παραμονής όλων των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που απλώς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα – τράνσιτ με προορισμό την Ευρώπη.

Το Δουβλίνο ΙΙ, επομένως, φέρει σφραγίδα Ελλάδας – ΠΑΣΟΚ – Χρυσοχοΐδη. Και η κύρια
ευθύνη είναι ότι παρά την συνεχιζόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τα τελευταία χρόνια, η τότε ελληνική κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν στον καταδικαστικό, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της χώρας, κανονισμό “Δουβλίνο ΙΙ”, πιστεύοντας ότι με την ίδρυση της Φρόντεξ και του σφραγίσματος των συνόρων, στην οποία πρωτοστάτησαν, θα έβρισκε ισοδύναμα μέτρα.

Για ένα κρίσιμο ζήτημα πανευρωπαϊκής διάστασης, με το οποίο επιβαρύνεται μονόπλευρα η Ελλάδα επί χρόνια, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβγαλε μόνη τα μάτια της και δημιούργησε τις εκρηκτικές διαστάσεις του σημερινού προβλήματος που επιχειρεί να επιλύσει με εκτοπίσεις και αυταρχισμό.

Από απόρρητα τηλεγραφήματα της Πρεσβείας των ΗΠΑ προς το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, (ρεπορτάζ της Ντ. Βαγενά, Ελευθεροτυπία, 12.1.2011) μαθαίνουμε, ότι με μεγάλη καθυστέρηση στο ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκαν το αδιέξοδο του Δουβλίνου ΙΙ: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα της μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της για τη μετανάστευση και το άσυλο.  Η νέα ελληνική στρατηγική περιλαμβάνει όχι μόνο μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης “εξευρωπαϊσμό” του θέματος της αντιμετώπισης της μετανάστευσης: άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην ασφάλεια των συνόρων, έκκληση προς την Τουρκία να καταστείλει το δουλεμπόριο στο Αιγαίο και να δεχτεί πίσω όσους απελαύνονται και αναπροσδιορισμό της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ, που επιφορτίζει την Ελλάδα με την ευθύνη για όλους τους μετανάστες που μπαίνουν στην Ευρώπη μέσω των συνόρων της“.

Έτσι, δειλά, όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και χωρίς απολύτως καμιά επιτυχία, άρχισαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ζητούν αναθεώρηση του Δουβλίνου, του κανονισμού που υπογράφηκε επί προεδρίας Σημίτη. 

Ενδεικτικά, ο Παπουτσής ζητά στις 24.2.2011 να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρημένου κράτους μέλους και της κατάργησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου. Η ευρωβουλευτής Κοππά, λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011 σε παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ “δεν είναι ανεκτός, δεν είναι κάτι που μπορούν να το αντέξουν οι πληθυσμοί, δεν είναι κάτι που μπορούν να το αντέξουν οι χώρες. Επομένως, από τη δική μας πλευρά, είναι ένα πάγιο αίτημα η αναθεώρηση τουλάχιστον υπό το φως των νέων εξελίξεων”. Μόνο ο λαλίστατος Χρυσοχοΐδης έχει καταπιεί τη γλώσσα του, ο υπογράψας τον κανονισμό…

Η ιστορική ευθύνη δεν μπορεί να θαφτεί από τον ενορχηστρωμένο ακτιβισμό του Χρυσοχοΐδη και λοιπών, οι οποίοι προεκλογικά βάζουν στο στόχαστρο με ξεδιάντροπο και ανεύθυνο τρόπο τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...