Το 2013 είναι απο τα πιο ενδιαφέροντα έτη στον 21ο αιώνα σε θέματα
ασφαλείας και οχι μόνο. Ας βάλουμε λοιπόν συνοπτικά κάποια σημαντικά
γεγονότα που θα είναι στο προσκήνιο κατά την γνώμη μου και θα μας
απασχολήσουν αρκετά.
1. Ισλάμ και επέκταση του. Η Αραβική άνοιξη ώς ενα νέο προσωνύμιο της επέκτασης του Ισλαμισμού στην Ευρώπη και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο είναι ουσιαστικά κάτι που έχει απασχολήσει πάρα πολύ και έχει χυθεί αρκετό μελάνι για αυτό το 2012. Κυρίως για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει η φανατική άποψη του Ισλάμ, που μεταφέρει μαζί της έννοιες όπως Σαρία, Τζιχάντ, κάστα Σαλαφιστών κτλ κτλ..
Η μεταφορά του Ισλάμ απο πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και απο άλλες φονταμενταλιστικές ομάδες ανθρώπων, είναι κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία των Δυτικών κρατών που δείχνουν σοβαρή αδυναμία αφομείωσης του αλλά και περιορισμού του, με υπαρκτή θέληση για ισχυρά μέτρα προς την ασύδοτη λαθρομετανάστευση προς την ήπειρο της Ευρώπης κυρίως.
Χώρες όπως η Τουρκία , η Λιβύη αλλά και μερικές ακόμα έχουν εμφανώς πεί οτι υποβοηθούν αυτές τις μετακινήσεις πληθυσμών , ακόμα και με κρατικά μέσα. Αρκεί να θυμήσω οτι μόνο στα τέλη του 2011, ο Καντάφι είχε πεί άμεσα στον Μπερλουσκόνι οτι ήθελε 10δις ευρώ ετησίως για να φρενάρει τα κύμματα λαθρομεταναστών προς την Ιταλία.
Ήδη στο κέντρο της Ε.Ε. , στις Βρυξέλες υπάρχει μια διόγκωση του Ισλαμικού πληθυσμού, όπως και στο Λονδίνο, στο Παρίσι, αλλα΄και στο Βερολίνο. Ομάδες πληθυσμού που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία εκεί, ήθη και νόμους όπως η Σαρία. Σκοταδισμός του μεσαίωνα δηλαδή που θα επιβληθεί με άλλα μέτρα και σταθμά.
Αν δεν δράσει άμεσα , αυστηρά και με σιδηρά πυγμή η Ευρώπη , πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση απο πληθυσμούς που δεν θα ανεχτούν τα παραπάνω και σίγουρα θα καταλήξει σε μια πολύ βίαια κατάσταση. Είναι μόνο λογικό το οτι αν οχι αυτό τον χρόνο , μέσα στα επόμενα , θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα που δεν θα μπορεί να επιλυθεί πολιτικά και ήπια.
2. Ενεργειακό. Με το γεγονός πως το βάρος των πηγών έχει μετατοπιστεί στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και στον Ειρηνικό ωκεανό, οι δυνάμεις του κόσμου τρέχουν να λάβουν θέση ισχύος.
Με το Ιράκ , την Λιβύη , την Αίγυπτο, ώς χώρες που κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι σε έλεγχο πολιτικό και αρκετά προβλέπομενες πλέον , η επόμενη χώρα κατά σειρά είναι το Ιράν. Η δυσκολία εκεί είναι πως το Ιράν δεν είναι μια χώρα που θέλει η Ρωσία και οι ΗΠΑ να έρθουν σε σύρραξη εκτός και αν εξαναγκαστούν. Είναι σαφώς πιο εύκολο και πιο χρήσιμο να συνεργαστούν όπως γινόταν την δεκαετία του 70-80 επί Χομεϊνί, παρά να μπούν σε μια διαδικασία πολέμου, που σίγουρα θα κοστίσει πολύ περισσότερο και θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ενα επιπλεόν πρόβλημα είναι και το Ισραήλ που νιώθει το Ιράν ώς αγκάθι στα πλευρά του, κυρίως λόγω της στήριξης σε ομάδες όπως η Χεζμπολάζ και η Χαμάς.. Αλλά και η Κίνα που έχει αρκετά εκατομμύρια συμβολαίων σε παροχή ορυκτού καυσίμου που δεν θα ήθελε να διαταραχθεί με τίποτα αυτή η κατάσταση.
Συνοψίζοντας το σκηνικό στην Μ.Ανατολή και Ν.Α. Μεσόγειο ίσως η παρακάτω παράγραφος να είναι πιο απλή σαν εξήγηση. Όλες οι χώρες εκεί πρέπει να δίνουν πρόθυμα πρόσβαση στους ενεργειακούς τους πόρους στις Δυτικές βιομηχανικές χώρες. Αν κάποια χώρα θελήσει να έρθει σε αντιπαράθεση πρέπει να απομονωθεί και να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση. Σε πρώτη φάση με διάφορα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα.. και μόνο αν είναι απαιτητό και απαραίτητο με δυναμικά μέτρα.
Οι νέες χώρες που εμφανίζονται να έχουν "ενεργειακή αξία" είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε αυτό το κομμάτι δυστυχώς για την Ελλάδα είναι πολύ πιο περίπλοκα, καθώς δεν έχει την πολιτική και στρατιωτική ισχύ να οριοθετήσει μια ΑΟΖ , αποθαρρύνοντας και τους γείτοντες της (Τουρκία, Αλβανία, Αίγυπτο , Λιβύη) .. και έτσι ακριβώς επειδή έχει χάσει μέρος της κυριαρχίας της , ζητεί ουσιαστικά βοήθεια απο ΗΠΑ και Ε.Ε. στο να το κάνουν εκείνοι για αυτήν. Κάτι που θα κοστίσει σίγουρα.
Για την Κύπρο είναι πιο απλά τα πράγματα, αφού έχοντας ήδη ΑΟΖ και ήδη μια ισχυρή σύμμαχο χώρα στο πλάι της (βλ. Ισραήλ) , είναι πιο εύκολο να μπεί σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με εταιρίες και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη , ακόμα και αν η Τουρκία ουσιαστικά αντιδρά (αν και δεν εισακούεται πλέον).
Όσον αφορά το πεδίο του Ειρηνικού εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τις χώρες αλλά πολύ πιο έντονα όσον αφορά τις ισορροπίες καθώς καμία χώρα εκεί δεν θέλει να σχηματίσει συμμαχία ... αλλά και καμία χώρα δεν θέλει να κάνει συμβιβασμό. Έτσι τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα είναι για μια ακόμη φορά σε διπλωματική ένταση , έχοντας μάλιστα και θέματα ασφαλείας με το Πακιστάν σε αναβρασμό, το Αφγανιστάν να παραμένει ασταθές (ειδικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ).. και μόνο παράγοντα σταθερότητας την Ινδία που όμως έχει μια ιδιότυπη διπλωματική κίνηση που δεν είναι εύκολο να προσεγγιστεί. Προσθέτοντας τώρα και το απολυταρχικό καθεστώς της Β.Κορέας... το μείγμα είναι πιο εκρηκτικό απο όσο μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, αφού οι συμβιβασμοί που μπορούν να γίνουν εκεί είναι ελάχιστοι.. και η δυναμική παρέμβαση απο μια τρίτη ισχυρή δύναμη, ακόμα πιο δύσκολη.
3. Αφρική. Εδώ και μερικές εβδομάδες αναφέρω συνεχώς την ήπειρο της Αφρικής κυρίως στην υποσαχάρια περιοχή που φαίνεται να υπάρχει έντονη δραστηριότητα δυνάμεων και χωρών που δεν είχαν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον την προηγούμενη δεκαετία.
Μόλις πριν μερικούς μήνες με αφορμή τα περιστατικά στο Μαλί, η Γαλλία ζήτησε την βοήθεια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για να "εφαρμοστεί δημοκρατία και ειρήνη". Στην πραγματικότητα όμως , υπάρχει μέγάλο περιθώριο εκεί για εκμετάλλευση πόρων και ευκαιριών που σίγουρα έχει μπεί στα πλάνα μεγάλων δυνάμεων.
Επί παραδείγματι , σε δημοσίευμα περιοδικού περί στρατηγικής και εξοπλισμών αναφέρεται η προσπάθεια της Γερμανίας να πουλήσει πολεμικό υλικό στις χώρας του Σουδάν και Κονγκό αποσπώντας ενα πολύ μεγάλο ποσοστό απο χώρες παραδοσιακές σε τέτοιες προμήθειες όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι θα ακούσουμε πολλά για το τι θα γίνει στην γεννέτειρα ήπειρο της ανθρωπότητας. Σχέδια που σήμερα διαμορφώνονται και θα εφαρμοστούν σε βάθος δεκαετίας.
4. Τεχνολογία και πληροφορία. Δεν είναι ξένο προς τα αυτιά μας πως όποιος έχει στην κατοχή του , τις καλύτερες πληροφορίες , την καλύτερη τεχνολογία μπορεί να κερδίσει μια διαμάχη πριν καν αρχίσει. Η αλήθεια είναι όμως πως ο τομέας πλέον , ειδικά το τελευταίο έτος, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που πραγματικά θέλει ειδική μνεία.
Ο παράγοντας άνθρωπος και ο παράγοντας τεχνολογία πλέον είναι σε σημείο επαφής μετά απο μια δεκαετία σύγκλισης , και οι υπηρεσίες πληροφοριών το έχουν αντιληφθεί πολύ καλά. Έτσι πολλές χώρες σπαταλούν δις επί δις ευρώ σε αυτούς τους τομείς, με κρυφό και φανερό τρόπο. Το μόνο που μπορεί να πεί κάποιος σε αυτό , είναι πως το 2013 θα είναι ενα έτος που αυτό ειδικά το κομμάτι θα είναι εκείνο που θα γνωρίσει πολύ δημοσιότητα (έστω και αν αυτό αποτελεί παράδοξο).. .και όποια χώρα αμελήσει να το αναπτύξει , πολύ σύντομα θα γίνει ουραγός και θεατής καταστάσεων παρά συμμέτοχη και ενεργό μέλος τους.
Αν κάποιος το αμφισβητεί , δεν έχει παρά να δεί τι γίνεται στα πεδια ενεργειών σε όλο τον κόσμο και πως και που ενεργούν αυτοί οι τομείς. Οπότε τόσο ο τομέας επιθετικής πολιτικής και σχεδίου σε αυτό το κομμάτι , όσο και αμυντικού θα έχει αρκετή ανάπτυξη.
5. Οικονομία.. δηλώνω ανίδεος στο κομμάτι αυτό πέρα απο αυτά που μπορεί να γνωρίζει ο μέσος πολίτης που ενημερώνεται. Το μόνο όμως που γνωρίζω πολύ καλά είναι πως αν κάποιος θέλει να στηρίξει ενα μεγαλεπήβολο οικονομικό σχέδιο , σε όποια κλίμακα και αν το κάνει (εταιρία, χώρα, κόσμος).. το μόνο σίγουρο είναι οτι θα χρειαστεί και πολιτική/ηγετική συμμετοχή με ενα αντίστοιχα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Και μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κάτι τέτοιο. Οπότε παραμένω απαισιόδοξος επι αυτού.
6. τομεάς ασφαλείας. Ενα κομμάτι υπηρεσιών που θα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο άνοιγμα και ζήτηση για δυναμικό. Μόνο που θα είναι για πολύ μεγάλες εξιδεικεύσεις και ακόμα μεγαλύτερες ικανότητες στην διαχείριση πληροφορίας, τεχνολογίας και ανθρώπων.
Ο λόγος για αυτό είναι ακριβώς επειδή και η αντίθετη πλευρά που θα κινείται στο παρασκήνιο θα εκσυγχρονίζει τους τρόπους δράσης της .Η μονόπλευρη οπτική οτι κάποιος μπορεί να είναι καλός μόνο σε φυσικές αντιμετωπίσεις επικίνδυνων καταστάσεων ή μόνο σε ηλεκτρονικές αντίστοιχα καταστάσεις, δεν θα΄ είναι αρκετό πλέον στο 2013.
7. Τρόφιμα και νερό. Οι αυξανόμενες πιέσεις σε τιμές αλλά και στον τρόπο διαχείρισης και παροχής προς τον κόσμο θα αλλάξει ριζικά και θα ξεκινήσει πολύ έντονα μέσα στο 2013. Ήδη το θέμα των τροφίμων είναι γνωστό , καθώς οι τιμές οπως είπα είναι σε αυξητικές τάσεις, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ακόμα και στον Δυτικό κόσμο που σύντομα θα δημιουργήσουν αναταραχές. Ακόμα μεγαλύτερο το θέμα του νερού, όπου μπαίνει για πρώτη φορά το θέμα κεντρικής διαχείρισης τους απο θεσμικά παγκόσμια όργανα και οχι απο εθνικές κυβερνήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι εδώ πως θα τεθεί θέμα επιβίωσης αλλα΄και αλλαγή τρόπου διαβίωσης μέσα στα επόμενα χρόνια αν μέσα στην περίοδο 2013-2020 δεν μπεί κάποιο σωστό πλαίσιο σίτισης και ενυδάτωσης των πληθυσμών. Θεωρώ οτι αν όντως καταλήξουμε σε πολέμους και επεισόδια με αιτίες τα παραπάνω, θα είναι φοβερά αιματηροί καθώς θα είναι καθαρά μάχες προς επιβίωση.
Κλείνοντας τον μικρό κύκλο ανάλυσης για το 2013, θα αναφέρω μόνο το γνωστό στους περισσότερους που ασχολούνται σοβαρά με τέτοιες προβλέψεις. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα ανάλυσης που βασίστηκε στα μέχρι σήμερα στοιχεία και τεκταινόμενα. Κάθε ώρα και μέρα που περνάει ενα καινούριο δεδομένο υφίσταται που μπορεί να αλλάξει τα πάντα δραστικά. Πολλά απο αυτά μπορεί ήδη να συμβαίνουν, αλλά μόνο μια ομάδα ή ενα ολόκληρος οργανισμός μπορεί να έχει την ικανότητα να έχει γνώση σχεδόν των πάντων σε ρεαλιστικό χρόνο. Ενα μόνο άτομο , το μόνο που μπορεί να κάνει είναι απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις και να κρίνει και να σκέφτεται πάνω σε αυτά που έχει ήδη πρόσβαση.
Με αυτά και με αυτά... θα πω οτι το 2013 αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κρατήστε τα παρακάτω σαν θέματα στο μυαλό σας. Αραβική ΄Άνοιξη, Ενεργειακό, Αφρική, SIGINT & HUMINT σε σύγκλιση, Οικονομία και ασφάλεια και φυσικά .. να θυμόμαστε οτι έξω απο τα σύνορα μας που εμείς είμαστε σε εσωτερική αναταραχή.. ενας κόσμος βρίσκεται σε μια διαδικασία ριζικής αλλαγής. Ας είμαστε ενήμεροι για να μην λέμε μετά οτι δεν ξέραμε, ή ... πέφτουμε πάλι σε θεωρίες συνομωσίας.
pigadi-tis-skepsis
1. Ισλάμ και επέκταση του. Η Αραβική άνοιξη ώς ενα νέο προσωνύμιο της επέκτασης του Ισλαμισμού στην Ευρώπη και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο είναι ουσιαστικά κάτι που έχει απασχολήσει πάρα πολύ και έχει χυθεί αρκετό μελάνι για αυτό το 2012. Κυρίως για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει η φανατική άποψη του Ισλάμ, που μεταφέρει μαζί της έννοιες όπως Σαρία, Τζιχάντ, κάστα Σαλαφιστών κτλ κτλ..
Η μεταφορά του Ισλάμ απο πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και απο άλλες φονταμενταλιστικές ομάδες ανθρώπων, είναι κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία των Δυτικών κρατών που δείχνουν σοβαρή αδυναμία αφομείωσης του αλλά και περιορισμού του, με υπαρκτή θέληση για ισχυρά μέτρα προς την ασύδοτη λαθρομετανάστευση προς την ήπειρο της Ευρώπης κυρίως.
Χώρες όπως η Τουρκία , η Λιβύη αλλά και μερικές ακόμα έχουν εμφανώς πεί οτι υποβοηθούν αυτές τις μετακινήσεις πληθυσμών , ακόμα και με κρατικά μέσα. Αρκεί να θυμήσω οτι μόνο στα τέλη του 2011, ο Καντάφι είχε πεί άμεσα στον Μπερλουσκόνι οτι ήθελε 10δις ευρώ ετησίως για να φρενάρει τα κύμματα λαθρομεταναστών προς την Ιταλία.
Ήδη στο κέντρο της Ε.Ε. , στις Βρυξέλες υπάρχει μια διόγκωση του Ισλαμικού πληθυσμού, όπως και στο Λονδίνο, στο Παρίσι, αλλα΄και στο Βερολίνο. Ομάδες πληθυσμού που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία εκεί, ήθη και νόμους όπως η Σαρία. Σκοταδισμός του μεσαίωνα δηλαδή που θα επιβληθεί με άλλα μέτρα και σταθμά.
Αν δεν δράσει άμεσα , αυστηρά και με σιδηρά πυγμή η Ευρώπη , πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση απο πληθυσμούς που δεν θα ανεχτούν τα παραπάνω και σίγουρα θα καταλήξει σε μια πολύ βίαια κατάσταση. Είναι μόνο λογικό το οτι αν οχι αυτό τον χρόνο , μέσα στα επόμενα , θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα που δεν θα μπορεί να επιλυθεί πολιτικά και ήπια.
2. Ενεργειακό. Με το γεγονός πως το βάρος των πηγών έχει μετατοπιστεί στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και στον Ειρηνικό ωκεανό, οι δυνάμεις του κόσμου τρέχουν να λάβουν θέση ισχύος.
Με το Ιράκ , την Λιβύη , την Αίγυπτο, ώς χώρες που κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι σε έλεγχο πολιτικό και αρκετά προβλέπομενες πλέον , η επόμενη χώρα κατά σειρά είναι το Ιράν. Η δυσκολία εκεί είναι πως το Ιράν δεν είναι μια χώρα που θέλει η Ρωσία και οι ΗΠΑ να έρθουν σε σύρραξη εκτός και αν εξαναγκαστούν. Είναι σαφώς πιο εύκολο και πιο χρήσιμο να συνεργαστούν όπως γινόταν την δεκαετία του 70-80 επί Χομεϊνί, παρά να μπούν σε μια διαδικασία πολέμου, που σίγουρα θα κοστίσει πολύ περισσότερο και θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ενα επιπλεόν πρόβλημα είναι και το Ισραήλ που νιώθει το Ιράν ώς αγκάθι στα πλευρά του, κυρίως λόγω της στήριξης σε ομάδες όπως η Χεζμπολάζ και η Χαμάς.. Αλλά και η Κίνα που έχει αρκετά εκατομμύρια συμβολαίων σε παροχή ορυκτού καυσίμου που δεν θα ήθελε να διαταραχθεί με τίποτα αυτή η κατάσταση.
Συνοψίζοντας το σκηνικό στην Μ.Ανατολή και Ν.Α. Μεσόγειο ίσως η παρακάτω παράγραφος να είναι πιο απλή σαν εξήγηση. Όλες οι χώρες εκεί πρέπει να δίνουν πρόθυμα πρόσβαση στους ενεργειακούς τους πόρους στις Δυτικές βιομηχανικές χώρες. Αν κάποια χώρα θελήσει να έρθει σε αντιπαράθεση πρέπει να απομονωθεί και να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση. Σε πρώτη φάση με διάφορα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα.. και μόνο αν είναι απαιτητό και απαραίτητο με δυναμικά μέτρα.
Οι νέες χώρες που εμφανίζονται να έχουν "ενεργειακή αξία" είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε αυτό το κομμάτι δυστυχώς για την Ελλάδα είναι πολύ πιο περίπλοκα, καθώς δεν έχει την πολιτική και στρατιωτική ισχύ να οριοθετήσει μια ΑΟΖ , αποθαρρύνοντας και τους γείτοντες της (Τουρκία, Αλβανία, Αίγυπτο , Λιβύη) .. και έτσι ακριβώς επειδή έχει χάσει μέρος της κυριαρχίας της , ζητεί ουσιαστικά βοήθεια απο ΗΠΑ και Ε.Ε. στο να το κάνουν εκείνοι για αυτήν. Κάτι που θα κοστίσει σίγουρα.
Για την Κύπρο είναι πιο απλά τα πράγματα, αφού έχοντας ήδη ΑΟΖ και ήδη μια ισχυρή σύμμαχο χώρα στο πλάι της (βλ. Ισραήλ) , είναι πιο εύκολο να μπεί σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με εταιρίες και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη , ακόμα και αν η Τουρκία ουσιαστικά αντιδρά (αν και δεν εισακούεται πλέον).
Όσον αφορά το πεδίο του Ειρηνικού εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τις χώρες αλλά πολύ πιο έντονα όσον αφορά τις ισορροπίες καθώς καμία χώρα εκεί δεν θέλει να σχηματίσει συμμαχία ... αλλά και καμία χώρα δεν θέλει να κάνει συμβιβασμό. Έτσι τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα είναι για μια ακόμη φορά σε διπλωματική ένταση , έχοντας μάλιστα και θέματα ασφαλείας με το Πακιστάν σε αναβρασμό, το Αφγανιστάν να παραμένει ασταθές (ειδικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ).. και μόνο παράγοντα σταθερότητας την Ινδία που όμως έχει μια ιδιότυπη διπλωματική κίνηση που δεν είναι εύκολο να προσεγγιστεί. Προσθέτοντας τώρα και το απολυταρχικό καθεστώς της Β.Κορέας... το μείγμα είναι πιο εκρηκτικό απο όσο μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, αφού οι συμβιβασμοί που μπορούν να γίνουν εκεί είναι ελάχιστοι.. και η δυναμική παρέμβαση απο μια τρίτη ισχυρή δύναμη, ακόμα πιο δύσκολη.
3. Αφρική. Εδώ και μερικές εβδομάδες αναφέρω συνεχώς την ήπειρο της Αφρικής κυρίως στην υποσαχάρια περιοχή που φαίνεται να υπάρχει έντονη δραστηριότητα δυνάμεων και χωρών που δεν είχαν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον την προηγούμενη δεκαετία.
Μόλις πριν μερικούς μήνες με αφορμή τα περιστατικά στο Μαλί, η Γαλλία ζήτησε την βοήθεια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για να "εφαρμοστεί δημοκρατία και ειρήνη". Στην πραγματικότητα όμως , υπάρχει μέγάλο περιθώριο εκεί για εκμετάλλευση πόρων και ευκαιριών που σίγουρα έχει μπεί στα πλάνα μεγάλων δυνάμεων.
Επί παραδείγματι , σε δημοσίευμα περιοδικού περί στρατηγικής και εξοπλισμών αναφέρεται η προσπάθεια της Γερμανίας να πουλήσει πολεμικό υλικό στις χώρας του Σουδάν και Κονγκό αποσπώντας ενα πολύ μεγάλο ποσοστό απο χώρες παραδοσιακές σε τέτοιες προμήθειες όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι θα ακούσουμε πολλά για το τι θα γίνει στην γεννέτειρα ήπειρο της ανθρωπότητας. Σχέδια που σήμερα διαμορφώνονται και θα εφαρμοστούν σε βάθος δεκαετίας.
4. Τεχνολογία και πληροφορία. Δεν είναι ξένο προς τα αυτιά μας πως όποιος έχει στην κατοχή του , τις καλύτερες πληροφορίες , την καλύτερη τεχνολογία μπορεί να κερδίσει μια διαμάχη πριν καν αρχίσει. Η αλήθεια είναι όμως πως ο τομέας πλέον , ειδικά το τελευταίο έτος, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που πραγματικά θέλει ειδική μνεία.
Ο παράγοντας άνθρωπος και ο παράγοντας τεχνολογία πλέον είναι σε σημείο επαφής μετά απο μια δεκαετία σύγκλισης , και οι υπηρεσίες πληροφοριών το έχουν αντιληφθεί πολύ καλά. Έτσι πολλές χώρες σπαταλούν δις επί δις ευρώ σε αυτούς τους τομείς, με κρυφό και φανερό τρόπο. Το μόνο που μπορεί να πεί κάποιος σε αυτό , είναι πως το 2013 θα είναι ενα έτος που αυτό ειδικά το κομμάτι θα είναι εκείνο που θα γνωρίσει πολύ δημοσιότητα (έστω και αν αυτό αποτελεί παράδοξο).. .και όποια χώρα αμελήσει να το αναπτύξει , πολύ σύντομα θα γίνει ουραγός και θεατής καταστάσεων παρά συμμέτοχη και ενεργό μέλος τους.
Αν κάποιος το αμφισβητεί , δεν έχει παρά να δεί τι γίνεται στα πεδια ενεργειών σε όλο τον κόσμο και πως και που ενεργούν αυτοί οι τομείς. Οπότε τόσο ο τομέας επιθετικής πολιτικής και σχεδίου σε αυτό το κομμάτι , όσο και αμυντικού θα έχει αρκετή ανάπτυξη.
5. Οικονομία.. δηλώνω ανίδεος στο κομμάτι αυτό πέρα απο αυτά που μπορεί να γνωρίζει ο μέσος πολίτης που ενημερώνεται. Το μόνο όμως που γνωρίζω πολύ καλά είναι πως αν κάποιος θέλει να στηρίξει ενα μεγαλεπήβολο οικονομικό σχέδιο , σε όποια κλίμακα και αν το κάνει (εταιρία, χώρα, κόσμος).. το μόνο σίγουρο είναι οτι θα χρειαστεί και πολιτική/ηγετική συμμετοχή με ενα αντίστοιχα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Και μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κάτι τέτοιο. Οπότε παραμένω απαισιόδοξος επι αυτού.
6. τομεάς ασφαλείας. Ενα κομμάτι υπηρεσιών που θα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο άνοιγμα και ζήτηση για δυναμικό. Μόνο που θα είναι για πολύ μεγάλες εξιδεικεύσεις και ακόμα μεγαλύτερες ικανότητες στην διαχείριση πληροφορίας, τεχνολογίας και ανθρώπων.
Ο λόγος για αυτό είναι ακριβώς επειδή και η αντίθετη πλευρά που θα κινείται στο παρασκήνιο θα εκσυγχρονίζει τους τρόπους δράσης της .Η μονόπλευρη οπτική οτι κάποιος μπορεί να είναι καλός μόνο σε φυσικές αντιμετωπίσεις επικίνδυνων καταστάσεων ή μόνο σε ηλεκτρονικές αντίστοιχα καταστάσεις, δεν θα΄ είναι αρκετό πλέον στο 2013.
7. Τρόφιμα και νερό. Οι αυξανόμενες πιέσεις σε τιμές αλλά και στον τρόπο διαχείρισης και παροχής προς τον κόσμο θα αλλάξει ριζικά και θα ξεκινήσει πολύ έντονα μέσα στο 2013. Ήδη το θέμα των τροφίμων είναι γνωστό , καθώς οι τιμές οπως είπα είναι σε αυξητικές τάσεις, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ακόμα και στον Δυτικό κόσμο που σύντομα θα δημιουργήσουν αναταραχές. Ακόμα μεγαλύτερο το θέμα του νερού, όπου μπαίνει για πρώτη φορά το θέμα κεντρικής διαχείρισης τους απο θεσμικά παγκόσμια όργανα και οχι απο εθνικές κυβερνήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι εδώ πως θα τεθεί θέμα επιβίωσης αλλα΄και αλλαγή τρόπου διαβίωσης μέσα στα επόμενα χρόνια αν μέσα στην περίοδο 2013-2020 δεν μπεί κάποιο σωστό πλαίσιο σίτισης και ενυδάτωσης των πληθυσμών. Θεωρώ οτι αν όντως καταλήξουμε σε πολέμους και επεισόδια με αιτίες τα παραπάνω, θα είναι φοβερά αιματηροί καθώς θα είναι καθαρά μάχες προς επιβίωση.
Κλείνοντας τον μικρό κύκλο ανάλυσης για το 2013, θα αναφέρω μόνο το γνωστό στους περισσότερους που ασχολούνται σοβαρά με τέτοιες προβλέψεις. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα ανάλυσης που βασίστηκε στα μέχρι σήμερα στοιχεία και τεκταινόμενα. Κάθε ώρα και μέρα που περνάει ενα καινούριο δεδομένο υφίσταται που μπορεί να αλλάξει τα πάντα δραστικά. Πολλά απο αυτά μπορεί ήδη να συμβαίνουν, αλλά μόνο μια ομάδα ή ενα ολόκληρος οργανισμός μπορεί να έχει την ικανότητα να έχει γνώση σχεδόν των πάντων σε ρεαλιστικό χρόνο. Ενα μόνο άτομο , το μόνο που μπορεί να κάνει είναι απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις και να κρίνει και να σκέφτεται πάνω σε αυτά που έχει ήδη πρόσβαση.
Με αυτά και με αυτά... θα πω οτι το 2013 αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κρατήστε τα παρακάτω σαν θέματα στο μυαλό σας. Αραβική ΄Άνοιξη, Ενεργειακό, Αφρική, SIGINT & HUMINT σε σύγκλιση, Οικονομία και ασφάλεια και φυσικά .. να θυμόμαστε οτι έξω απο τα σύνορα μας που εμείς είμαστε σε εσωτερική αναταραχή.. ενας κόσμος βρίσκεται σε μια διαδικασία ριζικής αλλαγής. Ας είμαστε ενήμεροι για να μην λέμε μετά οτι δεν ξέραμε, ή ... πέφτουμε πάλι σε θεωρίες συνομωσίας.
pigadi-tis-skepsis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου