Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Βοηθούν τους γονείς τους με ιστοσελίδες

«Οι γονείς σας έχασαν τις δουλειές τους. Αν θέλετε να συνεχίσετε τα μαθήματα, θα πρέπει να βγάλετε μόνοι σας χρήματα. Θα μάθετε να φτιάχνετε sites». Η ιδέα του Μανώλη Βότση, ιδιοκτήτη της Σχολής Βότση, ενθουσίασε τους μαθητές του Ευόσμου, οι οποίοι αξιοποίησαν τα μαθήματα Πληροφορικής, για να πληρώσουν μέρος των διδάκτρων για την εκμάθηση αγγλικών. Πρόκειται για μαθητές ηλικίας 10 έως 16 ετών, από τον Εύοσμο, μία από τις πιο φτωχές συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο - ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 2012, 741 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους στην Περιφέρεια Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Το σκεπτικό ήταν οι μαθητές να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στους γονείς που δυσκολεύονται να
καταβάλουν τα δίδακτρα, εφαρμόζοντας τις θεωρίες της Πληροφορικής», λέει ο κ. Βότσης. Είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του «London.gr», ενός μοντέλου ανταλλαγής υπηρεσιών που φιλοδοξεί να επεκταθεί σε σχολεία και καταστήματα του Ευόσμου.
Στη Σχολή Βότση, η Πληροφορική διδάσκεται δωρεάν στα παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά. Η θεωρία λοιπόν τέθηκε σε εφαρμογή. «Τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν ιστοσελίδες για λογαριασμό άλλων και με τα χρήματα που κερδίζουν καλύπτουν μέρος των διδάκτρων», λέει ο δάσκαλός τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές θα καλύψουν το 50% των διδάκτρων (400 ευρώ) μόνοι τους.

«Χάρηκα»
«Η επιχείρηση του μπαμπά μου δεν πάει καλά. Το κατάλαβα ότι είναι δύσκολη η οικονομική μας κατάσταση. Χάρηκα πολύ, όταν πριν από λίγους μήνες έμαθα ότι μπορώ κι εγώ να συνεισφέρω στον οικογενειακό προϋπολογισμό», λέει η Ευγενία, μαθήτρια της Β' Γυμνασίου. Εχει διδαχτεί όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να φτιάξει μια ιστοσελίδα, από την αγορά domain name μέχρι το σχεδιασμό του μενού και τη διαχείριση περιεχομένου, ακόμα και την επεξεργασία φωτογραφιών με photoshop. Η ίδια, χωρίς να το καταλαβαίνει, φλερτάρει με το online marketing: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να φτιάξω ιστοσελίδες για καταστήματα ρούχων στην περιοχή μου. Θα συζητήσω με τους καταστηματάρχες, ώστε να καταλάβω τι χρειάζονται και θα κάνω ό,τι μπορώ για να φτιάξω το καλύτερο site. Πιστεύω πως έτσι θα ανέβουν και οι πωλήσεις τους», λέει η 14χρονη μαθήτρια.

Μέχρι τώρα τα περισσότερα παιδιά προσφέρουν τις υπηρεσίες σε συλλογικό επίπεδο.

Ξεκίνησαν φτιάχνοντας ιστοσελίδες για τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, στους οποίους πολλά από αυτά διδάσκονται δημοτικούς χορούς. «Κάθε φορά που μπαίνω στην τάξη, δεν βλέπω μαθητές που πρέπει να κυνηγάνε ένα πτυχίο χωρίς να μπορούν να εφαρμόσουν τη γνώση. Βλέπω τους αυριανούς επιχειρηματίες», λέει ο κ. Βότσης. Οραματίζεται ένα δίκτυο αλληλεγγύης και ανταλλαγής υπηρεσιών προς όφελος της περιοχής του. «Η τελευταία ιστοσελίδα που έφτιαξαν τα παιδιά, ήταν για μία επιχείρηση με μάρμαρα. Ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη αντί να τους πληρώσει για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν να κάνει δωρεά οικοδομικού υλικού σε μία οικογένεια Ρομά που χτίζει τώρα το σπίτι της στο Δενδροπόταμο και αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα». Αυτή την περίοδο τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εγκαθιστούν servers. «Προσεχώς θα γίνει η εφαρμογή της γνώσης σε κάποια εταιρεία της περιοχής. Θα πάμε όλοι μαζί για να εγκαταστήσουμε server στο σύστημα της εταιρείας. Προτρέπουμε τα παιδιά -έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους- να μάθουν να πωλούν τη γνώση τους στην Πληροφορική, χρησιμοποιώντας τα ταλέντα τους και το μυαλό τους».

(Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, από το enet.gr)

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=335819


ellinikoproion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...