Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ετοιμάζουν δωρεάν εργασία στις επιχειρήσεις για την μείωση της ανεργίας...

Χωρίς αξιολόγηση για τα έως τώρα προγράμματα για την απασχόληση, με εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα στα κονδύλια για την ανεργία και με καταγεγραμμένη την απροθυμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν νέους, ακόμη και εάν πρόκειται για επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ σε θέσεις εργασίας, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέτρων κατά της φτώχειας...


Σε αυτό το περιβάλλον και την ανεργία να έχει εκτιναχτεί στο 27% (και για τους νέους έως στο 61%) η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης συζήτησε την έως τώρα πορεία των προγραμμάτων και, τελικά, ανέθεσε στον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικήλια να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τις οικογένειες χωρίς εισόδημα. Πρόκειται για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο και θα επιδιωχθεί να
απορροφηθεί ένα μέλος σε κάποια κοινωνική εργασία.

Αρχικά αναμένεται ένας επαναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να κατευθυνθούν άνω των 300 εκ. στον ΟΑΕΔ υπέρ των προγραμμάτων απασχόλησης. «κάτι τέτοιο θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την οικονομία στο βαθμό που αυτά τα έσοδα δεν θα πάνε στην… αποταμίευση αλλά θα πέσουν αμέσως στην αγορά» σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Η.Κικήλια.

Η μηνιαία αμοιβή υπολογίζεται στα 500 ευρώ με ασφαλιστική κάλυψη και η διάρκεια του προγράμματος στους 5 μήνες.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Κοντολογίς, να προσλαμβάνουν δωρεάν εργάτες στο βαθμό που οι αμοιβές θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ και τους κοινοτικούς και κοινωνικούς πόρους. Θέμα που δεν απέκλεισε ο κ.Γ.Βρούτσης καθώς το χαρακτήρισε «τροχοπέδη και πρόβλημα για την αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης». Έσπευσε δε να δεσμευτεί πως «είναι ένα θέμα που πρέπει να δει συνολικά η κυβέρνηση, κυρίως όμως απασχολεί το υπουργείο Εργασίας».
Ωστόσο, στην προοπτική της δωρεάν εργασίας αντέδρασε η ΓΣΕΕ με τον πρόεδρο της εργατικής Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλος να επιμένει τόσο στην ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης των προσληφθέντων όσο και στην συμμετοχή στα επιδοτούμενα προγράμματα μόνο των επιχειρήσεων εκείνων που δεν έχουν προβεί σε απολύσεις το προηγούμενο, της ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, εξάμηνο.

Η αρμόδια για τους κοινοτικούς πόρους γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Δελαπόρται διευκρίνισε ότι οι κοινοτικοί ζητούν ασφαλιστική κάλυψη από τις επιχειρήσεις γιατί, διαφορετικά, «δεν χρηματοδοτούν τα προγράμματα χωρίς ιδία συμμετοχή». 

megabox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...