Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

15χρονος ανακάλυψε το τεστ για το καρκίνο στο πάγκρεας


Η ελπίδα για εκατοντάδες καρκινοπαθείς ήρθε από έναν 15χρονο νέο, ο οποίος κατάφερε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη πολιτεία της Καλιφόρνια ν’ ανακαλύψει το τεστ διάγνωσης του καρκίνου στο πάγκρεας. Το όνομα αυτού είναι Τζακ Αντράκα και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τη θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου όταν πριν από τρία χρόνια πέθανε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. 

Υπογράμμισε ότι, ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται σε αργό ρυθμό ενώ το τεστ
διάγνωσης που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μία τεχνική που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια. Σε αναφορές του είπε γελώντας “Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου”. Πρόσθεσε κιόλας, ότι “Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο”. Πώς όμως πέτυχε το σκοπό του; Ο νεαρός στράφηκε στα δύο σύγχρονα εργαλεία του διαδικτύου: το google και τη Βικιπαίδεια.

Ενημερώθηκε, διαβάζοντας πληροφορίες από ιατρικά άρθρα. Πιο συγκεκριμένα, έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που νοσεί από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της. 

Ο 15χρονος μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι ” το τεστ αυτό είναι τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα”. Να σημειωθεί, ότι είναι και πάμφθηνο καθώς στοιχίζει μόλις 3 σεντς!Όσον αφορά τη διάρκεια του είναι σχετικά γρήγορο ενώ ταυτόχρονα είναι 100% απολύτως αξιόπιστο. Ο Τζακ Αντράκα για την σημαντική αυτή ανακάλυψη βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. 

Σήμερα, τον 15χρονο μπορεί να τον βρει κανείς στο Πανεπιστήμιο Τζόνς Χόπκινς του Μέριλαντ καθώς εκεί συνεχίζει μελέτες για τον τρόπο διάγνωσης άλλων μορφών καρκίνου. 

Πηγή: www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...