Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Και νέες κραυγές (για τη λιτότητα) κατά της Μέρκελ

Πληθαίνουν και εντείνονται οι φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας της Ευρώπης, δηλαδή κατά της πολιτικής που ασκεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Σειρά είχαν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι μέσα από ένα κείμενο 21 σελίδων, το οποίο πρόκειται να γίνει αντικείμενο συζήτησης στις 16 Ιουνίου στο συνέδριο του κόμματος με θέμα την Ευρώπη, καταγγέλλουν την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ. 

Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές κατηγορούν την καγκελάριο για «εγωιστική
αδιαλλαξία» και υπογραμμίζουν ότι «δεν την απασχολεί τίποτε άλλο παρά οι αποταμιεύσεις των Γερμανών καταθετών, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας της και το δικό της εκλογικό μέλλον». Το κείμενο κάνει επίσης λόγο για «ανίερη συμμαχία» του θατσερισμού του Ντέιβιντ Κάμερον και της αδιαλλαξίας της Μέρκελ. Αμέσως μετά τη διαρροή του εγγράφου ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό έσπευσε να κάνει δύο δηλώσεις στο twitter, μία μάλιστα στα γαλλικά και μία στα γερμανικά, για να υπερασπιστεί τη γερμανίδα Καγκελάριο και να διαφοροποιήσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης από τις απόψεις τις πτέρυγας των Γάλλων Σοσιαλιστών που συνέταξαν το κείμενο. «Η γαλλογερμανική φιλία», έγραψε ο Γάλλος πρωθυπουργός, «είναι απαραίτητη για να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρώπη και να βρεθούν νέοι δρόμοι για την επιστροφή της ανάπτυξης. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς έναν έντονο και ειλικρινή διάλογο». Μάλιστα, έπειτα από αίτημα του Ερό, οι Σοσιαλιστές αφαίρεσαν από το κείμενο τις εκφράσεις που αφορούσαν τη Μέρκελ.

Οι φωνές όμως διαμαρτυρίας για την αδιάκοπη πολιτική λιτότητας που έχει φέρει την Ευρώπη σε αδιέξοδο δεν σταματούν. Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την κούρα λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, η οποία, όπως είπε, οδηγεί την Ευρώπη «σε ανορεξία».
«Το σύνθημα της κυβέρνησης Μέρκελ “κάντε οικονομία, κάντε οικονομία” πρέπει να σταματήσει» τόνισε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος παρομοίασε τη Μέρκελ με έναν δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος βλέπει τους κολυμβητές να πνίγονται και, αντί να βουτήξει στο νερό να τους σώσει, συνεχίζει να τους μαθαίνει πώς να κολυμπούν.

Παράλληλα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέχισε την κριτική του, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», τόνισε ότι «καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές».

Βολές και από διανοούμενο
Μία «Γερμανία μέσα στην Ευρώπη»... και όχι μία «γερμανική Ευρώπη» θέλει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γίργκεν Χάμπερμας. Ο μεγάλος διανοητής, σε μία διάλεξη που έδωσε με θέμα «Δημοκρατία, αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή κρίση» στη μεγάλη αίθουσα παραδόσεων του Καθολικού Πανεπιστημίου στην πόλη Λουβέν του Βελγίου, επέκρινε σκληρά την πολιτική διασώσεων και εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. εκφυλίζεται σε μια ένωση τεχνοκρατών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηματαγορών.

«Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη νομισματική ένωση, δεν φτάνει να δίνουμε δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες, δεδομένων των δομικών διαφορών που υπάρχουν. Αντ’ αυτού χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και διάθεση συνεργασίας που να τροφοδοτείται από μια κοινή πολιτική προοπτική. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη» υποστήριξε.

Ο Χάμπερμας προειδοποίησε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση να τολμήσει να πορευτεί μόνη της και κάλεσε τη χώρα του και τις χώρες του Βορρά να χαλαρώσουν τη αυστηρή πολιτική λιτότητας.

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...