Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Έτσι αθώωναν τους επίορκους: Υπάλληλος ΟΑΕΔ επέλεξε ως καθηγήτρια τη κόρη του η οποία είχε πλαστό πτυχίο και παρέμεινε στη δουλειά του

Πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων ή επιβολής ποινών χάδι για επίορκους που ομολόγησαν υπεξαίρεση ή μοριοδότησαν με πλαστά πτυχία τους δικούς τους


Σε πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων ή επιβολής ποινών που έριχναν στα
μαλακά τους επίορκους είχαν μετατραπεί σε αρκετές περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ο λόγος της ασυδοσίας των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν ότι είχε αφαιρεθεί από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το δικαίωμα της ένστασης επί των αθωωτικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.

Τον Μάρτιο του 2012 επί υπουργίας Δ. Ρέππα αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ένστασης από τον γενικό επιθεωρητή, με αποτέλεσμα να μην κοινοποιούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι αμετάκλητες, ενώ δικαίωμα ένστασης είχαν μόνο οι υπουργοί, οι οποίοι συνήθως δεν ασκούσαν το δικαίωμα.

Αυτήν την περίοδο εκατοντάδες υπάλληλοι που ελέγχονταν πειθαρχικά για σοβαρά παραπτώματα, τα οποία επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης, είτε αθωώνονταν, είτε έπεφταν στα μαλακά από τα αρμόδια όργανα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης που επανέφερε το δικαίωμα της ένστασης επί των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων στον γενικό επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πριν από δύο μέρες έχει καταγγείλει στο Κοινοβούλιο ότι τα τελευταία χρόνια η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο δε λειτουργούσε.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει 5 σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν την περίοδο όπου είχε απολέσει το δικαίωμα ο γενικός επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης και τα αρμόδια συμβούλια δώρισαν με ποινές χάδια τους κατηγορούμενους υπαλλήλους οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Η πρώτη περίπτωση αφορά υπάλληλο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που εργαζόταν σε ΔΟΥ της Κρήτης η οποία συνελήφθη από τους ελεγκτές Δημοσίας Διοίκησης να πλαστογραφεί τα εντάλματα για εξόφληση παρακαταθηκών με ποσά μεγαλύτερα από τα αναγραφόμενα παραστατικά. Η υπάλληλος με αυτόν τον τρόπο υπεξαίρεσε περισσότερα από 50.000 ευρώ, αφού έβαζε στη τσέπη τα παραπάνω χρήματα. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το ποσό υπεξαίρεσης άγγιζε τις 55.403,41 ευρώ.Οι επιθεωρητές την κάλεσαν σε απολογία και παραδέχτηκε αμέσως ότι είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία, επικαλούμενη οικογενειακά προβλήματα. Δήλωσε δε ότι θα τα επιστρέψει.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2003 αλλά αποκαλύφθηκε το 2006. Τελικά το πειθαρχικό αποφάσισε να την τιμωρήσει αμετάκλητα με τη ποινή της παύσης για 6 μήνες και με πλήρη περικοπή των αποδοχών της ενώ μετά τη πάροδο του 6μηνου επέστρεψε στην εργασία της.

Μεταξύ των 5 κραυγαλέων υποθέσεων είναι και ενός εκπαιδευτικού στον ΟΑΕΔ ο οποίος ήταν πρόεδρος σε επιτροπή επιλογής ωρομίσθιων καθηγητών στα ΙΕΚ του οργανισμού. Ο εν λόγο άνδρας επέλεξε ως ωρομίσθια καθηγήτρια τη κόρη του η οποία είχε προσκομίσει πλαστό πτυχίο από ΤΕΙ με το οποίο μοριοδότησε και επιλέχτηκε ως επιτυχούσα!

Μάλιστα όταν κλήθηκε στο πειθαρχικό είπε πως δε γνώριζε ότι η κόρη του δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της! Τιμωρήθηκε με τη ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών με πλήρη περικοπή των αποδοχών του αλλά μετά τη πάροδο του 6μηνου επέστρεψε στην εργασία του.


news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...