Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το ποδόσφαιρο σε κάνει ταύρο στο κρεβάτι

Το ποδόσφαιρο αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σεξουαλική ορμή τους.Ισως αυτή να είναι και η εξήγηση στο γιατί τόσοι ποδοσφαιριστές εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα.


Σύμφωνα με μία έρευνα, ύστερα από έναν αγώνα ποδοσφαίρου οι άνδρες μπορούν να διαπιστώσουν ότι η τεστοστερόνη τους έχει απογειωθεί.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αύξηση 30% στα επίπεδα της ορμόνης αμέσως μετά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Και ακόμα και μία ώρα μετά, αφού είχε τελειώσει το παιχνίδι, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ήταν ακόμα και 15% υψηλότερα από το κανονικό.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ο οποίοι είχαν επιθετικό ρόλο στον αγώνα,
παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους αγρότες στην απομακρυσμένη φυλή Τσιμάνε, στη Βολιβία, καθώς οι άνδρες της φυλής έχουν γενικά πολύ λιγότερη τεστοστερόνη.
Οι Τσιμάνε σε όλη την διάρκεια ζωής τους διατηρούν μια σταθερή ποσότητα της τεστοστερόνης στον οργανισμό και παρουσιάζουν την τάση να μην είναι παχύσαρκοι, να μην υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, ή άλλα προβλήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με την ηλικία.

Παρόμοια αύξήση των επιπέδων τεστοστερόνης παρατηρήθηκε σε άνδρες που ζουν στις ΗΠΑ και άλλες βιομηχανικές χώρες ύστερα από αθλητικούς αγώνες.
Οι ερευνητές διοργάνωσαν ένα τουρνουά ποδοσφαίρου στο οποίο πήραν μέρος οκτώ ομάδες αποτελούμενες από άνδρες Τσιμάνε.

Ο Τράμπλ Μπεν, μεταπτυχιακός φοιτητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος πήρε μέρος στη μελέτη, είπε μιλώντας στην επιθεώρηση Science Daily: «Η διατήρηση υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε είναι λογικό ο οργανισμός να τα κρατάει χαμηλά, ως αυτοάμυνα, σε περιβάλλοντα όπου τα παράσιτα και οι παθογόνοι οργανισμοί είναι ανεξέλεγκτοι, όπως το περιβάλλον που ζουν οι Τσιμάνε».

Όπως διαβάσαμε στο 69magazine, ο Μιχαήλ Γκάρβεν καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας και μέλος της ερευνητικής ομάδας, πρόσθεσε: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι άνδρες βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον με πολλούς παθογόνους οργανισμούς, η ενέργεια και ο ανταγωνισμός συνέβαλλαν στην άνοδο της τεστοστερόνης έστω και βραχυπρόθεσμα».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Ανάπτυξης του Παιδιού και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση και διεξήχθη στο Εργαστήριο Βιολογικής Ανθρωπολογίας και Βιοδημογραφίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 

kamarinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...